A „Szecska”, Budapest legnépszerűbb gyógyfürdője

A Városligetben található monumentális, kastélyszerű épületben találjuk Budapest legnépszerűbb fürdőkomplexumát, a Széchenyi fürdőt, pestiesen a Szecskát. Az építészeti remekműnek is beillő fürdő egész évben várja a fürdőzőket 18 kültéri és beltéri medencéjével, különböző szaunáival, gőzkabinjaival, széles körű gyógy szolgáltatásaival.

 

A fürdő története

A fürdő 1913-as megnyitásakor már a világ egyik legnagyobb fürdőkomplexumának számított, hihetetlen népszerűségének köszönhetően már az 1920-as években bővítették a fürdőt, a külső medencékkel, és az azt körülölelő Állatkert felőli szárnnyal. A fürdő a második világháborús harcokban károkat szenvedett, de mivel a kút nem sérült meg, így, ha részlegesen is, de folyamatosan működött. 1963-ban a strandfürdő öltözőit téliesítették és azóta a szabad területen lévő medencék télen is üzemelnek. 2006-ra a fürdő összes medencéjét és az épületet is felújították.

A gyógyvíz

A Széchenyi Gyógyfürdő gyógyvize Budapest második legmélyebb kútjából 1246 méter mélyről 76 °C hőmérsékleten érkezik a felszínre. A fürdő vízellátását az 1938-ban átadott II. számú Szent István-kút biztosítja. Nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, melynek fluorid- és metaborsav-tartalma is jelentős. Az ivókút vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz.

A fürdőzés elsősorban ízületi betegségek, gyulladások kezelésére javallott, ivókúra formájában pedig emésztőszervi panaszokra, vese és epe betegségekre ajánlott.

A fürdő épülete

Az épület tulajdonképpen két építészetileg is elkülönülő részből áll, a régebbi 1913-ban átadott épületben találhatók a beltéri medencék, a gyógykórház, a rendezvényterem, míg az 1927-ben átadott rész az ún. uszoda részleg, a kültéri medencékkel és az azokhoz kapcsolódó öltözőkkel, étteremmel. Az előző bejárata a Kós Károly sétány felől van, érdemes benézni a kupola alatti gyönyörű, szecessziós mozaikdíszítésű csarnokba.

Az Állatkerti sétány felől nyílik az újabb épület főbejárata, itt a belső tér már neobarokk stílusban tobzódik. Innen tudjuk legegyszerűbben megközelíteni a népszerű külső medencéket.

A fürdő látogatása

Az Állatkerti sétány felőli főbejáratnál a díszes előcsarnokban találjuk a kasszákat, a meglehetősen borsos árú belépődíj kifizetése után egy műanyag órát kapunk, amellyel igénybe tudjuk venni az épület két ellentétes oldalán lévő férfi vagy női öltöző szekrényeket. A kabinok felárasak.

A szabadtéri medencékhez kilépve tárul elénk a fürdő jellegzetes udvara, ahol láthatjuk az emblematikus termálmedencét a vízben sakkozó törzsvendégekkel, a sportmedencét, ill. a sodrófolyosóval és pezsgőfürdővel, buzgárokkal felszerelt élménymedencét.

A fő termálépületben további, különböző hőfokú gyógymedencéket, gőzkabinokat, szaunákat találunk, a kissé labirintusszerű belső terekben mindig felfedezhetünk valamilyen, addig még nem látott medencét.

A meglehetősen brutális, 90-100 fokra felfűtött nagy szaunák bejárata kívülről az uszoda felől nyílik, egy kis lépcsőn kell lemenni a szuterén helyiségekbe.

Hétvégenként és a nyári szezonban, főleg délután készüljünk sorállásra és nagy tömegre, a fürdő első számú célpontja és kötelező zarándokhelye minden Budapestre látogató külföldi turistának.

Gyakorlati tudnivalók

Cím

Budapest, XIV. kerület Állatkerti körút 9-11.

Telefon

(36-1) 363-3210

Nyitva tartás

Uszoda

Minden nap: 6 – 22.

Társas termál és gőzfürdő

Minden nap 6 – 19.

Belépő

http://www.szechenyifurdo.hu/arak

http://www.szechenyifurdo.hu