A Szent Jobb otthona

Fővárosunk szívében található országunk egyik legnagyobb, legszebb és legjelentősebb temploma, a Szent István Bazilika, mely alapító királyunk tiszteletére kapta nevét. A személyét övező kultusz szintén itt összpontosul, falai közt megtalálható egyik legfontosabb egyházi szent ereklyénk a Szent Jobb is.

A basilica minor (kiemelt jelentőségű katolikus templom) címet 1931-ben kapta meg, XI. Piusz pápától. A közelmúltig Budapest legnagyobb templomának nem volt saját püspöke, amióta azonban az esztergomi érseket esztergom-budapesti érseknek nevezték ki, a Bazilika lett a budapesti székesegyház.

A Bazilika története

Az épület története az 1800-as évek elején kezdődött, ám a tényleges munkálatok csak 1851. augusztus 14-én indultak el. Az első tervező a legnagyobb magyar klasszicista építész, Hild József volt, aki haláláig felügyelte a munkálatokat. A fontos feladat folytatását a kor egyik legnagyobb művészére, Ybl Miklósra bízták, aki a tervek átvizsgálásakor észrevette, hogy azok statikailag hibásak. Rövidesen repedések jelentek meg az oszlopokon, majd pár nap múlva, 1868. január 22-én délután hatalmas robajjal beomlott a kupola.

Az építkezést szinte elölről kellett kezdenie Ybl Miklósnak, gyönyörű neoreneszánsz stílusban dolgozott tovább, de a megnyitást ő sem érte meg, 1891-ben meghalt.

Az épületbelső és a díszítő munkálatok befejezése, a templom végső képe Kauser Józsefnek köszönhető. A templomot végül 1905-ben szentelték fel, a zárókő elhelyezését követő 1906-os ünnepségen maga a császár I. Ferenc József mondott beszédet.

A legutóbbi építkezés húszévnyi munka után, 2003-ban fejeződött be. Nemcsak a teljes épületet, hanem környezetét, a Szent István teret is felújították, a templom új díszkivilágítást, a tér új kövezetet kapott, sétáló övezetté nyilvánították, színvonalas éttermek, kávézók, fagyizók nyíltak. Igazi turistaparadicsommá vált a Szent István tér és a Duna felé kifutó Zrínyi utca.

A Bazilika épülete és belső tere

A templom az ország harmadik legnagyobb temploma, nagyjából nyolcezer ember befogadására képes.

Főhomlokzata a térre, a Duna felé néz, de a szentély külső oldala, a Bajcsy-Zsilinszky út felé, is igen gazdag, az elegáns oszlopsorral és a 12 apostol szobrával.

Hat harangja közül a legnagyobbról, a Szent István nagyharangról mindenképp érdemes szót ejteni, hiszen nemcsak az épület, de az ország legnagyobb harangja, a maga két és fél méteres átmérőjével és tíz tonnájával.

A Bazilika belső tere is monumentális, pazar kialakítású, freskókkal, stukkókkal és márvánnyal gazdagon díszített. A névadó, Szent István király alakja több helyen is látható, a főbejárat fölött, kezében az országalmával és a jogarral, majd belül, a főoltáron Stróbl Alajos szobrán, és a jobb oldali oldalhajóban Benczúr Gyula festményén, amint felajánlja a Magyar Koronát Szűz Máriának.

A Szent Jobb

A Bazilika és a magyar római katolikus egyház legféltettebb, legértékesebb ereklyéjét, a Szent Jobbot, Szent István királyunk mumifikálódott jobb kezét is itt őrzik. Az ereklyét a főoltártól balra lévő kápolnában találjuk meg.

A természetes módon mumifikálódott jobb alkar története igazán kalandos. Sokáig Nagyvárad mellett, az ereklyéről elnevezett Szentjobbon, az apátságban őrizték, majd megkezdődött hosszú és kalandos vándorútja, és csak Mária Terézia idején, 1771-ben került vissza Magyarországra. A második világháború alatt Nyugatra vitték, de már 1945-ben visszakerült Budapestre.

1987 óta látható mai helyén a Szent Jobb kápolnában. A díszes ereklyetartó üvegszekrényben van, amely pénz bedobására fényben úszik.

Kupolakilátó

A bazilika kupolájában körkilátó létesült, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a fővárosra. Lifttel vagy gyalog is felmehetünk a kupola peremén kiképzett kilátóteraszra. Már maga a felvezető út is kalandos, főleg a különböző lépcsőkön, van itt szűk csigalépcső, öntöttvas lépcső is, azonban ne feledjük, elsősorban sok lépcső vezet fel, igen sok. Nagyon érdekes a templom külső és belső kupolája közti hatalmas tér.

A kupola teljesen körbejárható a korláttal védett viszonylag szűk peremen, minden oldalról különleges látvány terül elénk, egy egészen szokatlan perspektívából látszanak a város ismert nevezetességei. A kupola 96 méteres magassága megegyezik a Parlament kupolájának magasságával, szimbolizálva a 896-os honfoglalást.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

1051 Budapest, Szent István tér 1

Telefon: 06/1-338-21-51, 06/30-703-65-99

Nyitva tartás:

Bazilika

Hétfő - Péntek:                9.00-17.00

Szombat: 9.00-13.00

Vasárnap: 13.00-17.00

Kilátó

X.1.-VI.30.: 10.00-16.30

VII.1.- IX. 30: 10.00 – 18.30

Belépőjegy:

Kilátó: 500 Ft, kedv.: 400 Ft

A templom látogatása ingyenes.

Látogatás idegenvezetéssel: 1600 Ft/kedv.: 1200 Ft (a programban a kilátó is szerepel)

http://www.bazilika.biz/