A legnépszerűbb magyar kisváros

Hazánk egyik legbájosabb kisvárosa, a fővárosiak kedvenc kirándulóhelye, a legtöbb külföldi turistacsoport és osztálykirándulás kötelező állomása a Duna partján fekvő mediterrán hangulatú Szentendre.

Macskaköves utcák, pasztellszínű barokk házikók, megújuló Duna-parti sétány, kiülős teraszok, gyalogos- és gyerekbarát városközpont. Hétköznap ideális, hétvégén viszont rendkívül nyomasztó a zsúfoltság.

A város története

A város történelmét elsősorban a török elől ide menekült szerbek határozták meg, az első hullám az 1389. évi rigómezei csata után érkezett, majd miután a törökök Szentendrét is elfoglalták, és elpusztították, a XVII. sz. végén, a már felszabadult városba ismét a Délvidékről betelepült szerbek érkeztek. Jórészt nekik köszönhető a XVIII – XIX. sz.-ban épült, máig jellegzetes, délies városkép.

A XX. sz.-ban a művészek is felfedezték az egyedi hangulatú, napsütéses városkát, sorra jöttek létre a művésztelepek, kolóniák. Jelenleg is aktív, elsősorban képzőművészeti élet folyik a városban, bár régebbi fénye sajnos megkopóban van. Számos múzeum, galéria már csak rövidített időben tart nyitva, még az örök kedvenc  Kovács Margit Múzeum is megcsappant látogatószámmal küzd.

Séta a városban

A városnak a Skanzen kivételével igazi nagy attrakciója nincsen, a céltalan sétákért, a különleges hangulatáért, a lángosért érdemes meglátogatni. Akit érdekelnek a különleges vallási emlékhelyek, érdemes meglátogatni valamelyik ortodox templomot, igazán egzotikus élményben lehet részünk akár a Belgrád, akár az ún. Görög templom meglátogatásával. De itt található hazánk legkisebb működő zsinagógája is.

A város epicentruma a Fő tér, innen délre a Dumtsa Jenő utcán találjuk a legtöbb étkezőhelyet, a HÉV állomás felől is innen érkezünk a központba, a térről északi irányban futó Bogdányi utca elsősorban a szuvenír árusok birodalma, míg kelet felé pár lépés csak a Duna part. A másik irányba pedig a Templom-dombra jutunk fel rövid sétával.  A központ legnagyobb része sétálóutca, abszolút biztonságos a kis gyerekekkel való séta, bár a macskakövek próbára teszik a babakocsikat.

Látnivalók:

Belgrád székesegyház – Szerb Egyházművészeti Múzeum

Az Alkotmány utcából és a Pátriárka utcából is megközelíthető a templom, amely egy fallal körülvett kertben található, az Egyházművészeti Múzeummal és a püspöki palotával együtt.

Ny.: K-V: 10 – 18 nyáron; K-V: 10-16 okt.-ápr.

Belépő: 600 Ft (múzeum és templom együtt)

A magyarországi szerb ortodox egyház legfontosabb temploma, a XVIII sz.-ban épült, tipikus magyar barokk stílusban, bordó színűre festve.

Rendkívül érdekes hatalmas, gazdagon díszített ikonosztáza, valamint a baldachinos püspöki trón.

Általában egy szerb anyanyelvű diakónus nyitja ki és mutatja meg a templomot, ami még autentikusabbá teszi a görögkeleti hangulatot.

A múzeum két szintjén találunk szerb ortodox vallási témájú tárgyakat, művészeti alkotásokat, legérdekesebbek talán a felső szinten kiállított ikonok.

http://www.templom.hu/phpwcms/index.php?id=14,58,0,0,1,0

 

Blagovesztenszka (Görög) Templom

Fő tér (bejárat a Görög utcából)

Ny: K-V:10-18, máj-okt.;

Belépő: 400 Ft

A másik meglátogatható ortodox templom gyönyörű, gazdag faragású, festett ikonosztázzal, hangulatos, autentikus ortodox egyházi zenével, misztikus ikon előtti gyertyagyújtással.

http://www.templom.hu/phpwcms/index.php?id=14,60,0,0,1,0

Keresztelő Szent János Katolikus templom

Szentendre, Templom domb

Ny:  márc-okt.: 10 – 17, szerdán zárva

A Fő tértől egy boltíves sikátoron keresztül lépcsőkön érjük el a Templom-dombot, más néven a Vár-dombot. A magaslat tetején található Szentendre legrégebbi és egyben névadó (Szent András tiszteletére felszentelt) műemléke.

A mai templom a korábbi – a tatárjárás alatt tönkrement – templom helyére épült 1241-80 között, majd a török időkben erősen megrongálódott templomot barokk stílusban állították helyre a 18. sz.-ban. Középkori eredete miatt ez a templom is szentélyével keletre fordul. Délnyugati falán egy középkori napóra mutatja az időt. Szentélyét a Szentendrei Művésztelep tagjainak 1930-as években készített freskói díszítik. Érdemes megfigyelni, hogy a bibliai jeleneteket szentendrei háttér elé festették.

http://www.templom.hu/phpwcms/index.php?id=14,53,0,0,1,0

Képzőművészeti múzeumok, kiállítóhelyek

Kovács Margit Múzeum

Szentendre, Vastagh György u. 1. ( A Fő tértől a templom melletti Görög utcából nyíló első kis utca)

Ny: 10-18, minden nap

Belépő: 1000 Ft (kedv. 500 Ft)

A szentendrei kirándulások kihagyhatatlan állomása, a legnépszerűbb magyar kerámiaművész, Kovács Margit kiállítása, ahol megtaláljuk az egyéni stílusú alkotó legismertebb és legszebb, bájos, szellemes műveit.

http://www.pmmi.hu/hu/museum/6/intro

MűvészetMalom

Szentendre, Bogdányi u. 32.

Ny:K-V: 10-18

Belépő: 1000 Ft (kedv:500 Ft)

A város legszínvonalasabb kiállítóhelye, az egykori malom épületében működik, elsősorban kortárs helyi, de gyakran nívós nemzetközi kiállításoknak is otthont ad. Időszaki kiállításai gyakran változnak, érdemes nyomon követni a programot honlapukon.

http://www.szentendreprogram.hu/mmalom/

A városban számos kiállítóhely, galéria van még mindig, bár az utóbbi időben igencsak megcsappant a látogatók száma, a legismertebb szentendrei művészek múzeumai is már csak csökkentett látogatási időben látogathatók, néhány be is zárt a közelmúltban.

Itt lehet naprakész információkat kapni a helyi képzőművészeti múzeumokról:

http://www.pmmi.hu/hu/museum/6/city

Különleges múzeumok

Mikrocsodák múzeuma

Fő tér 18-19.

Ny: 9-18, minden nap

Belépő: 700 Ft

Meglehetősen szokatlan kiállítás, egy ukrán művész aranyból készített dísztárgyait tekinthetjük itt meg, amelyek annyira hihetetlenül aprók, hogy csak mikroszkópon keresztül élvezhetjük a látványt.

Marcipán Múzeum

Dumtsa Jenő u. 12.

Ny: 9-19, minden nap

Belépő. 600 Ft

Az emeleten található a kiállítás, marcipánból készült szobrok, épületek, többek közt a Parlament, Michael Jackson és hasonló ínyencségek.

A földszinten egy nívós édesség üzlet a Szamos cég teljes körű kínálatával.

http://www.szamosmarcipan.hu/hu/shops/view/24/Marcip%C3%A1n+Manufakt%C3%BAra+-+Szentendre