Barlangokkal tűzdelt szurdok, kegytemplom és Örkény egypercesek egyvelege

A meredek sziklafalakkal határolt, mély, árnyas Remete-szurdok könnyű megközelíthetőségének és kényelmes sétaútjának köszönhetően népszerű kirándulóhely, főleg kisgyerekes családok részére. A gyönyörű neogótikus Máriaremetei kegytemplomtól indulunk a szurdokba, a völgy kijáratánál Örkény egyperceseivel erőt merítve kerüljük meg a Hosszú-erdő-hegyet, felmászunk az oldalába mart kőfejtők peremére, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Budai-hegységre. Végül a szép kilátást nyújtó hegyoldalban ereszkedünk vissza a Remete-szurdok bejáratához.

A túra hossza: 6,1 km

A túra időtartama: 2 -2,5 óra

Szintkülönbség: 160 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

A Remete-szurdokban vezető jelzett turistaút széles, kényelmes, babakocsival is jól járható. A hegyet megkerülő Kék jelzésű körút jól jelzett ösvényeken halad, olykor közepes emelkedővel, lefelé pedig nedves időben kellemetlenül lejtő, csúszós úton. Ide már ne menjünk babakocsival vagy kisebb gyerekkel. A Hosszú-erdő-hegy tetejére jelzetlen, de jól követhető, egyértelmű ösvény vezet. A kőfejtő szélén, a szikláknál óvatosan mozogjunk! Sziklamászásban, magashegyi túrázásban gyakorlottak a kőbánya udvarából közvetlenül is felmászhatnak a sziklafal tetejére!

Amennyiben visszaútra a Kék körutat választjuk kitűnő szolgálatot tehet egy pár jó minőségű túrabot. Igaz, hogy rövid és könnyű a túra, de azért hamisítítlan erdei környezetben gyalogolunk, így mindenképpen viseljünk a célnak megfelelő, strapabíró, csúszásbiztos talppal ellátott túracipőt. Kis méretű hátizsákot se hagyjuk otthon, könnyedén elférnek benne az innivalók, nasik és még egy ruhadarabot is vihetünk magunkkal benne.

Kiindulópont: Máriaremetei kegytemplom, autóbusszal az 57, 157 és 257 busszal Hűvösvölgy felől.

remeteszurdok-hosszuerdohegy-terkep.jpg

Térképkivágat: Budai-hegység 1:25 000 (Cartographia)

A túra leírása

Budapest II. kerületében, Pesthidegkút Máriaremete városrészében egy gyönyörűen parkosított terület közepén magasodik az 1899-ben, neogótikus stílusban épült Máriaremetei kegytemplom, a Kisboldogasszony-templom. A XVIII. században lett zarándokhely egy Svájcból idehozott csodatévő Mária-kegykép miatt, majd a kezdeti fa-, később kőkápolna helyére 1899-ben építették fel Hauszmann Alajos és Schönner Ferenc tervei alapján a kecses tornyú templomot. A templom előtt egy szép Madonna-szoborcsoport, Szent László királyunk és Szent Imre herceg szobra áll, illetve egy szabadtéri oltár. Kissé beljebb a parkban találjuk a Szentkorona alakú Korona-dombot.

A templom előtt fut az Országos Kéktúra útvonala, ezen indulunk el az épületet jobbról, észak felé megkerülve a Hímes utcán. A második utcán, a Kerekhegyi úton balra fordulunk, majd egyből jobbra az Ördögárok utcára. Pár perc után egy nagy kanyarnál jobbra letérünk a Csatlós utcára, mely a Remete-szurdok patakja, az Ördög-árok partján halad. Pár kanyar után elérjük az utolsó házakat, és a jelzések balra bevisznek minket a hűs, árnyas erdőbe.

A Remete-szurdok természetvédelmi területén átvezető út egyben tanösvény is néhány, nem túl informatív, kissé graffiti és viharvert tájékoztató táblával. A kellemes, babakocsival is könnyedén járható útvonal végig a szurdok mélyén, a csekély vizű Ördög-árok partja mentén halad mohos sziklákkal pettyezett hegyoldal mentén. A túlsó parton a fák közül hatalmas fehéren világító mészkősziklák adják a szép keretet a szurdokhoz.

