Lenyűgöző középkori templomrom

A középkori magyar építészet egyik legszebb emléke a XIII. sz. első felében épült, francia hatásokat tükröző, későromán és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő monostortemplom romja.

A templom története

Kezdetben a premontre-iek, Mátyás király idejétől a pálosok kezelésében működött. 1475-ben átépítették, de a törökellenes harcok során súlyosan megrongálódott. 1754-ben újjáépítették, de a kegyelemdöfést az 1763. évi földrengés adta, az egyik torony sisakja és több fala is ledőlt, köveinek nagy részét a helyiek elhordták. Igen korán, 1889-ben történt az első nagy helyreállítási munka, Möller István vezetésével. A munkák során, az akkori gyakorlattól eltérően nem építették vissza az épületet, hanem elsősorban állagmegóvást végeztek. A déli mellékhajó apszisát, a főhajó négy félköríves ablakát viszont rekonstruálták, a templom kevésbé reprodukálható részeit jelzésszerűen téglával pótolták, de több helyen statikai megerősítés céljából is hozzáépítettek téglából.

A templom látogatása

A rekonstruált és visszapótolt épületrészeket tudatosan az eredetitől eltérő anyagból építették, így könnyen elkülöníthetők a templom középkori részletei.

A háromhajós, bazilika rendszerű templomnak két román stílusú homlokzati tornya van, közöttük csúcsos oromzat, rózsaablak és csúcsíves kapuzat.

Hazai viszonylatban kuriózumként megmaradt a déli torony kőből épített, finom hajlású toronysisakja. Mintájára rekonstruálták a jáki templom toronysisakjait.

Több oszlopfőn láthatók még művészi, növénymotívumokból álló faragások. Sajnos a templombelsőt borító egykori freskókból ma már csak alig látható töredékek maradtak fenn.

Az 1980-as évektől folyamatosan dolgoznak a helyreállításon, állagmegóváson.

Érdekesség, hogy Möller István építész, az első nagy helyreállítási munkák vezetője tervei alapján a zsámbéki romtemplom mintájára építették fel az 1930-as évek elején a budapesti Lehel téri templomot

A templom maradványai mellett találhatók az egykori premontrei kolostor romjai, a hajdani ebédlőben kialakított kőtárban a templom történetét bemutató kiállítás és faragott kövek gyűjteménye látható. A Kőtár tetejére is érdemes felmenni a környező dombokra való kilátásért, és a jó fényképezési lehetőségekért.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva: ápr. 1.-okt.31. K-V 10-18, nov. 1.-márc.31. K-V 10-16

Belépő: 800 Ft, kedv. (diák, nyugd.): 400 Ft, családi jegy (2 felnőtt+gyerekek): 1600 Ft, Csoportos 10 főtől: 400 Ft/fő

Megközelítés: autóval az M1 autópálya zsámbéki lehajtójától 5 km a város, a központból táblák jelzik a romtemplom felé az irányt, ingyenes parkoló.

Az 1 sz, főútról is elérhető Zsámbék, Herceghalom előtt van a zsámbéki kereszteződés.

Autóbusz: Budapestről a Széna térről sűrűn indulnak a buszok Zsámbék felé, menetidő: 50-55 perc.

http://www.romtemplom.hu/

Légi felvétel: Civertan Stúdió, www.legifoto.com