Klasszikus gyalogtúra pazar kilátóhellyel, idilli fekvésű rétekkel

A Visegrádi-hegység népszerű kirándulóhelyeit járjuk végig Pilisszentkeresztről indulva hosszú, de könnyen végigjárható túránkon. A közkedvelt, Dunakanyarra nyíló panorámájáról híres Dobogókőre mászunk fel, majd az Országos Kéktúra útvonalán ereszkedünk le a mesés Sikárosi-rétre, ahonnan hangulatos erdei ösvényeken gyalogolunk vissza a Szentkút érintésével a Pilis és a Visegrádi-hegység központi helyén fekvő Pilisszentkeresztre.

A túra hossza: 16,1 km

A túra időtartama: 4,5 – 5 óra

Szintkülönbség: 560 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Pilisszentkereszt, központ. A Dobogókői út és a Fő út (Pilisszántó felé vezető út) kereszteződése, parkolóhely az Emma vendéglő előtti parkolóban, buszmegálló: Pilisszentkereszt, Pilisszántói elágazás.

A túra jellege:

Hosszú, de könnyű gyalogtúra kitűnően jelzett turistautakon, ösvényeken. Dobogókő felé közepesen meredek, jól járható utakon, a Bükkös-patak völgyébe és vissza a faluba meredek, de rövid lejtőkön. Vendéglátóhelyek a faluban és Dobogókőn, vízvételi lehetőség a Sikárosi-réten a Szilágyi Bernát-forrásnál (száraz időben mérsékelt vízhozam), ill. a bővizű Szentkúton.

 pilisszentkereszt-dobogoko-sikarosiret-terkep.jpg

 Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Pilisszentkeresztről, a szántói elágazástól indulunk a Piros jelzéseket követve a Felső kocsma mellett kezdődő Cserfa utcán. A meredek utcán hamar felérünk a falu utolsó házaihoz, az aszfaltos út murvásra vált, és a Nemzeti park táblánál, ösvényünk bevezet az erdő árnyas fái közé. Még mielőtt az erdőbe lépünk, nézzünk vissza a falura, szép kilátás nyílik a szemközt tornyosuló Pilis-tetőre, csúcsán jól kivehető a kilátó tornya is. Mérsékelten meredek, köves gyalogúton emelkedünk a Peres-hegy oldalában, kissé feljebb, keskenyebb ösvényünk girbe-gurba fák közt kanyarog tovább.

A Fagyos Katonának is nevezett Peres nyergében keresztezzük a Kakas-hegyi erdészeti műutat, Piros sáv jelzésű ösvényünkhöz jobbról csatlakozik a Sárga sáv jelzés is. A Dobogókő déli nyúlványán, a Hosszú-hegy tölgyerdős gerincén kapaszkodunk tovább jól követhető, kellemes gyalogúton, immár négy jelzéssel is gazdagodva, a Piros és a Sárga mellé a Mária-út és a Magyar Zarándokút jelzései is társulnak. Egy szép, új rönkház kerítése mellett érünk fel Dobogókő üdülőtelepre, balról csatlakozik hozzánk az Országos Kéktúra útvonala is, a Pihenő sétányon, melyen nevéhez méltóan több pihenőpadot is találunk, érünk ki a Dobogókő központi parkolójához, a büfék mellett.

Átvágunk a parkoló aszfalttengerén, szemben balra a jelenleg Turistamúzeumként működő, 1898-ban átadott régi turistaház (2020-ban zárva felújítás miatt), jobbra pedig az új, 1906-ban épült emeletes kőépület, a báró Eötvös Loránd menedékház népszerű teraszával. A ház mögött az ország ikonikus kilátóhelyére érünk, a kis térség közepén zászlórúd és egy Téry Ödönt ábrázoló domborművével díszített kőgúla áll. A mellvédtől fantasztikus panoráma nyílik a Visegrádi-hegységre, a Duna kanyarjára, a szemközt magasló Börzsöny vonulataira, a Dunaparti Zebegényre, lent a mélyben a kis sziklás kúp, a Rám-hegy csúcsa kandikál ki a fák közül, kissé jobbra pedig a Prédikálószék tömbje magasodik.

A kilátóponttól térjünk vissza a sétányszerű Országos Kéktúra útvonalára, melyen balra, azaz keleti irányban folytatjuk túránkat. Pár lépés után egy faragott kapunál tér le balra a Sárga körút jelzés, a Siketek emlékhelye, ill. a látványos Thirring-körút felé, jobbra mellőzzük a siralmas állapotban lévő, életveszélyes állapotban lévő egykori Nimród szálló romos épületét. Kellemes sétautunk kiér a Makovecz Imre által tervezett Zsindelyes büfénél, ill. az előtte elterülő jurtatábornál. Pár méter után balra a sípálya tetejéről parádés kilátást élvezhetünk a Duna szorosára és a Prédikálószékre. Itt jelzett utunk áttér a műút túloldalára, kellemes, szintet tartó gyalogúton tölgyszálerdőben kerüljük meg az adótorony kúpját. A Kék sáv jelzések mellé a Kék +, a Piros és a Kék körút jelzések is társulnak.

