Hazánk legnépszerűbb skanzenja

Magyarország legnagyobb skanzenje a Dunakanyar és Budapest környékének legnépszerűbb látnivalója. A számos díjat elnyert Szabadtéri Néprajzi Múzeum a teljesség igényével mutatja be az ország legfontosabb néprajzi egységeit.

A közel 60 hektáros természetvédelmi területen fekvő skanzent folyamatosan fejlesztik, jelenleg 8 a látogatható tájegységek száma, de ezeken belül is vannak bővítések, és új tájegységek kialakítása is tervbe van véve.

Az élő múzeum

A szabadtéri múzeum kiállítási épületeit, berendezési tárgyait pótolhatatlan értéként tartják számon, hiszen nagyrészt eredeti épületekről és tárgyakról van szó, a 18. század végétől a 20. század közepéig. A szabadtéri kiállítások lehetővé teszik, hogy a falusi élet hangulatáról és léptékéről valós benyomásokat szerezzen a látogató. A hű faluképet nemcsak a településbe rendezett, bútorozott lakóházak adják, hanem a gazdasági épületek, műhelyek, malmok, megművelt kertek, állattartó tanyák.

Mintha időutazáson vennénk részt; kézműves mesterek dolgoznak a házakban és udvarokban, a tanyán bárányok bégetnek, gabonát őröl a vízimalom, a pékségből frissen sült áru illata csapja meg az orrunkat, és magunk is részeseivé válhatunk ükanyáink vidéki életének.

A tájegységek

A több száz épületet településnéprajzi szempontok alapján faluszerű épületcsoportokba, ún. tájegységekbe szervezve mutatják be a látogatóknak. A bemutatott tájegységeket római számmal jelölik, első ránézésre nem sok logikát lehet felfedezni a számozásban, az összes tájat meg se kíséreljük bejárni, egy teljes nap sem lenne elég a rengeteg épület meglátogatásához.

Nyolc tájegység készült el, a legújabb az Észak-Magyarországi falu, a Közép-Tiszavidék és Erdély a következő tervezett kiállítás.

Mindenkinek megvan a kedvenc tájegysége, a mi személyes kedvencünk a kisvárosi jellegű Felföldi mezőváros és a mediterrán hangulatú Bakony, Balaton-felvidék tájegység, de a szalmatetős Felső-Tiszavidék is nagyon vonzó.

A legnépszerűbb épület, elsősorban a gyerekek körében, a nagy szélmalom mellett lévő állattartó tanya, ahol őshonos magyar háziállatokkal ismerkedhetünk.

Látogatás, események 

A Skanzen hatalmas területen fekszik, a közlekedést nagyban megkönnyíti a 2009 óta járó kisvasút. Európa leghosszabb (2,2 km) múzeumi vasútvonalának számít. A motorvonat (ipari műemlék) a bejárattól indul, (külön jegy kell hozzá) néhány megállóval a skanzen egyik végéből a másikba járva köti össze a tájegységeket.

Számos állandó és időszakos kiállítással, múzeumpedagógiai és tematikus programokkal, kézműves foglalkozásokkal, folklórműsorokkal és színházi előadásokkal várják az érdeklődőket, hétköznap élő múzeumi helyszínek szolgálnak izgalmas programokkal. Érdemes megemlíteni a fontosabb skanzeni ünnepeket, nagyobb rendezvényeket is, így a Húsvétot, az Alkotónapot, a Pünkösdi Sokadalmat, a Borünnep, a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort és az Adventi készülődést. Ezek az alkalmak szép időben meglehetősen sok családot mozgatnak meg, készüljünk fel a nagy tömegre.

Májustól szeptemberig a hétvégék a Szombati Szöszmötölés és a Régimódi Vasárnap jegyében telnek el. Rengeteg hagyományőrző program várja ilyenkor a látogatókat, a kézműves foglalkozásokon át az ügyességi és sportjátékok kipróbálásáig.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitvatartás:

március 15-17.

március 23-24.

március 30-november 3. kedd-vasárnap: 9.00-17.00.

A téli időszakban korlátozott nyitva tartás van, a legtöbb épület zárva tart. Ellenőrizzük a honlapot az aktuális időpontokról és rendezvényekről.

Belépődíjak:

Felnőtt: 2000 Ft

Kedvezményes: 1000 Ft

6 év alatt ingyenes

Parkolás: 900 Ft/nap

Skanzen vonat: 500 Ft (pénztárnál)

Vendéglátás: A Skanzen területén a bejárattól nem messze a Jászárokszállási Fogadó épületében egy házias konyhájú vendéglő fogadja korrekt árakkal az éhes látogatókat.

Telefonszám:

(26) 502 537

Megközelítés:

Autóval: Szentendrén a 11-es útról táblák jelzik a skanzen felé vezető utat, Pilisszentlászló felé térjünk le.

Tömegközlekedés: Legcélszerűbb Budapestről HÉV-vel utazni Szentendréig, majd a HÉV végállomásától tovább a 6-os, illetve a 7-es kocsiállásról induló helyi autóbusszal érjük el a Múzeumot (Tegez utca megálló).

http://skanzen.hu/