Repülés tematikájú interaktív élménypark

Magyarország legnagyobb repülőmúzeuma, a szolnoki RepTár nem csupán egy katonai repülőgép emlékpark, hanem egy remekül átgondolt, európai színvonalú tematikus élménypark rengeteg szórakozási lehetőséggel. Számtalan interaktív eszköz, 4D mozi, szimulátor kínál különleges élményt nemcsak a repülés fanatikusainak, hanem akár kisgyerekes családoknak is.

A RepTár épületei, kialakítása

A 2016 elején nyílt Repülőmúzeum kétség kívül Szolnok városának legérdekesebb látnivalója, Közép-Kelet-Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása. Már maga a terület is figyelemre méltó, igaz, hogy egy lakótelep szélén áll, de a szépen helyreállított, egykori vasúti műemléképületek remekül harmonizálnak a merészen modern, vakítóan fehér, oszlopos, hangárszerű kiállító épülettel. A jelenleg fogadóépületként funkcionáló Indóház (felvételi épület) 1847-ben épült, a vasúti építészet jellegzetes építményének ünnepélyes megnyitóján többek között Széchenyi István és Kossuth Lajos is részt vett.

A RepTár udvarán álló kis, fehérre festett falú épület, a Vízház ugyancsak a XIX. századi vasútépítészet remek példája. A mögötte lévő 100 méter hosszú egykori raktár épület az 1850-es években épült, ma az akadálypálya helyszíne.

Az indóház épületében kapott helyet a pénztár, az ajándékbolt és az étterem-kávézó. Rövid folyosó köti össze a kétszintes, modern hangár épületével, ahol a beltéri kiállítóterek mellett találjuk a 4D mozit és a szimulátorokat is. Az udvaron sorakoznak a legkülönbözőbb típusú járművek, repülőgépek, helikopterek, rakéták, lokátoregységek. A hosszú raktárépületben pedig a csúszó- és az akadálypálya található a légvédelmi kiállítás mellett.

A RepTár kiállításai, élményelemei

A Hangár földszintjén különböző típusú vadászgépek, felderítőgépek állnak csatasorban. Megtalálhatóak itt muzeális értékű repülő szerkezetek, replikák, és egyéb repüléstörténeti relikviák. Minden kiállított tárgy mellett rövid, velős, közérthető magyarázó szövegeket találunk. A turbina modelljébe be is léphetünk, testközelből érezhetjük a kiáramló levegő viharos erejét.

A kiállított modellek között különböző interaktív eszközök kínálnak különleges élményeket, virtuális szemüvegeken keresztül nézhetünk körbe a repülőgépek vezetőfülkéiben, érintőképernyős asztalokon mélyedhetünk el a műszaki vagy történeti részletekben. Két eredeti vadászgépbe is beülhetünk, sőt egy automata fotókat is készít a csillogó szemű pilótanövendékekről, melyeket akár a világhálón is megoszthatunk.

A Hangár emeletén újabb izgalmak várnak a látogatókra, pilótaként is kipróbálhatjuk magunkat a szimulátorokon, a 4D moziban pedig átélhetjük a repülés élményét és ejtőernyővel ugrunk ki a mélységbe. Az indóház emeletén további, interaktív eszközökkel dúsított kiállítótermek sorakoznak.

A kültéri kiállító területen glédában állnak a különböző katonai repülőgépek, helikopterek, légvédelmi rakéták és lokátorok. Kedvünkre fedezhetjük fel a hatalmas, gondozott területet. A kisgyerekes családoknak áldás a jól felszerelt, gondozott játszótér, bár a látogatást nem célszerű forró, nyári napokra időzíteni, sajnos árnyékos rész jószerével nem található az udvaron.

A hosszúkás raktárépület ideális helyszíne a katonai akadálypályának, melynek egyik legérdekesebb része a vaksötét labirintus, kitalálni belőle nem is olyan egyszerű. A galériáról indul a grandiózus csúszópálya, mely csak külön díj, ún.kredit fizetése ellenében használható, viszont többször is lecsúszhatunk rajta.

Egyéb szolgáltatások

Az indóház földszintjén tágas, modern kávézóban frissülhetünk fel, az étteremben változatos menükből válogathatunk. Tiszta, kulturált mosdók az indóház mindkét szintjén megtalálhatók.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 5000 Szolnok, Indóház u. 4-6.

Telefon: +36 (56) 781-530

Nyitvatartás:

Kedd-Vasárnap: 10-18, Pénztár zárás: 17:30

Hétfő: zárva

Belépő

Ún. kredites rendszer működik a RepTárban, az alapjegy megváltásával az összes kiállítást meg tudjuk nézni, és sok mindent ki is tudunk próbálni, de néhány extráért külön kell fizetni. A krediteket az ajándékboltban lehet megvásárolni.

Alapjegy:

Felnőtt: 2000 Ft (hétköznap), 2500 Ft (hétvégén)

Diák (6-26), nyugd.: 1000/1250 Ft, 6 év alatt, 70 év felett ingyenes!

Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 5600/7100 Ft

Kreditek: 400 Ft/db, 20 kredites gyűjtő: 6000 Ft

Kreditköteles aktivitások:

A Hangárban lévő két repülőgép fülkéjébe történő beülés és fotózkodás: 1 kredit.

Szimulátor: 2 kredit.

4D mozi: 2 kredit.

Csúszópálya: 1 kredit, az akadálypálya ingyenesen használható.

www.reptar.hu