Kilátótorony, tanösvény, parkerdő, horgásztó Pest szélén

Budapest egyik legnagyobb állóvize, a helyi védettségű természeti értekként számon tartott Naplás-tó, Pest keleti peremén, a XVI. kerületben, Cinkotától délre fekszik. Az 1970-es években, a Szilas-patak felduzzasztásával létrehozott víztározó és környéke az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött, az 1997 óta védettséget élvező tó és környéke számos védett és ritka növényfaj otthona, mintegy 200 különböző vízimadárfajt figyeltek meg már itt és nem utolsósorban egyetlen vadon élő teknősfajunk, a mocsári teknős kedvelt élettere is. A jelenleg horgásztóként is üzemelő Naplás-tó a környékbelieken kívül egyre több kirándulót vonz, partján és a mellette fekvő hangulatos Cinkotai kiserdőben gondozott tanösvények futnak, 2021-ben pedig átadták az extravagáns formájú, 21 méter magas kilátótornyot is.

A túra hossza: 3,9 km

A túra időtartama: 1,5 óra

Szintkülönbség: 40 méter

Kiindulópont, megközelíthetőség:

A Naplás-tó déli partján a Naplás út fut végig, a kiserdő felőli oldalon, kiépített, szabadon használható parkolóhelyeket találunk. Hétvégén, szép időben előfordulhat, hogy egy kicsit messzebb tudunk csak leparkolni. Cinkota felől, a Vidámvásár utca – Simongát utca útvonalon, a XVII. kerületből, a Cinkotai úton át érjük el a tóhoz vezető Naplás utat. Az M0-ásról a cinkotai kihajtótól, a Nagytarcsai út – Simongát utcán át érjük el. Kerékpárral is könnyen megközelíthető, a tó partján vezet a pár éve kiépített, remek Szilas-pataki kerékpárút.

A túra jellege:

Könnyű, rövid családbarát kirándulás az információs táblákkal felszerelt tanösvényen minimális szintkülönbséggel. A Naplás út gát felőli oldalán büfé is üzemel, a kerékpárút mentén számos pihenőhelyet alakítottak ki. A Cinkotai kiserdőben több tűzrakó-, bográcsozó helyet találunk kulturált asztalokkal, padokkal. A kilátó szabadon látogatható. Nedves, csapadékos időben a Szilas-patak melletti ösvény sáros, csúszós lehet, a gát szilárd burkolatú, a kiserdő ösvényei többnyire inkább homokos talajúak. A tanösvényt felfestésekkel nagyon ritkásan jelölik, de az infó táblák viszonylag sűrűn követik egymást, és azokon érdemes a kis térképeket tanulmányozni, hogy merre menjünk tovább. A kerékpárút forgalmas, gyalog körültekintően közlekedjünk rajta. A tóban fürödni tilos, télen a jégre menni ugyancsak nem szabad!

A túra leírása

Legcélszerűbb a Naplás út melletti büfétől, az elvileg minden nap nyitva tartó, főleg a gofrija miatt közkedvelt Nap-Plázs snack bártól indulni. Gyönyörű látványt nyújt innen a tó, a délnyugati sarkából tűnik tán a legnagyobbnak a vízfelület. Induljunk el a csak gyalogosoknak fenntartott, aszfaltozott gáton, pár méter után találjuk a Naplás-tó Természetvédelmi Terület tanösvényének részletes információkkal elhalmozott indító tábláját. A tanösvény tulajdonképpen három, külön színkóddal jelzett, egyenként, de egybe fűzve is bejárható szakaszból áll. Az összesen 18 állomásos tanösvény első, sárga színkóddal jelölt része, a tótól nyugatra elterülő Alsó-láprétre vezet, mely a Szilas-patak bal partján vezet ki egészen a Cinkotai útig, majd a hídon átkelve a patak másik partján jön vissza a gátig. A táblák segítéségével megismerkedhetünk a Szilas-patakkal és különleges állatvilágával, nyáron előfordulhat, hogy a parti keskeny ösvényt nagyon benövi az aljnövényzet, ilyenkor nem túl hívogató az ösvény. Az Alsó-lápréti tanösvény a tó kör alakú túlfolyónál, a patak két partján fut, félúton is van egy híd, ott tudunk rövidíteni.

A tó körüli tanösvény tábláit kék színkóddal jelölik, a táblák a tóhoz kötődő élővilágot, valamint az azt körülvevő területeket mutatják be, többek közt a helyi láperdőt, az ártéri ligeterdőket, a szántóföldeket. A gáton túl, a gátőrház melletti földúton, a szántóföld szélén fut az út, majd a 10. tábla után egy keresztező szekérúthoz érünk, itt a természetvédelmi terület táblánál megyünk be egyenesen a nádasos, ártéri erdőbe. Ez talán sétánk legizgalmasabb szakasza, átmegyünk a Szilas-patak kis hídján, jobbra fordulunk a túlparton, és hangulatos égerligetek közt megyünk ki, oda, ahol a patak belefolyik a tóba. A víztározó partját követve romantikus ösvényen bukkanunk ki a forgalmas Naplás út melletti kerékpár- és sétaútra, a 13-as táblánál.

Innen vissza is sétálhatunk a kellemes, több pihenőhellyel is ellátott part menti úton a büféig, de semmiképpen se hagyjuk ki az út túloldalán fekvő Cinkotai kiserdő meglátogatását. Az országúttal párhuzamos, attól jó pár méterre beljebb haladó sétaútra menjünk ki, majd a 18-as táblánál, balra hatoljunk be a kissé hullámos, homokos talajú kiserdő mélyére. Itt már a tanösvény harmadik, zöld színkóddal jelölt táblái közölnek hasznos tudnivalókat az erdővel kapcsolatban. A parkerdőt kellemes sétautak hálózzák be, több helyen építettek ki kulturált piknikező padokat, asztalokat, tűzrakó- és bográcsozó helyekkel. A Cinkotai kiserdő legmagasabb pontján, ami egy alig észrevehető magasságú halom, 2021-ben adták át a különleges formájú, a tájba remekül illeszkedő, fából épült, 21 méter magas kilátótornyot, melynek felső szintjéről pompás körpanorámát élvezhetünk az alattunk térképként kirajzolódód Naplás-tóra, a Cinkotai-kiserdő meglepően nagy területére, a távolban a Gödöllői-dombság szélesen elterülő vidékére, a fővárosra és a mögötte húzódó budai hegyek vonulatára. Szép időben a Pilis és a Visegrádi-hegység is kirajzolódik, sőt még a Börzsöny tömbje is felsejlik.