Természeti csodák játékos környezetben

Budapest legcsaládbarátabb múzeuma, a Természettudományi múzeum nemcsak a gyerekeknek, hanem a természet iránt érdeklődő felnőtteknek is egyedülálló élményt ígér, rendkívül látványos kiállításaival, modern, XXI. századi koncepciójával.

A Nagyvárad tér közelében lévő Ludovika épületében működő múzeum jövője nem teljesen biztos ezen a helyen, mivel a Nemzetvédelmi Egyetem fog beköltözni a hatalmas, felújított épületbe. A jelenleg még az épület egy, kifejezetten a múzeum részére kialakított részében zavartalanul látogathatók a kiállítások, az építkezések egyelőre csak a múzeum megközelítését és a parkolást zavarják.

A múzeum kiállításai

A 2011-ben az Év Múzeuma címet is elnyert Magyar Természettudományi Múzeum kiállításai széles spektrumban ölelik fel a jelenlegi és a letűnt állat- és növényvilágot. Időben a megkövült állatmaradványoktól a dinoszauruszokon, az ősembereken keresztül a ma élővilágáig, térben pedig a magyar fauna állatvilágától Ázsia, Afrika élővilágán keresztül a trópusi tengerek korallzátonyai lakójáig.

Már az épület előtt elkezdődik a gyűjtemény, a szép sorban elrendezett több tonnás kőzettömbökkel. Az épület fogadó aulájába érve a 22 méteres bálnacsontváz alapból megadja a hangulatot a várható csodákhoz.

Belépve a kiállítótérbe egy kör alakú nagy terembe jutunk, ahol a középen lévő dioráma körül a falakon természetfotókat találunk, innen jobbra jutunk „A korallzátonyok csodálatos élővilága” című kiállításra, ahol a különböző akváriumokban úszkáló színes halakat egy nagy üvegpadlón sétálva, mintha a vízen járnánk, tudjuk szemügyre venni.

Tovább az időszaki kiállítások területére érünk, ahol 2013-ban a nagysikerű dino kiállítás, a „Patagónia óriásai” című argentin dinoszauruszok csontvázaiból, leleteiből álló gyűjtemény volt a sztár.

Visszatérve a kör alakú aulába, tovább egyenesen jutunk a lépcsőházba, ahonnan lépcsőn vagy lifttel érünk az emeleti szinten lévő nagy kiállítóterembe. A rendkívül korszerű kiállítás különlegességét az adja, hogy az egész gyűjtemény egy hatalmas térben van két szintre bontva, de jól elkülöníthető szekciókkal.

Megtaláljuk itt a Noé bárkájába bezsúfolódott egzotikus állatokat, izgalmas diorámákat, bemászhatunk az ősember barlangjába, láthatjuk a vakond földalatti járatait, tanulmányozhatjuk a magyarországi élőhelyeket, a vizek, az erdők, a városok élővilágát. Szinte minden szekcióban interaktív, multimédiás eszközök segítenek a tájékozódásban, a gyerekeket rendkívül ötletes kis játékok, feladványok szórakoztatják.

A felső szinten nagyszabású kiállítást találunk a rég letűnt korok óriásairól, rekonstruált dinoszauruszok, dinó tojások, lábnyomok, és még számtalan érdekesség, természetesen itt is rengeteg interaktív elem segít a megismerésben. Egy tekintélyes, hatalmas mamut áll őrt középen, szigorúan figyelve a látogatók hadát.

Az udvaron egy kis dinókert szórakoztatja a kisebbeket. A múzeum nem véletlenül nyerte el a Családbarát címet, a gyerekek órákat el tudnak tölteni az épületben, a legkisebbeknek külön babaszoba is van, és rengeteg ismeretterjesztő programot, előadást szervez a múzeum a gyermekeknek.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Telefon: (36-1) 210-1085

Nyitva tartás

Minden nap 10 – 18.

Szünnap Kedd!

Belépő

Felnőtt: 2200 Ft, kedv. (6-26, 62 fölött): 1100 Ft

http://www.nhmus.hu