20-25 perc kényelmes sétával végigjárható a szurdok, a vége felé a túlparton, jobbra fent a sziklafalban ásít a Remete-barlang nagy ürege. Nevét egy ide költözött pálos szerzetes után kapta, de már az őskorban is lakott volt. Manapság az ősemberek és a remeték helyett hajléktalanok szokták élettel megtölteni az inaktív forrásbarlang csarnokát. Csúszós, meredek ösvény vezet fel a barlanghoz. Biztos járású túrázók egy kis csapáson balról, a barlang szája fölé is felmászhatnak, ahonnan szép kilátás nyílik a szurdokot határoló mészkősziklafalakra.

Innen pár lépésre jobbra leágazik az Országos Kéktúra, felkapaszkodva a Remete-hegy meredek sziklafalára. Az útról jól láthatjuk a Remetei-kőfülke nyílását a magas mészkősziklafalban. Tovább maradva a patak mentén átváltunk a Kék négyzet és Kék körút jelzésekre, és pár lépés után ki is érünk a szurdokból. Az első erdőszéli ház kerítése mentén balra folytatódik utunk a K körút jelzésen, de előtte érdemes egy kis kitérőt tennünk Remeteszőlős felé a Kék négyzeten, a pár méterre található Bodzaligetig, ahol Örkény István emlékhelye áll, mely nem más mint egy régi telefonfülke, a kagyló leemelésével hallgathatunk Örkény egyperceseket és a mellette lévő könyvmegállóban szabadon olvasgathatunk a polcokon lévő kötetekből. Mellettük egy zenélő ivókút áll, a csap megnyitásával, azaz a gomb megnyomására a víz mellett, üdítő, komolyzenei dallamok is felcsendülnek. A kis gondozott parkban még egy mezítlábas ösvényen is kipróbálhatjuk talpunkat a különböző talajokon. A liget mellett érdemes rápillantani az ország egyik legcukibb önkormányzati épületére.

Visszatérve a Kék körúthoz a kerítés mentén kapaszkodunk fel egyre feljebb a Hosszú-erdő-hegy (363 m) erdős oldalában. Fiatalos erdőn vágunk át, közel 300 méter után balra egy ösvényen mehetünk ki a hajdani kőbánya udvarába, melyet impozáns sziklafalak határolnak. Tapasztaltabb túrázók fel is tudnak mászni a kőfejtő peremére. Visszatérve a Kék körútra, balra fordulva folytatjuk túránkat, később utunk élesen balra fordul, egy rövid, közepes emelkedő leküzdése után, ahol jobbra fordul az út, kissé balra megyünk a Hosszú-erdő-hegy (363 m) tetején futó jelzetlen ösvényen, mely hamarosan kiér egy terjedelmes kőbánya tetejének szélére. Gyönyörű kilátás nyílik a Budai-hegységre, a János-hegy kúpja is jól látszik. Tovább sétálunk a hangulatos úton és rövidesen kijutunk a már alulról látott kőfejtő felső peremére, ahonnan lélegzetelállító panorámát élvezhetünk Remeteszőlősre, a szemközti Remete-hegyre a kőfülke sötéten ásító szájával.

Térjünk vissza ugyanazon az úton a Kék körút jelzésű ösvényre, melyen balra kanyarodva kelünk át a hegy másik oldalára, majd egy kellemetlenül erős lejtővel leereszkedünk a lakott terület szélére. A házak kerítésénél a jelzett út ébalra folytatódik. A hegyoldalban nagyjából szintben, egyenesen megyünk tovább, időnként szép kilátást élvezve a Hidegkúti-medencére és az azt körülölelő hegyekre. Egy kerítést elérve hirtelen lejteni kezd az ösvény, és pár perc alatt visszaérünk a Remete-szurdok már ismert bejáratához.

Visszasétálunk a széles Ördögárok utcáig, jobbra kanyarodunk, majd az első helyen balra a Zsíroshegyi útra, ahol pár méterre találjuk a kerekes Szentkutat a Nagyboldogasszony tér parkjában. Átkelünk az Ördög-árok hídján, és a Péch Antal utcán térünk vissza a kegytemplomhoz, a pedagógus otthon szép épülete mellett.