Budapest és a Budai-hegység legnépszerűbb és legszebb kilátói, az Erzsébet, a Kaán Károly és a Makovecz Imre-kilátó

Zugligetből, a Libegő alsó állomásától indul a Budai-hegység legszebb kilátóit csokorra fűző közepesen nehéz körtúránk. A budai hegyvidék egyik legjellegzetesebb pontja, a Tündér-szikla mellett kapaszkodunk fel Budapest legmagasabb pontjára, a János-hegyre (527 m), majd a Szépjuhászné nyergén át a Nagy-Hárs-hegyre (454 m), hogy a Kis-Hárs-hegy (362 m) különleges kilátótornyát érintve térjünk vissza Zugligetbe.

A túra hossza: 11 km

A túra időtartama: 3,5 óra

Szintkülönbség: 480 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Közepesen nehéz gyalogtúra, a János-hegyre felvezető szerpentinút egy részén meredek lépcsőkön kell felkapaszkodni, a Nagy-Hárs-hegyen pedig egy közepes, de rövid kaptató vár ránk. Az út végig kitűnően jelzett turistautakon halad. Vízvételi lehetőség a János-hegy nyergében álló nyomós kútból van, ugyanitt és a Szépjuhászné vasútállomás épületében büfét is találunk.

A túraútvonal Budapest területén vezet, de szinte végig turistautakon, ösvényeken megyünk, a megfelelő lábbeliről, egy csúszásmentes profilú talppal ellátott túracipő nélkülözhetetlen a kiránduláshoz. A meredek szakaszokon pedig igencsak jól jöhet egy pár profi túrabot. Komfort érzetünk megőrzése érdekében ajánlott egy jól szellőző, gyorsan száradó technikai pólót viselnünk. 

Kiindulópont:

Zugliget, Libegő alsó állomása. Megközelíthető a 291 busszal a Nyugati pu. felől. Autóval ingyenesen lehet parkolni a Zugligeti úton. Hétvégenként nagy zsúfoltságra számítsunk.

janos-hegy-harshegy-terkep.jpg

Térképkivágat: Budai-hegység 1:25 000 (Cartographia)

A túra leírása

A Libegő alsó állomásától indulunk, a Z∆ jelzéseket könnyen megtaláljuk a Zugligeti út oszlopain, a kemping bejáratát két jellegzetes, kiszeparált sárga villamos jelzi. A kempinget jobbról elhagyva a meglehetősen forgalmas Zugligeti út járdáján megyünk, bal oldalon a Hunyad-orom (349 m) hatalmas sziklái meredeznek, a legnagyobbat találóan Szószéknek nevezik. Az aszfaltos út egy jobb kanyart vesz, majd pár perc után egy jobbra nyíló lépcsősorra vezetnek a jelek, megkezdjük sok lépcsőből álló kapaszkodásunkat a Tündér-hegyre (386 m). Hamarosan találkozunk jobbról a Zöld sáv és a Zöld körút jelzéssel, balra fordulunk, és a Tündér-szikla alatt folytatjuk meredek kaptatónkat. Vállalkozóbb kedvűek levághatják a jelzett utat, a jobbra meredeken a szikla tövéhez vezető, lépcsőkkel megtámogatott, merdek, morzsalékos talajú ösvényen.

Pár perc múlva a Z jelzés balra el, mi pedig a Z∆ és a Zöld körút jelzésen egy éles jobb kanyar után néhány perc alatt felérünk a Tündér-szikla tetejéhez. A Budai-hegység jellegzetes dolomit tornyaira egy kis ügyességgel fel is mászhatunk, a kilátás a városra, mondanunk sem kell, pazar. Még a Duna vonala is látszik innét, miután kigyönyörködtük magunkat, és kipihentük az eddigi lépcsőzést, pár méter után felérünk a János-hegy keleti nyúlványának, a Tündér-hegynek (386 m) a tetejére, majd kiérünk a szerencsére ma már korlátozott forgalmú, aszfaltos Tündérhegyi útra.

Itt jobbra fordulunk, balról mellőzünk egy szép pihenőhelyet egy felhagyott kőfejtő udvarában, keresztezzük a Libegő kötélpályáját, majd utunk balra betér az erdőbe, és nagyjából szintben, a Tündérhegyi úttal párhuzamosan kényelmes ösvényen haladunk 500 m-t, amikor a Zöld körút jelzés jobbra válik le utunkról. A kereszteződéstől a Z∆ meredeken kezd szerpentinezni a János-hegy csúcsa felé, kétszer is keresztezzük a Jánoshegyi utat, majd kissé izzasztó lépcsősoron végre felérünk a János-hegy nyergébe.

A nyeregben a nagy játszótér mellett egy nyomós kútból tudjuk szomjunkat oltani, ill. kulacsainkat feltölteni. A népszerű nyereg előtt kilátóhelyen csodálhatjuk a budapesti panorámát, aminél azért sokkal teljesebb látvány vár ránk fenzót a kilátótoronyban. Az új, fából épült kockaépületekben mosdót és büfét is találunk. A nagy aszfaltos placcot, a régi parkolót sietve hagyjuk el a csúcson lévő Erzsébet-kilátó felé. Jelzett utunk (Zöld háromszög), most már a Piros sáv jelzéssel megtámogatva egy meredek, de nagyon hangulatos lépcsősoron éri el a hegy tetején álló kilátótornyot. Akinek elege van már a lépcsőkből, választhatja a vele párhuzamosan futó széles, aszfaltos utat is.

