Tanösvény az úszólápon

Európa második legnagyobb úszólápját találjuk Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-Duna ágán, az egyedülálló természetvédelmi értéket testközelből tanulmányozhatjuk a rendkívül hangulatos tanösvényen.

Kiindulópont: Szigetszentmiklós, Duna-part, a Horgász utca és a Kisfaludy köz kereszteződésétől nem messze lévő nagy parkoló. Autóval a Kinizsi utcán tudunk átmenni a HÉV vágányai alatt, majd jobbra fordulva a Horgász utcára, az első utcán balra van a parkoló.

Tömegközlekedéssel: A Ráckevei HÉV vonalán Budapest, Közvágóhíd állomástól indulva Szigetszentmiklós megállótól a Horgász utcán 10 perc séta a kiindulási pont.

A tanösvény hossza: 700 méter, 20-30 perc alatt kényelmesen bejárható.

Gyakorlati tudnivalók: A tanösvény bejáratánál nagy játszóteret találunk, az ösvény babakocsival csak nehézkesen járható, több kis hídon kell átkelni, amelyekhez lépcsők vezetnek, itt vinni kell a kocsit. A parkoló mellett büfé, a tanösvényen több padot is találunk, a játszótér melletti nagy rét kitűnő piknikező hely. Nyári estéken szúnyogok teszik kevéssé kellemessé a környéket.

 

A túra leírása

A Ráckevei-Dunán, Szigetszentmiklós térségében húzódó, összesen 700 hektár területű úszóláp különleges képződmény, amelynek fő szövetét a nád gyökérzete alkotja. A nádállomány ránő a vízre, és sűrű gyökérzetével másfél-két méter vastag szövetet képez, amely a vízen úszik. Ezen a lebegő aljzaton tőzegmohák telepszenek meg, a láp növényzetét nagyrészt nád, sás, gyékény alkotja, amelyeknek gyökérrendszere egyre vastagodva, gyarapodva, egy vízen lebegő, vastag, korhadó növénytakarót hoz létre.

Az egyedülálló ökológiai tanösvényt 2002-ben hozták létre egy egykori mederkotrás következtében kialakult homokzátonyon, amelyet idővel teljesen benőtt a növényzet, és számos vízi állatnak, rengeteg madárnak és kétéltűnek ad otthont.

A tanösvényen sétálva, figyelmesen nézelődve tucatnyi állatfajjal találkozhatunk, elsősorban madarakkal, békákkal, siklókkal.

A kicsit feljebb lévő hajóállomásnál nyáron vízi biciklit, csónakot, kenut is bérelhetünk, amivel fel tudjuk térképezni a romantikus kis holtágakat is.