A bolti kávédarálótól a porcelán rákállványig

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fővárosunk egyik legérdekesebb múzeuma, 2014-től, az új állandó kiállítások megnyitásával végre teljes formájában várja a látogatókat, méltó környezetben, Krúdy egykori patinás házában, a régi Óbuda központjában. A felnőttekben régi emlékek tolulnak fel gyermekkoruk jellegzetes árucikkeit nézegetve, a gyerekek pedig önfeledten merülnek el a számos interaktív élményelemmel felturbózott, rendkívül színvonalas kiállításon.

A múzeum rövid története

A múzeum viszonylag rövid fennállása alatt számos viszontagságon, helyváltoztatáson ment keresztül. Az 1966-ban létrejött, a világon máig egyedülálló intézmény a budai várnegyedben, az egykori Fortuna fogadó patinás épületében kezdte meg működését, ahol 2005 nyaráig tevékenykedett. Egy kis pauza után 2006 szeptemberében nyitott meg újra, immár a belvárosban, a Bazilika melletti épületben. A nem igazán múzeumnak való helyiségekből végül 2011 júniusában költözött ki a gyűjtemény, hogy 2011 őszétől, reményeink szerint most már véglegesen, egy igazán hozzá méltó épületben, az óbudai Krúdy-házban rendezkedjen be. 2014 végére vált teljessé a múzeum, az igazán látványos, nagyszabású vendéglátóipari állandó kiállítás megnyitásával.

A múzeum látogatása

A múzeum gyűjteményének gerincét, a bejárati folyosótól jobbra lévő épületrészben berendezett kereskedelmi és a bal oldaliban lévő vendéglátóipari kiállítás képezi. A két nagy állandó kiállítás mellett Krúdy Gyula hajdani lakásának két szobájában alakították ki az író életének meghatározó színtereire emlékező tárlatot.

A kereskedelmi részleg ’A jó kalmár a világ jótevője’ címen futó állandó kiállítás, ahol több termen keresztül ismerkedhetünk meg a magyarországi kereskedelem történetével. A korabeli üzletek, kirakatok, portálok hangulatát tökéletesen megidéző, mintegy két évszázadot átívelő színvonalas kiállítás rendkívül nosztalgikus érzéseket vált ki az emberből. A nem oly rég múlt KÖZÉRT üzletek sajátos miliője, a kávédarálókkal, műanyag bevásárlókosarakkal, bolti mérleggel, tipikus termékválasztékával igazi retro hangulatot áraszt. Láthatunk egy komplett Stühmer édességboltot, papír-írószer üzletet, rövidáru kereskedést is többek közt. Kitűnő, érdekesen megírt magyarázó szövegek segítenek a múlt felidézésében.

A múzeum nagyon gyermekbarát hely, sok interaktív elemmel, gyümölcsöt, zöldséget lehet lemérni a bolti mérleggel, öltöztetős figurákat lehet a kor divatjának megfelelő ruhadarabokkal felöltöztetni, bele lehet nyúlni a búzába, babba és még sok egyéb érdekes dolgokat lehet megtapasztalni testközelből a kicsiknek.

A 2014 decemberében nyílt új, állandó vendéglátóipari kiállítás a Vendéget látni, vendégnek lenni címet viseli. A magyar polgári vendéglátás aranykorát, a XIX. század végétől a második világháborúig tartó történetét mutatja be a látványos enteriőrökből álló kiállítás egy városi skanzen jellegét öltve. Megismerhetjük hol és hogyan töltötte szabadidejét a városi polgár, megelevenedik egy korabeli szálloda, egy kávéház és egy étterem, továbbá egy cukrászda cukrászműhellyel és egy középpolgári család komplett otthona konyhástul, fürdőszobástul, sőt a korabeli mulatók és fürdőhelyek világába is betekintést nyerhetünk.

Régi recepteken ismerkedhetünk meg a magyar konyha klasszikus fogásaival, próbára tehetjük orrunkat, a különféle fűszernövények szagolgatásával kell kitalálni mik is lehetnek a kis zsákocskákban. Rengeteg korabeli, mára már elfeledett konyhai eszköz illusztrálja a magyar vendéglátóipar aranykorát, rákállvány, fagylaltgép, szőlőmosó, szalvétaprés a teljesség igénye nélkül.

A két épületrészt összekötő folyosókon egykori reklámtáblák sorakoznak, a látványraktárban pedig ritkán, vagy már egyáltalán nem használt bolti segédeszközözökből láthatunk érdekes tárgyakat.

A múzeum földszintjén és az emeleten is izgalmas időszaki kiállítások kapnak helyet.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest III., Korona tér 1.

Nyitva tartás: K-V: 10.00-18.00

Belépő: 800 Ft, kedv.: 400 Ft

http://www.mkvm.hu