FÁNK - a Föld élővilága a Városligetben

Magyarország első és legnagyobb állatkertje minden budapesti látogatás kihagyhatatlan látnivalója. A folyamatosan fejlődő, megújuló élménypark akár egész napra szóló programot biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt, igazán találó az intézmény szlogene, „Ahol minden csoda 365 napig tart”.

Az Állatkert története

1866-ban az akkor még önálló Pest város által adományozott 16 hektáros területen egy magáncég alapította az eleinte még csak állatoknak otthont adó, majd később már növénygyűjteménnyel is gyarapodó állatkertet. Első igazgatója az ismert zoológus, Xantus János volt. Az eleinte nagy népszerűséggel övezett állatkert látogatószáma a XX. század elejére drasztikusan lecsökkent, és az anyagi nehézségekkel küzdő vállalkozás csődbe ment.

1907-ben a Főváros átvette az állatkertet és nagyszabású munkával teljesen átépíttette. Számos új, ma is látható építményt ekkor emeltek híres nemzeti romantikus építészek, köztük Kós Károly tervei alapján. Többek közt ekkor épült az Elefántház, a Madárház, a Kis- és a Nagyszikla, a Pálmaház.

Az újjáépített állatkert 1912-ben nyitotta meg kapuit, ekkor Európa egyik legmodernebb állatkertjének számított.

A II. világháborúban, Budapest 1944-es ostroma trauma volt az állatkert életében, a 2500 állatból összesen 15 élte túl az ostromot. Amelyik állat nem pusztult el a robbanásokban, azt pedig megették a kiéhezett budapestiek.

A szocializmus évtizedeinek egyetlen előnye az volt, hogy mivel pénz nem igazán jutott az állatkert modernizálására, ezért a legtöbb régi, műemlék jellegű épületet is békén hagyták.

A rendszerváltás után az állatkert rohamtempóban újult meg, folyamatos a bővítés, innováció, a rengeteg programnak, kitűnő marketingnek köszönhetően a látogatószám is dinamikusan emelkedik. 2013-ban bezárt a mellette lévő Vidám Park, és annak több mint 6 hektáros területe visszakerül az Állatkerthez. Itt először egy családi park, egy meseállatpark kialakítását tervezik, de létrehoznak majd egy nagyszabású üveggel fedett szubtrópusi állatokat és növényeket bemutató, a hajdani pannon ősvadon élővilágát idéző egységet is.

Az állatkert látogatása

Az állatkert hivatalos neve Fővárosi Növény- és Állatkert, azaz FÁNK. Jelenleg mintegy ezer különböző állatfaj hétezer egyede él itt meglepően jó körülmények között. A több mint 10 hektáron elterülő állatkert összes állatát képtelenség egy nap alatt megnézni, a bejáratnál adott térkép segítségével válasszuk ki mely területeket szeretnénk alaposabban végigjárni.

A legnépszerűbb házak természetesen az igazi nagyvadak lakóhelyei, az Elefántház a 2013-ban született kiselefánttal, a nagyragadozók, az oroszlánok, tigrisek lakóhelye, a zsiráfok kifutója. Habár a fő szezon tavasztól őszig tart, télen is érdemes kijönni ide, hiszen a legtöbb állatot belül a házában is láthatjuk, ilyenkor még közelebbről, mint nyáron.

A legújabb szenzáció a népszerű Varázshegy, a létesítmény maga az 1912-ben épült Nagyszikla belsejében található. 3200 négyzetméteren, 4 szinten és 16 bemutatótérben mutatja be az élővilág változatosságát, azt, hogy miként alakult ki ez a sokféleség, és hogy hogyan alakult az ember és a természet kapcsolata a történelem folyamán. Megismerkedhetünk az Őstengerrel, időalagútban mehetünk végig, az Óriások Csarnokában még egy húszméteres bálnát is láthatunk, igaz hogy nem élőt, de így is lenyűgöző. Sötétlabirintusban találkozhatunk az éjszaka kreatúráival, és rengeteg interaktív eszköz segít a megismerésben. A hely igazi paradicsom a gyerekeknek, rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb kiállítássá nőtte mi magát a rendkívül látványos, modern kiállítás.

Talán mondani sem kell, hogy a Majomház is örök toplistás, és az akváriumokkal, terráriumokkal megspékelt Pálmaház is négy évszakos, kihagyhatatlan látnivaló.

Látványetetések, állatsimogató, játszótér, ajándékbolt és folyamatos programok teszik teljessé a látogatást. Az Állatkert területe igen nagy, de a rengeteg fának köszönhetően nyáron is végig árnyékos. Kicsikkel érkezve érdemes a kézzel húzható kis kocsik valamelyikét kibérelni.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Telefon: 06/1/273-4900

Nyitva tartás

http://www.zoobudapest.com/rolunk/nyitva-tartas

Belépő

Felnőtt: 2500 Ft, Gyermek/diák: 1800 Ft, Családi jegy: 7300 Ft

2 év alatt ingyenes!

A rendkívül informatív és szórakoztató honlapot mindenképpen érdemes átböngészni!

http://www.zoobudapest.com