Fantasztikus, mesebeli szurdok

Legtöbben egyszerűen csak Szurdok néven ismerik a Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgyét. Pilisszentkereszttől délkeletre, a falu szélső házaitól nem messze kezdődik a több mint 1 km hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok. A szoros látványos részén az Országos Kéktúra útvonala vezet át, a szurdok felső, a faluhoz közelebbi végétől egy újonnan kialakított, jelzett panorámaösvényen megyünk vissza, végig a sziklás gerincen, a parkolóig.

A túra hossza: 1,8 km

A túra időtartama: 1 óra, kényelmes tempóban, kisebb pihenőkkel

Szintkülönbség:

70 méter fel, ugyanannyi le. Ha a szurdokban, ugyanazon az úton jövünk vissza, akkor a szintkülönbség csak jelképes.

Kiindulópont:

Dera-szurdok parkoló, a Pomáz - Pilisszentkereszt közti országútról Pomáz felől Pilisszentkereszt előtt kb. 2 km-re balra ágazik le egy aszfaltút a Szurdok alsó végénél lévő parkolóhoz. Sajnos tábla nem jelzi, szóval legyünk figyelmesek, Pomáz felől jőve a 15-ös kilométerkőtől 3-4 méterre balra kell lekanyarodni. Tömegközlekedéssel: a pomázi HÉV állomástól induló autóbusszal tudunk Pilisszentkeresztig utazni, ahogy beérünk a faluba, az első megállónál szálljunk le, és a bal oldalon találjuk a Szurdok felső végéhez vezető kék sáv jelzésű turistautat. Ebben az esetben a fordított irányban járjuk végig a túrát.


A túra jellege:

Könnyű, rövid családi kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken. A patakon átívelő kis fahidakat elbontják és fokozatosan cserélik ki újakra. Sajnos a folyamat meglehetősen lassú, 2022-ben még egy új hidat sem láttunk, a patak vízszintje azonban annyira alacsony, hogy az év nagy részében sajnos már teljesen száraz a köves meder. Így a legtöbb helyen száraz lábbal kelhetünk át a medren. A gerincen futó Kék háromszög ösvényen, a sziklatarajok közelében óvatosan közlekedjünk, korlát nincs, ne másszunk ki a sziklákra! A szurdokban futó ösvény jól kiépített, de nem árt megfelelő lábbelit, ruházatot választani magunknak a kirándulásra, jó minőségű, bokát jól tartó túrabakancs, egy strapabíró, kényelmes, mozgást nem akadályozó túranadrág és egy könnyen száradó, izzadságot elvezető, kényelmes túra póló igazi élménnyé teheti a kiruccanást. A Dera-szurdok roppant népszerű, hétvégén, szép időben, a tömeg sokaknak nyomasztó lehet, próbáljunk hétköznap kijönni, sokkal elbűvölőbb a környék.

A túra leírása

A parkolóból az országos Kéktúra kék sáv feklfestéseiz követve egy kis fahídon át kezdjük el túránkat. Hamar bent vagyunk a Dera-patak összeszűkülő völgyében. A patak mentén futó jól jelzett ösvény több helyen fahidakon vezet át a vízen, néhol a sziklákon átugrálva kelünk át az igazán csak csapadékos időben folydogáló Dera patakon.

A mesebeli hangulatú, vadregényes szurdokot 30 perc alatt kényelmesen be tudjuk járni a jól jelzett kék jelzésen. Babakocsival nem járható, azonban 5-6 éves kortól nyugodtan vihetjük az ifjakat, nagyon fogják élvezni a kis vízeséseket, fahidakat, sziklákat. Az ösvény többször keresztezi a legtöbbször száraz medret, általában a völgy felsső végén számíthatunk több vízre a patakban, egy helyen kalandos gázlón kell átkelnünk.  A szurdok felső részénél néhány romos, egykori mészégető kemencét találunk. Előtte egy pihenőpadokkal is felszerelt tisztást találunk, egy kisebb, duzzasztott tóval és egy szép zúgóval. Innen indul  jobbra, hegynek felfelé a Kék háromszög jelzés, mely egy rövid kaptató után jobbra fordulva hullámvasutazik végig a Dera-szurdokot északról határoló gerincen. Az ösvény elvezet pár látványos sziklaformáció mellett, ahonnan szép kilátás nyílik a szurdokra és környékére. A Kék háromszög jelű út végül egy rövid lejtővel fut le a parkolótól nem messze lévő első fahídig, kiindulási pontunkig.

A Dera-patak jelenti a Pilis és a Visegrádi-hegység egymás közti határát. Szentendrénél torkollik a Dunába.

 dera-terkep.jpg

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia), http://www.cartographia.hu/pilis-es-visegradi-hg-turistaterkep-16.html