Cápák között száraz lábbal

Nem kell messzire utazni azért, hogy egy kis trópusi hangulatot varázsoljunk, hiszen elég, ha ellátogatunk a fővárosi Tropicariumba. Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriuma már 13 éve várja azokat az érdeklődőket, akik állandó izgalmas programok mellett kívánják megismerni a vizek legkülönfélébb élőlényeit.

A Tropicarium látnivalói

A világ minden tengerét képviselő halak százai, cápák, ráják, sarkantyús teknősök, Mississippi aligátorok mellett szabadon repülő színpompás, egzotikus madarak, ugráló selyemmajom családok, színes, méltóságteljes kígyók, és interaktív játékfal is szórakoztatja az ideérkezőket. Nem csak a tengerek, hanem az esőerdő egy darabját is megismerhetjük, a nagy dzsungelt imitáló teremben rendszeresen „elered az eső” és „dörög az ég” is.

A leglátványosabb rész a központi 1,4 millió liter vízzel feltöltött központi akvárium, melyen egy látványalagúton keresztül is mehetünk, új perspektívából fedezve fel a víz alatti világot, testközelben úsznak el felettünk, mellettünk a ráják, szirti és homoki cápák.

Az egyik legkedveltebb programok közé tartozik a csütörtökönként 15 órakor kezdődő cápaetetés, mely során karnyújtásnyira csodálhatjuk meg az itt élő hat cápa – köztük két barna szirtcápa és az Európában egyedül nálunk látható, különleges cápafarkú gitárrája – szokásait. Ezek a „szörnyek” ilyenkor fejenként 12-15 kiló halat kapnak kézből, köszönhetően a lemerülő zoológusoknak.

Megismerkedhetünk a magyar fauna halaival – köztük védett fajokkal –, az édesvízi osztályon pedig Ázsia és Afrika vizeinek élővilágát csodálhatjuk meg. Itt az eredetihez hű környezetben, gyönyörű zöld vízinövények közt a „sztárok” egyértelműen a piranhák. A galérián pedig a kaméleonok, az óriás teknősök, a pókok és a skorpiók izgalmas egyvelege ejti ámulatba a látogatókat.

A kijárat felé találjuk a másik nagy attrakciót, a rája simogató medencét, bár az általában a medence mélyén úszkáló fura állatok megérintéséhez igen nagy kitartás vagy óriási szerencse szükségeltetik.

A Tropicarium nem titkolt célja, hogy a természet szeretetére és megbecsülésére tanítsa az embereket, és arra, hogy ne tegyünk kárt értékes élővilágunkban.

Mivel a létesítmény a Campona bevásárlóközpontban van, így mind autóval, mind tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, lehetőség van ingyenes parkolásra, a látogatás után étkezésre, babakocsival és kerekesszékkel közlekedők számára is akadálymentesítve van.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43, Campona bevásárlóközpont

Telefonszám:

(1) 424 3053

Nyitva tartás:

Minden nap 10.00-20.00 óráig.

Belépődíjak:

Felnőtt: 2500 Ft

Gyermek(4 - 18), Nyugdíjas (65 felett): 1800 Ft

4 éves kor alatt ingyenes!

http://www.tropicarium.hu/