Pazar kilátóhelyek a Budai-hegység déli vonulatain

Változatos körtúra a Budai-hegység déli magaslatain az Ördög-oromról a Farkas-völgyön keresztül a Normafára, Makkosmáriáig, majd vissza a Frank-hegyen és a Rupp-hegyen át. Gyalogtúránk csúcspontjai a páratlan kilátóhelyek, az Ördög-orom bizarr sziklaalakzatai, a Normafa meredek lejtője, a Frank-hegy és a Rupp-hegy védett, kopár teteje. Ráadásként megcsodálhatjuk a Makkosmáriai kegytemplom barokk épületét.

A túra hossza: 14,1 km

A túra időtartama: 4,5 óra

Szintkülönbség: 430 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Többnyire kényelmes, jelzett gyalogösvényeken, néhol közepes kaptatókkal, de különösebb nehézség nélkül teljesíthető túra. A legfárasztóbb szakasz mindjárt az elején, az Ördög-oromra való lépcsőkön történő felkapaszkodás. A túra végigjárásához a túracipő a legjobb választás, természetsen egy pár, a nedvességet jól elvezető, dörzsölésmentes anyagból készült profi túrazoknival. Az úton nem sok vízvételi lehetőség van, egy kis méretű hátizsákban tökéletesen elférnek egymás mellett a nasik és az innivaló is.

Kiindulópont: Farkasréti tér, a Farkasréti temetőnél, az 59-es villamos végállomása, de indulhatunk a 8-as busz eper utca megállójától is, ebben az esetben a Magyar Zarándokút sárga jelzéseit kövessük az Edvi Illés utcán, mely becsatlakozik a Zöld háromszög jezésbe, az Ördög-orom alatt.

ordog-orom-makkosmaria-rupp-hegy-terkep.jpg

Térképkivágat: Budai-hegység 1:25 000 (Cartographia)

A túra leírása

A Sasadi út végétől, a Farkasréti temető bejáratától indulunk el a Törökbálinti úton a Zöld ∆ jelzéseket követve. Az első jobb oldali mellékutcán, a Zsigmondy Vilmos utcára térve hagyjuk el a forgalmas Törökbálinti utat. Az aszfaltos utcácska végén továbbra is egyenesen tartunk a földúton, majd kibukkanunk a mély Farkasvölgyben vezető Edvi Illés út aszfaltcsíkjára, ahol balra fordulunk, majd pár lépés után a természetvédelmi területet jelző táblánál jobbra vezetnek a Zöld ∆ jelzések, meredeken felfelé az Ördög-orom sziklás lejtőjén.

Utunk legkalandosabb, egyben legfárasztóbb része következik, az Ördög-orom (312 m) mészkőtömbjének meghódítása. A néhol korláttal is biztosított, sziklába vájt lépcsősor tetejéről elragadó kilátás nyílik a város felé, a Gellért-hegyre, a Sas-hegyre, de jól látjuk utunk következő állomását is, a jellegzetes TV-toronnyal koronázott Széchenyi-hegyet. Az ösvénytől balrra eső Ördög-szószék sziklaletörése tán a hegy leglátványosabb pontja. Hat állomásos, információs táblákkal felszerelt tanösvény is kíséri utunkat a gerincen. Időközben a Kék Mária-út jelzései is csatlakoznak hozzánk, az Ördög-orom tetejéről, egy sorompó után a Nőszirom utca házai közt folytatjuk utunkat. Egy jobb kanyar után balra, a Magasút dűlőre térünk, majd pár lépés után figyeljünk, mert jelzésünk hirtelen jobbra levezet egy kis, alig látható gyalogösvényre.

A vékony kis csapás leereszkedik a Farkas-völgybe, átkel egy kis hídon, majd jelzőtáblás elágazáshoz ér, itt élesen balra fordulunk a völgyet követő Zöld körút jelzésű ösvényre, a Normafa felé. (A Zöld háromszög jelű út szerpentinezve emelkedik a Széchenyi-hegy (482 m) oldalában, érintve a bájos kis Úti Madonna-kápolnát.) Átváltva a Zöld körútra, kényelmes, de folyamatosan emelkedő utunk a Csille-bérc és a Széchenyi-hegy közti bevágódásban,a Farkas-völgyben fut. Érintjük Csillebérc telep szélső házait, majd kissé meredekebb, de jól járható gyalogúton, árnyas erdőben érünk fel, a Gyermekvasút Normafa vasúti megállóhelye mellett a forgalmas Eötvös útra, a Víztoronytól nem messze. Balra fordulunk és a Zöld sáv jelzéseket követve megyünk tovább az új játszótér mellett Normafa felé.

A Z jelzéseket követve érünk a sípálya felső végéhez, ahonnan parádés kilátás nyílik a Budai-hegység vonulataira és a fővárosra. A mindig forgalmas büfék épületeit megkerülve balra fordulunk, még a parkoló előtt átvágunk az úttesten, majd a Zöld + jelzésű széles, kényelmes úton térünk be az erdő árnyas fái közé. 200 méter után keresztezzük a Gyermekvasút sínjeit, és újabb száz méter után a kereszteződésben, az egyenes irányt tartva átváltunk a Sárga + jelzésű útra.   Csatlakozik hozzánk a Mária-út lila és a Magyar Zarándokút sárga jelzése, és együtt ereszkedünk a szép parkerdőben Makkosmária felé. Pár perc múlva a szépen rendben tartott Három katona sírját láthatjuk, majd rövidesen kiéünk a bájos Csacsi-rétre. Itt találkozunk a jobbról jövő Sárga sáv jelű úttal, Makkosmária felé pedig egy Y elágazásnál választhatunk, hogy a kissé jobbra térő Sárga sávon vagy a balra térő Mária-úton megyünk tovább, az utóbbi útvonal egy picit rövidebb, de később találkoznak az ösvények. A Mária-út lejjebb  a Zöld kereszt jelű úttal találkozva vezet ki végül a templom előtti tisztásra. Útközben láthatunk két nagy ún. piktortégla-üreget is, melyeket egykor agyag- és festékföld bányászat céljából vájtak ki.

