Szabadtéri Vasúti Skanzen

Európa legnagyobb vasúttörténeti múzeuma mára Budapest egyik kihagyhatatlan turisztikai nevezetessége lett nemcsak megrögzött vonatrajongóknak. A hatalmas területen kialakított szabadtéri múzeum változatos programjaival egész napos látnivalót ígér.

A park története

A maga nemében páratlan 34 állásos körfűtőház az Északi Vontatási Telepen 1911-ben épült, amely akkoriban Közép-Európa legnagyobb vontatási telepe volt. Mellette állt még egy 22 állásos hasonló körfűtőház, ez azonban a második világháború alatt teljesen elpusztult, és nem is építették újjá. A háború után a vontatási telep felvette Hámán Kató nevét.

A dízel és villamos üzem térhódítása, illetve a gőzüzem megszüntetése miatt a fűtőház egyre inkább vesztett fontosságából, így a kilencvenes évekre állapota teljesen leromlott. A rendszerváltás után ugyan visszakapta eredeti nevét, ám 1997-ben a még itt lévő dízelmozdonyokat is másik területre költöztették. A fűtőház ez után már csak a MÁV nosztalgia flottájának adott otthont, meglehetősen méltatlan körülmények között.

1999. november 22-én azonban lerakták a Magyar Vasúttörténeti Park alapkövét, majd 2000 júliusában nyitott meg kapuit a vasúti skanzen. Folyamatosan zajlik a további részek felújítása is, a park évről-évre bővül és szépül.

Látogatás a parkban

Több mint 100 vasúti járműkuriózum parkol itt, közülük ötven ritka mozdony, vasúti jármű: sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérőkocsi, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek és egyéb különlegességek, a legszebbek, a legértékesebbek összegyűjtve. A járműállomány az 1870-es gőzmozdonyoktól a nagyteljesítményű villamos mozdonyokig mutatja be a vasút fejlődését. A járművek jelentős része ma is üzemképes, melyekkel a MÁV Nosztalgia Kft. belföldi és külföldi nosztalgiautazásokat szervez.

Látható például az ország legöregebb, működő gőzmozdonya 1870-ből és a legendás Árpád motorvonat a harmincas évekből (2 óra 57 perc alatt tette meg a Budapest-Bécs közötti távolságot). A nosztalgia járművek büszkesége az 1912-ben épült elegáns teakfa étkezőkocsi, amely a mára fogalommá és nosztalgikus emlékké vált híres Orient Expressz mozdonya mögött robogott.

Európa egyik legnagyobb szabadtéri vasúti múzeumában a látogatók nemcsak nézhetik az ősi masinákat, hanem jó néhányra fel is lehet menni, ki lehet próbálni, milyen lehetett vezetni ezeket a monstrumokat, milyen kemény munkája lehetett a mozdonyfűtőnek.

Ki lehet próbálni a sínautót, hajtányozhatunk, működés közben láthatjuk a fordítókorongot, rendezvényekkor még a lóvasút is működik. A mozdonyvezetés élményét a mozdonyszimulátor nyújtja, a sínkerékpáron az egyensúlyérzék tehető próbára. A bordó postakocsiban modellvasút vezetésére nyílik lehetőség.

A park egyik legnépszerűbb aktivitása a kis kerti vasúton történő utazás, mely keresztül-kasul kanyarog a park területén. A parkban nagy árnyas játszótér áll a kisebbek rendelkezésére.

A Park létrehozásakor fontos szempont volt, hogy ne csak kiállításként funkcionáljon, hanem lehetőség szerint minél több "használható", kipróbálható berendezés kerüljön bemutatásra. Az igazi vasúton kívül a modellvasutak is helyet kaptak a Parkban: egy külön épületben mutatkozik be a Magyar Vasútmodellezők Országos Egyesülete.

A szép parkosítás ellensúlyozza a Park technikai jellegét. Az ide látogatókat az Utasellátó Kávéház, a Füsti "kocsma", és a főépületi Büfé várja ételekkel, italokkal.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Budapest XIV., Tatai út 95.

Telefon: +36 1 450-1497

Nyitva tartás

Ápr. 5.-től november elejéig K – V: 10 – 18.

Belépő

Felnőtt: 1200 Ft, gyermek (4-18): 500 Ft, nyugd.: 700 Ft

Rendezvényes napokon egyedi jegyárak vannak!

Az extra, interaktív élményekért külön jegyeket kell váltani!

Ünnepnapokon, rendezvényes napokon készüljünk sorállásra és nagy tömegre!

Megközelítés

A Magyar Vasúttörténeti Parkot felkeresőknek, a nyári nyitva tartás alatt ingavonatot közlekedik Budapest Nyugati pályaudvar és a Park között. (A vonaton előre váltott parkbelépővel ingyenesen lehet utazni.) A Park megközelíthető még a 30-as számú városi autóbusszal a Baross térről (Keleti pu. mellett), leszállás a Rokolya utcai megállónál.

A parkolás ingyenes!

http://www.vasuttortenetipark.hu/