Földalatti virágoskert a Rózsadomb alatt

Budapest igazán család- és gyerekbarát barlangja a II. kerületi Pusztaszeri úton található Szemlő-hegyi-barlang, mely nem csupán gazdag, változatos földalatti csodavilágával, hanem interaktív kiállításaival és a felszínen geológiai tanösvénnyel, játszótérrel és fantasztikus kilátással is várja a látogatókat.

A barlang feltárásának rövid története

1930 őszén kőfejtés közben véletlenül bukkantak rá a Szemlő-hegyi-barlangra. A tulajdonos barlangkutatókat hívott segítségül, Kessler Hubert, Futó András és Sebős Károly, egy meredek kürtőn lejutva közelítette meg a járatokat, az addig szűknek bizonyuló nyílást egy-egy nagyobb szikla elmozdításával kitágították, annyira, hogy a meredeken lejtő csőszerű járaton le tudjanak ereszkedni. A nagyközönség számára azonban csak 1986-tól vált látogathatóvá a barlang, mintegy 300 méternyi szakaszt építettek és világítottak ki.  A barlang ma ismert hossza 2,2 km.

2011-ben a barlang és közvetlen környezete is nagy változáson ment keresztül. A fogadóépületet és a barlang infrastruktúráját is felújították, a barlang feletti felszínt rendezték, tanösvényt és játszóteret alakítottak ki.

A barlang bemutatása

A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. Több, látványos formakincsű, ásványkiválásokkal gazdagon díszített, tágas folyosóból áll. A Szemlő-hegyi-barlang a Pál-völgyi-barlanghoz hasonlóan hévizes eredetű. Falait dúsan borítják a meleg vízből kivált képződmények: borsókövek, karfiolra emlékeztető formák.

A túraútvonal közel 300 méter, melyet a látogatók kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatnak be, s a járatok arculatát és képződményeit érzékeltető hatásvilágítás mellett ismerhetik meg a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat. Láthatjuk a legnevezetesebb formációkat, az Anyósnyelvet és a Vasorrú Bábát is.

A vezetett barlangtúra egy pontján még a tökéletes sötétséget is megtapasztalhatjuk. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését is.

A fogadóépületben minden korosztály részére izgalmas, ismeretterjesztő, interaktív kiállítás mutatja be a barlang kialakulását, történetét, jellemzőit. Denevérekkel ismerkedhetünk, kipróbálhatjuk a barlangi kötéltechnikát, bepillantást nyerhetünk a barlangi mentés kemény világába, átmászhatunk a Tű fokán, és fényképet is készíthetünk magunkról barlangász sisakban. Mesét is hallgathatnak a kicsik, és vetítőterem is rendelkezésre áll. A nagyobbak az érintőképernyős információs monitorokból szerezhetnek barlangi ismereteket.

A barlang fölötti védett természetvédelmi területen kialakított geológiai tanösvény Budapest és térségének 8 legfontosabb építőkövét mutatja be, beépítésük, felhasználásuk módjával együtt. A park legmagasabb pontján található a Barlangkutató Emlékkert, mely a szolgálatban, különböző hegyi-, barlangi expedíciók során elhunyt kutatóknak állít emléket. A szépen parkosított területről remek panoráma nyílik a városra és a Dunára.

A barlang feletti parkban hatalmas csúszdával felszerelt játszótér csalogatja a gyerekeket.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Budapest, II. Pusztaszeri út 35.

Megközelítés: A Szentlélek tér felől 29-es autóbusszal, a Szemlő-hegyi-barlang megállónál leszállva 100 m-t kell lefelé sétálni a barlang fogadóépületéig.

Telefon: +36 1 325 6001

Nyitva tartás: Egész évben, kedd kivételével minden nap. A túrák óránként indulnak – első túra: 10.00, utolsó túra: 16.00.

Belépő: 1300 Ft, kedv.: 1000 Ft, kombinált jegy is van a Pálvölgyi-barlanggal. 3 éves kor alatt ingyenes, családi kedvezmény van.

A barlangban egész évben 12°C fok a hőmérséklet, nyáron ezért érdemes kissé melegebben felöltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Kényelmes túracipő viselése ajánlott.

http://www.dunaipoly.hu/hu/bemutatohelyek/szemlo-hegyi-barlang