Látványos, impozáns kőfejtő Csillaghegy felett

Budapest egykori legnagyobb mészkőbányája, a III. kerületi Csillaghegyen található Róka-hegyi kőfejtő méltán népszerű kirándulóhely. A többszintes bánya és környéke már évtizedek óta védett terület, hétvégenként megtelik bográcsozó, szalonnasütő, sziklamászó emberekkel. A bizarr sziklaformációk és a növényritkaságok mellett a fővárosra nyíló panoráma is óriási vonzerő.

A Róka-hegyi bánya látogatása

A hajdani kőfejtő és környéke 1977 óta fővárosi jelentőségű védett terület, mely szabadon látogatható az év minden részében. Budapest legnagyobb mészkőbányájaként tartják számon, melyet még a II. világháború után is műveltek. A bánya három udvarra osztható fel, melyek tengerszint feletti magasságkülönbségükből adódóan is jól elkülöníthetők.

Az összesen 9 hektáros védett terület nemcsak geológiája, hanem ritka botanikai és zoológiai élővilága miatt is figyelemreméltó. Növénytani kincsi közül a legkiemelkedőbb egy fokozottan védett növényfaj, az akár százhúsz centiméteresre is megnövő, balkáni eredetű gyapjas gyűszűvirág, de itt található a főváros legkiterjedtebb vetővirág populációja is. A bánya üregeiben rendszeresen telelnek denevérek is.

Az udvarokon tűzrakóhelyek, pihenőpadok biztosítják a kirándulók kényelmét. A kőfejtő ormairól, különösen a legfelső szintről nagyszerű kilátás nyílik a főváros északi részére, déli irányban egész a Gellért-hegyig is ellátni. A különböző szinteken lévő udvarok között a P∆ jelzésű ösvény közlekedik, főleg lépcsősor formájában. A felső, legnagyobb udvar sziklafalai és bizarr formájú lyukacsos sziklatornya a sziklamászók kedvenc gyakorlóhelye. A kijelölt, több helyen korláttal is védett utakról ne térjünk le, a talaj sok helyen morzsalékos, csúszós, könnyen megcsúszhat az óvatlan ember, a nagy magasságok és függőleges falak miatt ez akár végzetes is lehet! 2015 őszén is életét vesztette itt egy kiránduló.

A kőfejtő legfelső részén különösen óvatosan mozogjunk, a korlát több helyen is szétesett. Amennyiben a kijelölt úton, lépcsőkön maradunk, nem okoz különösebb nehézséget a kőfejtő bebarangolása.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Tömegközlekedéssel: A HÉV Csillaghegyi megállójától, az Ürömi úton érhetjük el legegyszerűbben a kőbányát. Mielőtt balra elkanyarodik a főút, jobbra letérünk a Rókahegyi utcába, majd egyből balra, a Hegycsúcs utcán kapaszkodunk fel az erdő melletti Gyöngyvirág utcába. Jobbra fordulunk, és pár lépés után balra egy kis P∆ jelzésű ösvény kapaszkodik fel a kőfejtőhöz.

Autóval megpróbálhatunk megállni a Gyöngyvirág vagy a Rókahegyi utcában, és onnan elérni a bányába vezető P∆ jelű ösvényt.

A bánya legfelső szintjétől, ha nem akarunk ugyanazon az úton visszamenni, mehetünk tovább a P∆ jelzésű úton, mely pár perc múlva becsatlakozik a P jelzésű gyalogútba, melyen jobbra fordulva rövidesen kiérünk a Gyöngyvirág utcába.