Középkori görögkeleti hangulat a Csepel-szigeten

Magyarország egyetlen gótikus szerb ortodox temploma Ráckevén, a Csepel-sziget legszebb városában áll. A település nyugati felén, kicsi, szűk utcácskák, földszintes, falusi házak közt található a kőfallal körülvett Szerb Porta, középkori, Nagyboldogasszonynak szentelt templomának teljes belső falfelületét bizánci hangulatú freskók borítják.

A templom rövid története

A település első virágzása a magyar és szerb vegyes lakosság betelepülésével kezdődött 1440 körül. A szerbek az Al-Duna menti Keve városából menekültek ide a törökök támadása elől. Kezdetben a katolikus templomot közösen használták a magyarokkal. A XV. század második felében kezdtek hozzá saját templomuk megépítéséhez. Ez, a ma is álló templom 1487-ben került felszentelésre. Ekkor tiszta gótikus stílusú volt. Ez az ország egyetlen gótikus stílusú ortodox temploma. A többi a török hódoltság ideje alatt mind elpusztult.

A ráckevei templom fennmaradása egy csodának köszönhető, melyet mindmáig szívesen emlegetnek az itteni görögkeletiek. A hagyomány szerint ugyanis a török ennek a templomnak is tervbe vette lerombolását. A templomot birtokba vevő török janicsár az egyik ikonba beleszúrta dárdáját. Abban a pillanatban, amikor kilépett a templomkapun, meghalt, ezért félelmükben nem rombolták le. A csodatevő képet a szentendrei Ortodox Múzeumban lehet megtekinteni.

A különálló, égszínkékre festett templomtorony alsó, gótikus része a templom építésével egy időből származik. 1757 és 1758 között barokk stílusban jelentősen megmagasították. Ekkor érte el mai, 34 méteres magasságát.

A templom látogatása

A templom az ún. Szerb Porta részét képezi, a kőfallal körülvett, gondozott gyepű, virágos területen találjuk a gótikus templomot, a különálló, barokk harangtornyot, egy több mint 200 éves kőkeresztet és a paplakot. A templom teljesen körüljárható, bejárata az egyik mellékkápolnába nyílik. A két déli mellékkápolna kissé később, az 1500-as években épült reneszánsz stílusban.

A templom belső falait teljes egészében késő középkori balkáni stílusú freskók díszítik. A templom szentélyét a hajótól elválasztó ikonosztáz gazdag barokk alkotás, a XVIII. századból származó, magas művészi színvonalú ikonokkal és fafaragványokkal. A bizánci hangulatú freskók egy 1765 és 1771 közti átfestés eredményei. Elképesztően egységesnek hat az egész templombelső, a misztikus légkört tovább fokozzák a sejtelmes fények, a kissé komor és sötét belső, a gótikus hálóboltozat.

A templomban az ortodox hagyományoknak megfelelően ülőhelyek nincsenek, csak néhány támaszkodószék van a falak mentén. A templom hajóját egy háromárkádos válaszfal osztja ketté, hátul a nők, elöl a férfiak imádkozhatnak. Érdekes a szentélytől balra lévő Madonna ikon, melyen kis hálaadó fém medálok lógnak láncokon, a medálok egy-egy testrészt ábrázolnak, melyek csoda folytán meggyógyultak.

A templom egyházi élete ma is aktív, a paplakban lakik a pópa, sajnos a helyi felekezet mára már csupán néhány idős hívőre redukálódott.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Ráckeve, Viola u. 1.

Nyitva tartás:

Ápr.1. – okt. 31: K – Szo 10.00-12.00, 14.00-17.00, V 14.00-17.00

Nov.1. – márc.31: Szo 10.00-12.00, 13.00-16.00, V 13.00-16.00

Belépő: 500 Ft

Telefon: 06/24-423-277