Macietetés nagykanállal

A veresegyházi medveotthon Közép-Európa eddigi egyetlen medvemenhelye kihagyhatatlan élmény nem csak a kisgyerekes családoknak. De ide látogatva nem csak ezekkel a barna óriásokkal találkozhatunk, hanem szürkefarkasokat és egy fehérfarkast is láthatunk, sőt otthonra leltek itt a legújabb jövevények is, a kis rénszarvasok.

 

A medveotthon kialakulása

A veresegyházi otthonba 1998-ban került 21 elkobzott medve a Mafilm gödöllői telephelyéről. Ezután a medvék gazdájukkal együtt éltek itt, aki tovább gondoskodott a filmes iparban munkanélkülivé, ezúttal fölöslegessé vált társairól, az állatos filmek egykori szereplőiről. Az eredetileg nem állatkertnek épült medveotthon végül közkívánatra 2002-ben nyitott meg, és gyorsan közkedvelt kirándulócélponttá lett. Az eltelt időben a mackók mellé farkasok is kerültek, és folyamatosan nő az állatok száma, már vannak rénszarvasok is a farmon.

A Medveotthon mindennapjai

Az otthon minden lakója számára igyekeztek megteremteni a természetes életkörülményeket, kialakítottak mesterséges barlangokat és tavakat, illetve gazdag növényzetet telepítettek.

A Veresegyházi Medveotthon közel 6 hektáron terül el, melyben egy 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutó áll a barnamedvék rendelkezésére. A dombos táj, a fenyvesek, a kárásszal telepített tavak – ezeket a halakat a medvék nem tudják megfogni, de a kergetőzés remek szórakozás – mind az állatok kényelmét szolgálják. A dús növényzet lehetővé teszi rügyek és gyökerek fogyasztását.

Az otthonban szigorú szabályok uralkodnak, kialakult rangsor van az állatok között, és fontos szerepe van a territóriumnak is. Ezért a takarmány szétosztása is úgy történik, hogy minden „részlegnek” kiosztják a szükséges mennyiséget, a rangsor ne befolyásolja az egyes példányok táplálkozását. A felesleges, el nem fogyasztott élelmet mindig összetakarítják, nehogy odavonzza a rágcsálókat.

Az állatállomány jogtalanul tartott, majd elkobzott, illetve volt állatkerti példányokból áll. A menhely hím állatait az elhelyezésük előtt ivartalanítják, hiszen a szaporodás nem tanácsos egy ilyen kis területen, több tucat másik medve között. Itt a bocsok nevelése mondhatni lehetetlen lenne, a nőstények egymás kicsinyeinek ártanának, elkülönítésre a lehetőség nem adott. éppen ezért volt igen meglepő, hogy 2012-ben az egyik anyamedve három medvebocsnak adott életet a farm területén, akik azóta is a medvefarm legnépszerűbb kedvencei.

Téli álom idejére viszont kialakulnak a párok, az egyes szalmával bélelt barlangokban akár több állat is pihenhet. Azonban a legtöbb medvének esze ágában sincs téli álmot aludni, a természettel ellentétben itt télen is elegendő táplálékhoz jutnak, és a mesterségesen kialakított barlangokat nem merik elfoglalni és lusták saját vackot ásni.

A medveotthon látogatása

Hatalmas, hosszú szárú fakanalakkal etethetjük a helyben vásárolt macimézzel az állatokat, így csalva magunkhoz őket, a macik természetesen készséggel benyalják az összes mézet a látogatók nagy örömére.

Az otthon másik szenzációi a farkasok, az ő kifutójuk 2000 nyarán került kialakításra, méghozzá a medvéknél már bevett módszer szerint (kibővítve kiugrás gátló kerítéssel). Másfél hektárnyi területen, fák és dús növényzet között kaptak helyet az európai szürkefarkasok. A farkasfalkából kiközösített egyedeket nem tűrik meg társaik, így azok átkerülnek a medvékhez, és velük próbálnak meg közös életet kialakítani.

Nemrég avatták fel a bejárati részen az új Maci-liftet, amely kis kilátóként és nagy kalandként szolgál elsősorban a kicsiknek.

Hétvégén folyamatos programokkal várják a látogatókat, kézműves foglalkozások, pónilovaglás, arcfestés, ugrálóvár csábítja a gyerekeket.

Nemcsak a macikat lehet jóllakatni, a park területén éttermet is találunk melegkonyhával, gazdag választékkal.

A park területét kényelmes sétaúton teljesen körbe lehet járni, akadálymentesítve van, babakocsival is kényelmesen végig sétálhatunk a medvéket körülvevő sétaúton.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

2112 Veresegyház, Patak u. 39.

Nyitva tartás:

Március 1-től szeptember 30-ig: 8.00-19.00 óráig.

Október 1-től február 29-ig: 8.00-sötétedésig.

Belépődíjak:

Felnőtt: 600 Ft

Gyermek/Nyugdíjas: 500 Ft

2 év alatt ingyenes.

Parkolás: 300 Ft/autó

Telefonszám:

(20) 397 0138

Megközelítés

Autóval: Veresegyház központjából táblák jelzik az utat a Medveotthonhoz, ha Gödöllő felől érkezünk, rögtön a vasúti átkelőhely után forduljunk balra.

A vonattal érkezőknek az Ivacs megállónál kell leszállni, a Medveotthon 1600 méterre van, az út ki van táblázva.

www.medveotthon.hu