János-hegy

A János-hegy (527 m) Budapest legmagasabb pontja, a tetején álló Erzsébet-kilátóból kétség kívül a főváros és a Budai-hegység legszebb panorámája tárul fel. Jól kivehetők a város emblematikus épületei, a Parlament, a Budai Vár, a Bazilika, beazonosítható a Budai-hegység szinte összes csúcsa, a Sas-hegytől a Hármashatár-hegyen át a Nagy-Kopaszig. Tiszta időben a Pilis, a Visegrádi-hegység is jól látszik, de még a Börzsöny legmagasabb csúcsát, a Csóványost is jól meg lehet figyelni.

A gyönyörű kilátótornyot 1910-ben avatták fel, Schulek Frigyes tervei alapján készült, és Erzsébet királyné (Sissi) emlékére nevezték el, kinek állítólag egyik kedvenc helye volt a János-hegy, ahonnan gyakorta csodálta szeretett városát, Budapestet.

A 90-es évekre elég gyatra, elhanyagolt állapotba került tornyot, melynek az évtizedekig a tetején álló gigantikus vörös csillag óriási terhe sem tett túl jót, 2005-től alaposan felújították. Reggeltől estig szabadon látogatható, alsó szintjén büfé várja a kirándulókat.

A kilátó északi oldala előtti nagy kövezett térségtől a Piros sáv jelzésű turistaúton kezdjük meg ereszkedésünket a hegyről, az eleinte meredeken lejtő szerpentinút kétszer is keresztezi a Jánoshegyi út aszfaltcsíkját, majd a Pozsonyi-hegyen átvágva enyhébb lejtőben folytatódik. Még egyszer keresztezzük az aszfalt utat, majd balról csatlakozik hozzánk a Sárga jelzés, lejjebb jobbról a Zöld kereszt is, és pár perc alatt leérünk a rendkívül forgalmas Budakeszi útra.

Az út túloldalán kissé jobbra találjuk a hajdani Budaszentlőrinci pálos kolostor romjait. Ma már csak alapfalai vannak meg az egykoron a pálos rend fő központjának számító, a törökök által elpusztított kolostornak.

A Gyermekvasút Szépjuhászné állomása épületében büfét találunk. Jelzett utunk a Piros , a Sárga és a Zöld körút, az állomás előtt balra kanyarodik le, és átmegy egy András-kereszttel védett vasúti átjárón. Figyeljük az átjárót, mert a parkolóból nem vezetnek egyértelmű jelek ide. Az átjáró után a P és a S jelzés elválik egymástól, mi a jobb oldali Sárga jelzésű széles, köves egyre meredekebb utat válasszuk.

Hárs-hegy

A mindig virágoktól illatozó Nagy-Hárs-hegy (454 m) tetején épült kilátóhoz 10-15 perc alatt közepesen meredek úton érünk fel a Sárga sáv jelzéseket követve. Útközben a Csanádi-pihenő tűzrakóhelye mellől nyílik szép kilátás a Pilis vonulataira. A fából épült, többszintes Kaán Károly-kilátó tetejéről elképesztő kilátás nyílik Budapestre és az egész Budai-hegységre.

A kilátótól lefelé megyünk tovább a Sárga jelzésű turistaúton, majd hamarosan egy kis fahídon kelünk át, ahonnan jól látható a lezárt Bátori-barlang szűk bejárata. Ebben a kis barlangban élt húsz évet a XV. században Bátori László pálos szerzetes, és itt fordította le magyarra a Bibliát.

Kényelmes, széles, lejtős utunk 10 perc múlva leér a Hárs-hegyi-nyeregbe, innen mindenképpen tegyük meg a pár méteres kitérőt a Sárga ∆ jelzésen a Kis-Hárs-hegyen (362 m) álló, rendkívül érdekes Makovecz Imre-kilátóhoz. A fából ácsolt nem túl magas toronyra kívülről két, egymással ellentétes oldalról vezet fel csigalépcső. Meglehetősen ingadozónak tűnik az építmény, erős szélben kifejezett bátorságpróba felmászni a tetejére. A kilátás pedig egész egyszerűen fantasztikus innen is.

Visszatérve a Sárga sáv jelzésre, jobbra kanyarodunk, majd pár méter után jobbra térünk a Z körtúra jelre, aztán megint csak jobbra tartunk a Z+ jelzésű útra, amely hamarosan keresztezi a Gyermekvasút sínjeit, majd pár perc alatt beér a házak közé. A Széher úton balról elhagyjuk a kórházat, majd jobbra a Gyémántos lépcsőn, immár a Zöld sáv jelzésen lemegyünk a Kuruclesi útra, ahol jobbra kanyarodva rövidesen ismét beérünk az erdőbe. Itt figyeljük a jelzéseket, a házak végénél balra menjünk az erdőbe a földútra. Meglehetősen szemetes utunk megkerüli a Ferenc-halom tömbjét, a gyermekotthonál érünk ki a Hárshegyi útra, itt  a Zöld sáv új nyomvonalon vezet, megkerüli a Külker Parkot, majd az Irén utcánál balra fordulva az Információs Hivatal mellett ér ki a Budakeszi útra, ahol zebrán, biztonságosan kelhetünk át a túloldalra, ahol a műúttal párhuzamos útra fordulunk balra. Természetesen maradhatunk a régi, immár jelzetlen útvonalon is, ezek szerint a Hárshegyi útra balra fordulunk rá és a Dénes utcán át kiérünk a kellemetlenül forgalmas és büdös Budakeszi útra. Itt jobbra kanyarodunk, szerencsére csak pár métert kell megtennünk, és járda is van, mielőtt a jelzés balra, az út túloldalán ismét visszabújik az erdőbe.

A Zöld jelzéseket követve, emelkedő úton 10 perces gyaloglás után éjük el a Libegő kötélpályáját, ahol is letérünk a jelzésről, és a közvetlen a Libegő alatt kanyargó lépcsősoron, a Csiga úton kiérünk kiindulási pontunkhoz, a zugligeti kempinghez.