Valódi erdőben valódi vadállatok

A Budai-hegység erdős lankáin, hatalmas területen, családias környezetben várja a látogatókat Budapest határában a Budakeszi Vadaspark. Hazánkban és a Kárpát-medencében őshonos vadállatokat és háziállatokat figyelhetünk meg testközelből, érdekes, szórakoztató állatbemutatókon vehetünk részt, és kiadós sétákat tehetünk az árnyas erdőben.

A Budakeszi Vadaspark és lakói

A több mint 300 hektáron elterülő vadasparkot 1979-ben adták át a nagyközönségnek, azóta is folyamatosan fejlődik, az utóbbi években már nemcsak magyarországi vadfajokat, hanem a Kárpát-medencében és Európában is honos vadállatokat is láthatunk.

Mitől különbözik egy szokványos állatkerttől a vadaspark?

A nagyvadak számára jóval nagyobb tér áll rendelkezésre, természetes közegükben, az erdőben figyelhetjük meg az állatokat, ezáltal jóval természetesebben is viselkednek, mint állatkerti társaik. A vadasparkba tett látogatás igazi kirándulás igazi erdőben, ráadásul nyáron a Budai-hegység ezen része kellemesen hűvös, és a nagy terület miatt még nyári hétvégeken sem tűnik nagyon zsúfoltnak.

A parkban 42 állatfaj mintegy 200 egyedét találjuk, természetesen mind az öt hazai nagyvadfaj – őz, muflon, dám- és gímszarvas, vaddisznó – megtalálható. Láthatunk hazánkban már nem élő fajokat is, mint például medvéket, farkasokat, hiúzt, aranysakált.

Közvetlenül a bejáratnál kapott helyet az apróbb állatok bemutatására szolgáló ún. kúpos bemutató ketrec nagy építménye. Itt találkozhatunk, többek között patkányokkal, borzokkal, nyestkutyával, baglyokkal, görénnyel, mosómedvével.

Úgyszintén a bejárathoz közel van egy kis színpad, ahol a szórakoztató, ismeretterjesztő állatbemutatókat tartják. A főkaputól balra fekvő nagy területen vannak a nagyobb kifutók, a medvék, a farkasok, a vaddisznók, a szarvasok, errefelé van az örök kedvenc állatsimogató is, meglepően nagy területen. Az állatok nyugalma érdekében egyszerre csak 20 ember tartózkodhat a simogatóban, ahol a megszokott kecskék mellett őzeket is etethetünk zoo-csemegével.

Parasztudvar

A parkolótól nem messze, még a bejárat előtti területen kaptak helyet a háziállatok a Parasztudvarban. Olyan hazánkban őshonos háziállatokkal találkozhatunk, mint a mangalica, magyar tarka marha, racka juh, szamár, és van itt egy komplett baromfiudvar is.

Erdei Kalóz kalandpark

A Budakeszi Vadaspark főbejárata mellett található árnyas, erdős környezetben a többféle kalandpályát is felvonultató Erdei Kalóz Kalandpark. Öt különböző nehézségű pályán próbálhatjuk ki bátorságunkat, a gyakorlótól a nagyon magasban vezető nehéz pályáig.

http://www.erdeikaloz.hu 

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Autóbusszal: Budapest és Budakeszi határában a Szanatóriumi utcánál leszállva, az utca végéig begyalogolva, onnan jobbra követve a vadaspark irányát mutató jelző táblákat, mintegy húsz perces, erdőn át vezető kényelmes sétával érhető el a Vadaspark területe.

Autóval szintén a Szanatórium utcán kell behajtani, melynek végén jobbra fordulva már csupán az aszfaltúton kell végighaladni. Az út végén hatalmas parkoló várja a vendégeket.

Parkolás: két parkoló van, egy külső (a bejárattól kb. 300 méterre), és egy belső, hétköznap mindkettőben ingyenes a parkolás, hétvégén a belső parkoló díja: 300 Ft/nap.

Nyitva tartás

Hétköznap: 09 – 17

Hétvégén és ünnepnap: 09 – 18

Belépő

Felnőtt: 1350 Ft

Gyerek (2 – 14): 700 Ft

Családi jegy (2 szülő, 1 gyermek): 3000 Ft (+1 gyerek: 400 Ft)

 Telefon: 06/23/451-783

http://www.vadaspark-budakeszi.hu