Étel-ital Szentendrén

Szentendre gasztronómiai helyzete meglehetősen hírhedt, az elsősorban a külföldi turistákra vadászó Fő téri és Duna-parti éttermek igazi turistacsapdák, középszerű ételek, túlárazott étlapok, barátságtalan kiszolgálás jellemzi még mindig a legtöbb éttermet.

Bár az utóbbi időben történt egy kis elmozdulás pozitív irányba, vannak biztató kezdeményezések is, de nagyon nehéznek tűnik még az út. Példa erre az ígéretes Csülök & Jazz rendkívül hangulatos, barátságos étterem bezárása.

Néhány ajánlott hely:

Café Dorothea

Jankó János u. 4.

A Fő tértől nem messze egy kis mellékutcában rejtőzik e kis gyöngyszem. Rendkívül barátságos kiszolgálás, elsősorban kávézó finom süteményekkel, de vegetáriánus szendvicsek, tésztaételek is megtalálhatók a rövid étlapon. Nagy adagok, mosolygós felszolgálók, mediterrán hangulatú terasz.

https://www.facebook.com/Dorothea.szentendre

 

Új Művész étterem

Dumtsa Jenő u. 7.

Szentendréhez képest nem rossz ár-érték arányú, modern, könnyű és hagyományos ételek egyaránt felvonultató étterem. Hangulatos kis udvarára is letelepedhetünk jó időben.

http://www.ujmuvesz.hu/

 

Bar Centro

Péter Pál u. 2/b.

Pici, kétszintes bisztró jellegű étterem-kávézó érdekes, szerethető design-nal. A rövid, áttekinthető étlapon klasszikus bisztró fogások, szendvicsek, tapas-ok, bruschetták, reggelik, borkorcsolyák. A gyakran változó napi ajánlatok között főleg nemzetközi és magyaros fogások a levesektől, a tésztákon, kagylón át a pörköltig, rántott marhanyakig. Ígéretes kezdeményezés, udvarias kiszolgálás.

http://www.barcentro.hu 

 

Palapa étterem

Dumtsa Jenő u. 14/a (Batthány u.-ból nyílik a bejárat)

A város divatos mexikói étterme, hétvégenként élő zenével. Az utóbbi időben elég vegyes élménybeszámolókat kapott a konyha autentikusságát illetően, ha nem is mindent Mexikóból hozatnak, azért az adagok nagyok, a kiszolgálás korrekt, a jó hangulat garantált.

Aranysárkány étterem

Alkotmány u. 1/a

Szentendre talán leghíresebb étterme, az ország állítólag első magán vendéglője 1977 óta működik szigorúan családi vezetéssel. Elsősorban hagyományos, magyar fogásokat, specialitásokat találunk étlapján.

http://www.aranysarkany.hu/

 

Barcelona Tapas bár

Szerb u. 2.

Egy igazi unikum nemcsak Szentendrén, de az egész Dunakanyarban, a Barcelona egy spanyol tapas bár és egy bisztró keveréke. Természetesen a jó alapanyagokból készült tipikus tapas-ok és mediterrán bisztró fogások dominálják menüjét.

http://www.barcelonabar.hu

 

Kereskedőház étterem

Fő tér 2-5.

Amennyiben ragaszkodunk a Fő téri teraszok valamelyikéhez, legjobb választásnak tűnik ez a modern fogásokkal is bátran kísérletező, jó alapanyagokkal dolgozó étterem. Déli menüje kifejezetten kedvező.

http://www.kereskedohazcafe.hu/

 

Café Christine

Dunakorzó (Görög u. sarka)

Amennyiben mindenképpen Duna-parti gasztronómiai élményekre vágyunk, ezt a stílusos, gazdag étlappal, impozáns borlappal csábító nagy teraszos helyet tudjuk ajánlani.

http://www.cafechristine.hu

 

Pisztráng Sziget Étterem

Pap-szigeti út 2., a 11-es főút mellett a Pap-sziget bejáratánál

Kedves hangulatú, üvegverandás, egyszerű hely. A hosszú pult mögött beláthatunk a konyhába, sőt a kiválasztott, nyers pisztrángot meg is mutatják. A név kötelez, az étterem specialitása a mindig friss pisztrángból készült fogások sokfélesége. Más étel pár levesen kívül nem is igen van, a pisztrángért kell idejönni.

 

És a lényeg…

A legendás szentendrei lángos

A tapasztalt pesti kirándulók sokszor csak a lángos ürügyén jönnek Szentendrére, nem alaptalanul.

Több helyen is találunk e jellegzetes, olajos magyar tésztát kínáló árusítóhelyeket, különböző minőségben, de a legeredetibb, legjobb, és legnépszerűbb lángosost a Fő tértől a Templom-dombra vezető sikátor egy kis udvarában találjuk. Hétvégén hosszú sorra készüljünk, palacsinta is van.