Egy darabka Franciaország a Gödöllői-dombság lábánál

A franciaországi Loire völgyének hangulatát varázsolja a turai neoreneszánsz stílusú kastély a Galga vidékére, Pest megye keleti szegletébe. A kívülről elképesztően romantikus, festői Schossberger kastély a francia reneszánsz kastélyokat idéző megjelenésével, nem véletlenül népszerű filmforgatási helyszín. A magántulajdonba került épület és a park 2016-ban kezdődött teljeskörű felújítása után 2020 nyarán luxusszállóként nyílt meg.

A kastély története

A neoreneszánsz  stílusú turai kastélyt a gabonakereskedő családból származó Schossberger Zsigmond a kor egyik legnagyobb építészével, Ybl Miklóssal terveztette,  1883-ra készült el az "Operaház kistestvéreként" is emlegetett extravagáns kastély.

A Pest leggazdagabb kereskedői közé tartozó Schossberger családnak az uralkodó, Ferenc József, magyar nemesi címet is adományozott 1863-ban, később bárói rangot is kaptak leszármazottaik.

A főúri palotában nyugodt, kiegyensúlyozott, inkább visszafogott nagyúri életet éltek kora tavasztól késő őszig, ahol számos iparmágnás, arisztokrata és bankár fordult meg.

Az 1930-as évektől a család vagyoni helyzete hanyatlani kezdett, a több ezer hektáros birtokból először házhelyeket, majd a megélhetéshez szükséges mezőgazdasági területeket kényszerült eladni, átengedni.

A magára maradt kastélyban a II. világháború ideje alatt szovjet katonai szállást, majd kórházat rendeztek be.1946-tól 1973-ig a község általános iskolájaként működött, 1980-2003 között több tulajdonosa is volt az épületnek. 2005-től látogatható a belülről még mindig romos, lepusztult épület. 2016-tól teljesen megújult a kastély és parkja, a magántulajdonba került épület Botaniq néven luxusszállóként éledt újra.

A kastély leírása

Az összetett alaprajzú épület mintájául a Loire-menti kastélyok szolgáltak, belső elrendezésében olasz reneszánsz vonások tükröződnek. Az épület folyosói donga-és keresztboltozatosak, az előcsarnokot, a lépcsőházat és a Pálmaházat egykor díszítőfestés borította.

Az épület egyediségének további jellemzője, hogy korának összes technikai vívmányát magában foglalta. Az eredetileg 98 helységből álló épületben volt pl. étellift, központi fűtés, villanyáram, vízvezeték, minden szinten fürdőszoba, a falak között 30 cm-es légréteg szolgált szigetelésül, a kandallókürtők pedig a szellőzést biztosították.

A termek boltíveit, a Pálmaházat, a mennyezetet díszítő festés maradványai ma még láthatóak. Az érdekes, de meglehetősen lepusztult egykori pálmaházba is bekukkanthatunk, figyelemre méltóak a vaskazettás, boltíves ablakok, a kupolás terek közepén három szökőkút is volt.

Az épület folyosóin és egyik termében szerény kiállításon ismerkedhetünk meg a kastély és a Schossberger család történetével, ill. az utóbbi évek filmforgatásairól és fotózásairól is láthatunk részleteket.

Nem mindennapi kalandos élmény volt hajdanán a kastély látogatása még ilyen romos állapotában is. Az épületet nagy, újjá varázsolt angolpark veszi körül.

A birtok a kastéllyal és parkjával jelenleg magántulajdon, a Botaniq kastélyszálló működik itt, a Pálmaházban kialakított étteremben nem szállóvendégek is étkezhetnek. A Clarisse nevű fine dining étterem 2021 novemberében nyitott.

 Fényképeink még a kastély szállóvá alakítása előtt készültek!

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tura, Park út 37.

Elérhetőség:  +36 28 799 130

A kastélyszálló hivatalos oldalát itt lehet elérni.

A kastély és parkja, a komplexum valamely szolgáltatását igénybe vevő vendégek számára látogatható (étterem, szállás, spa, rendezvény terem..).

Megközelítés:   autóval: az M3-as autópályán a Bag-Tura lehajtónál, a 3-as úton Bag irányába,

vonattal: a Bp.-Hatvan útvonalon, az állomástól kb. 3 km-re;

busszal: a Stadionok pályaudvarról a Bp.-Bag-Tura felé közlekedő járattal, Turán a Sport utca megállónál kell leszállni