A következő kereszteződésnél maradunk az egyenesen, kissé jobbra folytatódó Kéktúrán, a Kék körút visszakanyarodik Dobogókő felé, a Piros a Prédikálószékre tart, míg a balra letérő Kék + jelű úton Pilisszentkeresztre rövidíthetünk. Kényelmes gyalogutunk az Öreg-Vágás-hegy széles hátán, szép tölgyerdőben fut, majd enyhén lejtő ösvényen érjük el a Királykúti műutat. Keskeny, időnként meredeken lejtő ösvényen ereszkedünk le a Bükkös-patak mélyen bevágódott völgyébe, az Ispán-hegy aljában követjük keleti irányban a szorost, később kiszélesedik a völgy, fiatalos erdőt védő kerítés mellett, széles földúton érünk ki egy elágazáshoz, a gyönyörű Kőris-rét szélén. Jobbra fordulunk, a Piros jelzések is csatlakoznak hozzánk, újból beérünk az erdőbe, keresztezzük a sokszor száraz, köves medrű Bükkös-patakot, majd a kerékpárútként is jelzett szállítóútról balra tér le jelzett utunk, mely pár lépés után kibukkan az elragadóan szép Sikárosi-rét szélén.

A Visegrádi-hegység mélyén fekvő, erdős hegyhátak által közrefogott Sikárosi-medence ligetes facsoportokkal tarkított, üdén zöldellő, vadvirágos rétjei pompás látványt nyújtanak, több jelzett turistaút is áthalad a tágas területen. A nyugati szélén lépünk be a Sikárosi-rétre, a Kék és Piros jelzésű turistaút a rét peremén halad, de érdemes a balra leágazó, jelzetlen földúton átvágni a facsoportokkal tűzdelt mesés réten, mely a túlszélén lévő pihenőhelyhez vezet közvetlenül, ahol a keresztben futó Kéktúra útvonalát is elérjük. A pihenőpadoktól, asztaloktól kissé beljebb a félhomályos erdőben, egy nyárfaligetben fakad a száraz időben meglehetősen gyéren csordogáló Szilágyi Bernát-forrás. Induljunk tovább az erdőbe vezető Kéktúra útvonalán, kis patak mellett gyalogolunk, majd vékony csapásunk egy kiterjedt irtásterületen vág keresztül.

Pár lépés után kibukkanunk a Sikárosi-rét déli, egykori Bükkipuszta melletti ligetes területére, majd a szépséges mező déli peremén elágazáshoz érünk, ahol balra, a Piros sáv jelzésű útra fordulva hagyjuk el a jobbra folytatódó Kéktúrát. Amennyiben nem tettünk kitérőt a pihenőhelyhez és a forráshoz, úgy közvetlenül itt fogunk becsatlakozni túránk útvonalába. A Piros sáv jelzésű régi szekérút enyhén emelkedve halad a Lom-hegyi-nyereg irányába, feljebb, balra tér le a jelzett turistaút egy keskeny ösvényre, melyről szép kilátást élvezve emelkedünk egyre feljebb egy mélyút mellett. Felérünk a keresztező Sárga sáv jelzésű szekérútra, melyen jobbra fordulva érünk a Lom-hegyi-nyereg turistaút kereszteződésébe. Kissé jobbra tartva, a Sárga sáv jelű, kerékpárútként is használt dózerúton megyünk tovább, de rövidesen jobbra tér le jelzett ösvényünk.

Nagyjából szintet tartva kanyarog a kellemes, füves aljú erdőben jól követhető csapásunk, kiérünk a Kövecses- és a Kerekes-hegy közti nyereg tisztásába, ahol a kerítésnél élesen balra fordulva folytatódik tovább Sárgával jelzett utunk. Keresztezzük a már ismerős dózerutat, majd azzal párhuzamosan érünk ki a Torina-rét idilli tisztására, ahol rátérünk a széles földútra. A szállítóútról pár perc múlva, egy régi útjelzőtáblánál, a Morgó-hegy nyergében, balra fordulunk le az itt kezdődő Sárga + jelű ösvényre, a mélyút eleinte enyhén lejtve halad a falu felé, majd mikor jobbról csatlakozik a Kék + jelzés a Mária és a Magyar Zarándokúttal együtt, erősen lejteni kezd. Kellemetlen, kőgörgeteges, vízmosásos, meredek lejtős szakasz következik, óvatosan ereszkedjünk a morzsalékos talajon, túrabot használata itt kifejezetten előnyös.

Egy, Pilisszentkeresztre és a Pilis-tetőre nyíló kilátást biztosító erdőirtásnál enyhül a lejtő, széles kanyarokkal érünk le a Szentkút árnyas katlanjába. A pilisszentkereszti Szentkút egykor csodatevőnek tartott, bővizű forrásvizétől felfrissülve nézzünk körül a nyugodt hangulatot árasztó környéken, a kék-fehérre festett szabadtéri kápolna és a feszület előtt padsorok húzódnak, a fákon szentképek lógnak. A mély vízmosást követő Kék + út a Dera-szurdokhoz vezet, mi a kissé jobbra induló Sárga kereszt jelű széles, szintet tartó földúton megyünk tovább a falu felé. Utunkat fákra erősített szentképek, faragott vallási jelenetek kísérik. Egy sorompó után elérjük a falu szélső házait, a Szőlő utcán ereszkedünk Pilisszentkereszt fő útja felé. Útközben, balra remek panoráma nyílik a Kevélyek csoportjára, még a Megyeri-hidat is jól láthatjuk. Leérünk a forgalmas Pomázi útra, melyen jobbra kanyarodva pár perc alatt visszasétálunk kiindulási pontunkra, Pilisszentkereszt központjába.