Dolomitsziklákon a város felett

Budapest egyik legjellegzetesebb hegye, a meredek, mészkősziklákkal koronázott, kopár Sas-hegy (266 m), melynek szigorúan védett tetején látogatóközpont és egy káprázatos tanösvény várja a látogatókat. A kilátóteraszról elénk táruló páratlan panoráma mellett a tanösvényen szakértő vezetésével ismerkedhetünk meg fővárosunk egyik legérdekesebb élőhelyével, és egy kis szerencsével pannon gyíkot is láthatunk.

 

A Sas-hegyi Látogatóközpont és tanösvény

A modern, kör alakú, kilátóteraszos épületben találjuk a pénztárat és a „Menedék a betontengerben” c. interaktív kiállítást, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a környezetünkben élő állatokkal. Érdemes felmenni az emeletre is, ahonnan a teraszról beláthatjuk a Sas-hegy platójának nagy részét, és ami a legérdekesebb, nemcsak gyerekeknek, hogy egy kis irányítóközpontban a hegyen lévő webkamerák képét is nézhetjük, forgathatjuk és nagyíthatjuk.

A vezetett túrák az épület bejáratától indulnak hétvégente óránként. Érdemes szombatra vagy vasárnapra időzíteni látogatásunkat, a szakvezetőtől számos érdekességet megtudhatunk a hegy páratlan élővilágáról, geológiájáról. A vezetett túra végigmegy a tanösvény teljes hosszán, egy nagy kört írva le a látogatóközponttól végig a hegy meredek oldalában.

A tanösvény kényelmesen végigjárható, habár néhol nagyon meredek hegyoldalban, de szintben haladva kanyarog fantasztikus panorámát nyújtva a városra a vakítóan fehér dolomitsziklák között.

Két szabadtéri terráriumban természetes élőhelyükön tanulmányozhatjuk a pannon gyíkot és a zöld gyíkot. Az utóbbiból a terráriumon kívül is látunk rengeteg példányt, a kis pannon gyík látványához már jóval nagyobb szerencse szükségeltetik.

A kétágú hegy város felőli csúcsán építették ki a lenyűgöző panorámát nyújtó kilátót, ahol távcsővel is elmélyedhetünk a város egyes részleteiben.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 1112 Budapest, Tájék u. 26.

Telefon: +36 30 408 4370

Megközelítés:

Gépkocsival a Hegyalja útról a Korompai utcán menjünk a hegy felé, majd a végén balra a Tájék utcán a látogatóközpont előtti kis parkolóig. Tömegközlekedéssel a 8-as busszal a Korompai utcáig, onnan a Korompai utcán fel, majd balra a Tájék utcán.

Nyitvatartás:

Március 1. – július 31. és augusztus 21 - október 31-ig: hétvégén, munkaszüneti- és ünnepnapokon 10:00-18:00, terepi vezetések indulnak 10.30, 12.00, 13.30 és 15.00 órakor. November 1-30-ig: hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon 10:00-16:00.

Szerdától péntekig csak csoportoknak, bejelentkezéssel! Hétfő, kedd szünnap. A tanösvény csak szakvezetéssel látogatható!

Belépő:

Kiállítás, tanösvény szakvezetéssel: 1600 Ft, kedv.: 1200 Ft.

Kiállítás, kilátó vezetés nélkül: 750 Ft, kedv.:550 Ft.

Családi kedvezmény van.

Aktuális információkért, speciális programokért, részletes jegyárakért katt a hivatalos honlapra.