Ahol a Vidámpark volt

Budapesten, a Városligetben az immár a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésébe került hajdani, szebb napokat is látott Vidámpark területén nyitott meg a Holnemvolt Park, mely szerencsésen ötvözi az egykori Vidámpark retro báját és a dinamikusan fejlődő Állatkert modernségét.

 

A Vidámpark rövid története

A Vidámpark, ahogy legtöbben ismerjük 1950 májusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A már az 1910-es évek elejétől, családi vállalkozásként működő Angolparkot és a mellette lévő mutatványos bódékat, a vurstlit vonták össze a jelenlegi területen. A területet amúgy a kezdetektől fogva az Állatkerttől bérelte az Angolpark üzemeltetője. Az új Vidámparkban a régi Angolparkból, illetve a vurstliból örökölt játékok mellett fokozatosan újak épültek. A klasszikus, máig meglévő játékok mellett még sokan emlékezhetünk olyan nagy kedvencekre, mint a ciklon, az űrrakéta vagy az óriáskerék.

A rendszerváltás után a 90-es években a kor szellemének megfelelően sok új (általában más vidámparkban leszerelt) játékot telepítettek, melyek ideig-óráig népszerűek voltak, pl. a break dance, T-rex, stb., de a 2000-es évekre már a rossz értelemben vett vurstli hangulat lett a jellemző.

Ehhez még hozzávehetjük azt a tényt is, hogy a Vidámpark színvonala eközben jelentősen elmaradt a hasonló európai intézményekétől, jegyárai viszont igen magasak voltak, a látogatószám is drasztikusan visszaesett. A folyamatosan csődközeli állapotban lévő Vidámpark még néhány évet elvegetált fővárosi segítséggel, de végül 2013 szeptemberében végleg bezárt, területe visszakerült eredeti tulajdonosához az Állatkerthez, és elkezdődött az új időszámítás.

Holnemvolt Park

A hajdani Vidámpark most a Holnemvolt Park nevet viseli, és a Fővárosi Állatkert szerves része, rengeteg állat költözött át ide és sok-sok játék is megmaradt, a park 2014. április 29-én nyitott meg újra.

Az Állatkertnek nagy ívű tervei vannak a terület további fejlesztésével, egy hatalmas biodómot álmodtak ide, mely egy nagy terjedelmű szubtrópusi csarnok lesz Pannon Park néven, ahol a Kárpát-medence múltbeli élővilágát igyekeznek majd felidézni.

Egyelőre, amit láthatunk az egyrészt néhány megmaradt, ill. új játék és élményelem plusz sok-sok állat, főleg a szelídebb fajtából. A területnövelés némileg enyhíti az Állatkert zsúfoltságát.

Játékok, attrakciók

A műemléki védettség alatt álló attrakciók természetesen megmaradtak. A hullámvasút egyértelműen a sztár, a recsegő-ropogó faszerkezet, a sikolyok még hálistennek a régiek. A hatalmas faépítmény alatt a mesecsónak is működik. A barlangvasútban Kukorica János története elevenedik meg Szabó Gyula bácsi feledhetetlen hangján elmesélve. A műemléki oltalom alatt álló játékok közül az Európa Nostra díjas körhinta a legrégebbi. A rendelkezésre álló adatok szerint 1906-ban épült.

A régi klasszikusok mellett még a dzsungelvasutat is átvette az állatkert. Néhány régi épület új funkciót kapott, a dodzsem retro épületében papagájparádé kerül megrendezésre, a szép görög oszlopos épületben pedig Marica bábszínházi előadásaira válthatunk jegyet. Sokak kedvence az Elvarázsolt Kastély is a régi formában működik az elengedhetetlen hordóval egyetemben.

Néhány kisebb, „új” játékot is találunk, mint pl. kisebb körhintákat, különböző „célzós” játékokat, lábhajtányt. Érdekes attrakciónak ígérkezik a Szörnyecskék Háza, ahol jelmezbe öltözött szereplők riogatják a kicsiket. Az egyik épületben HolVolt-Tár néven érdekes kiállítást rendeztek be a Vidámpark történetéről, sok-sok leszerelt és itt kiállított tárggyal, itt láthatjuk a szocialista szellem vasútján üldögélő Bástya elvtársat is.

Játszóterekből is már van néhány, bár a legnagyobbat az ún. szép játszóteret még csak most kezdik el építeni, 2014 nyarára lesz kész. Jópofa ötlet a Manófalva, ahol homokos talajon álló színes kis faházak körül rohangálhatnak a kicsik. A Kalandpálya ott jártunkkor még épülőben volt, de tavasz végére már biztos lehet karabinereket akasztgatni a drótkötelekre.

Állatok

Legnépszerűbb természetesen a nagy területen elterülő állatsimogató a szelíd kecskékkel, de a park alapkoncepciója, hogy olyan állatokat hoznak át a nagy állatkertből, melyeket testközelből lehet megnézni, sőt etetni és simogatni is. Ilyen pl. a szarvas, vagy az alpaka simogató, de a puputevéket is meg lehet etetni.

A rózsaszín flamingók már átköltöztek új helyükre, állandó tevékenységük, a féllábon álldogálás sem változott sokat itt az új kifutóban. Van egy nagy ketrec a mentett madaraknak, a Magyar Majorban pedig őshonos háziállatainkkal ismerkedhetünk meg. A közvetlenül nyitás előtt született csíkos vadmalac bébik tündériek. A szurikáták pedig állandóan kiszökdösnek új lakóhelyükről.

A büfék kínálata a szokásos, az árak egyelőre a földön járnak.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Telefon: 06/1/273-4900

Nyitva tartás

http://www.zoobudapest.com/pannonpark/nyitva-tartas

Belépő: 500 Ft, 2 év felett

Állatkerti belépővel külön belépő nélkül is be lehet menni, a zsiráfok mellett van az átjáró az állatkerti részből.

A játékok, attrakciók zöme zsetonos rendszerben működik, 200 Ft egy zseton, a hullámvasút, a barlangvasút és az elvarázsolt kastély két zsetonos, a többi játék egy zseton ellenében használható. Néhány játék nem fogad el zsetont csak készpénzt, de ez még kialakulóban van.

http://www.zoobudapest.com/pannonpark