Mielőtt megpillantanánk a Makkosmáriai tisztást, keresztezzük a Sárga jelzésű utat, mi továbbra is a Z+-en maradva bukkanunk ki a kegytemplom előtti közkedvelt rétre. (A sárga sáv elkerüli a kegytemplom környékét.) Jobbra találjuk a Makkosmáriai katolikus templom barokk épületét. A hely érdekes neve egy legendának köszönhető, mely szerint egy helybeli ember csodás gyógyulása után hálából vásárolt Mária-képet korábbi látomása helyén egy itt lévő tölgyfára helyezte. A hamar népszerűvé vált zarándokhelyen 1768-ban építették a barokk templomot és a trinitárius kolostort.

Az erdei pihenőhelyről a Piros sáv jelzésű úton folytatjuk tovább túránkat Csillebérc felé. Pár méter után nagy kereszteződéshez érünk, a Piros jelzésű út itt élesen jobbra fordulva, a Végvári-szikla érintésével fut tovább Csillebérc felé, mi válasszuk a Zöld kerékpárral jelölt, kissé jobbra tartó, széles utat, mely hamarosan eléri a keresztező Sárga sávot, melyen élesen jobbra kanyarodva folytatjuk túránkat. Nem kell sokat menni, amikor a jelzett út jobbra tér le egy táblánál a murvás útról, betérve, a Magas-kői kőfejtőben kialakított, az elhunyt természetbarátok emlékhelyére. Ösvényünk visszatér a kerékpárosok által is használt murvás útra, de a Sárga sáv jelzés egy gyalogúton jobbra tart, menjünk erre, saras időben pedig inkább válasszuk a széles, zúzalékos utat, mindkét útvonal ugyanoda lyukad ki végül.

A Sárga jelű út később találkozik a pirossal,  de 100 méteren belül egy kereszteződésnél a Sárga jobbra, a Piros tovább egyenesen megy, mi pedig a Sárga +-en balra fordulunk. Közepes kaptatón pár perc alatt kijutunk a KFKI kerítése mellett húzódó aszfaltos útra, melyen balra fordulva érünk a 21-es busz végállomásánál lévő buszfordulóhoz.

A buszmegálló mellett, a Piros □ jelzések bevezetnek az erdőbe, széles, kényelmes sétaúton 10 perc alatt, egy elágazásnál jobbra tartunk, balra megy a buszvégállomásnál hozzánk csatlakozott Sárga körút jelzés. Továbbra is nagyjából szintben haladunk tovább a széles földúton, majd egy fára szegezett Mária-képnél jelzett utunk jobbra tart, melyen pár perc alatt kibukkanunk a hajdani Kolacskovszky turistaház épületénél, mely manapság Frankhegyi étteremként üzemel tovább, népszerű szaunával. Teraszáról az egykori legendás panoráma mára egy kissé korlátozott a felnövekvő növényzet és a magas kerítés miatt, de udvara nagyon hangulatos és gyerekbarát.

A házat kerüljük meg jobbról, egyenesen megyünk lefelé az erősen lejtő, széles, köves Piros négyzet jelzésű úton,  a következő elágazásnál, ahonnan csodás panoráma nyílik a főváros déli részére, balra fordulunk be a jelzett, egy a házak kerítése közé szorult gyalogútra, mely beér az erdőbe és leereszkedik a Kakukkhegyi útra. Egyenesen tovább lefelé gyalogolunk a szép kilátást nyújtó köves úton. A jelzéseket követve balra kanyarodunk az Ördögorom lejtő aszfaltjára, majd egy nagy kanyar után jobbra letérünk a Rupp-hegy felé. A Piros háromszög jelzés a természetvédelmi területet jelző tábla mellett felkapaszkodik a Rupp-hegy (257 m) erdős halmára, ahonnan a tisztásról páratlan panoráma nyílik Budaörsre és a dél-budai városrészre.

A lakott területekkel teljesen körbevett, a többi budai hegytől elszigetelten álló Rupp-hegy a Budaörs felett húzódó Csiki-hegyek legkeletibb tagja, nevét egykori tulajdonosáról Rupp György budai polgárról kapta. A kiemelten védett területen 5 állomásos tanösvény tájékoztatja a kirándulókat a hegy geológiájáról, védett élővilágáról, botanikájáról. A hegy tetején fekvő tisztáson átvágva a keleti oldalán ereszkedünk le a széles Ördögorom út aszfaltjára, kissé előtte ismét találkozunk a piros négyzet jelzésekkel, a házak között pár perc alatt leérünk a forgalmas Törökbálinti útra, ahonnan balra fordulva 15-20 perc sétával érünk vissza a Farkasréti temetőhöz, de a 8-as busszal is mehetünk a három megállóra lévő Farkasréti térre.