Sziklatornyok, impozáns művárromok nyomában a Pilis déli lejtőin

Könnyű, változatos gyalogtúra a Pilisborosjenő környéki hegyekben, a séta csúcspontjai az egri vár romjai, mely a nagysikerű Egri csillagok című film sokak által ismerős díszletéül szolgált és a Teve-szikla bizarr sziklaformációi.

A túra hossza: 10,5 km

A túra időtartama: 3 óra

A túra jellege: Könnyű, változatos gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken kevés szintkülönbséggel. Vízvételi lehetőség útközben nincs. Az egri vár környékén jelzetlen, de jól követhető utak.

A könnyű kiránduláshoz is ajánljuk a megfelelő lábbelit, egy csúszás biztos talppal felszerelt túracipő  nagyban megkönnyíti a gyaloglást. Az egri vár környékén remek piknikező helyek vannak, egy közepes méretű hátizsákba,  a meleg polárfelső mellé tökéletesen befér még az elemózsia és innivaló is. 

Kiindulópont:

Házi-réti-horgásztó melletti parkoló. Megközelíthető a 10-es főútról, a Solymárra vezető bekötőúttól (Brit katonai temető), 500 m-re Pilisvörösvár felé jobbra tartó murvás úton érjük el a tavat. A túrát kezdhetjük Pilisborosjenőről is, tömegközlekedéssel célszerűbb választás. Autóval végighajtunk a falu Fő utcáján, melynek nyugati végét Prohászka Ottokár utcának hívják, az utolsó házaknál, az óvodával szemben van egy kisebb, általában zsúfolt parkoló, menjünk tovább pár métert, és az út végénél balra fordulva érünk ki a nemrég kialakított nagy, szabadon használható parkolóhoz. A házak melletti földúton egy-két perc alatt kiérünk a keresztező Kéktúra útvonalára, melyen balra fordulva csatlakozhatunk be a túrába.

 pilisborosjeno-egri-var-terkep.jpg

 Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia), http://www.cartographia.hu/pilis-es-visegradi-hg-turistaterkep-16.html 

A túra leírása

A jelenleg horgásztóként funkcionáló Házi-réti-víztároló melletti parkolóból indulunk visszafelé az oda vezető murvás úton a nagy kanyarig. Itt balra fordulunk, majd megint balra térünk a Zöld sáv jelzésű dűlőútra. A Házi-réti-árok mellett futó földút az utolsó háznál egy sorompóval ér véget. A Zöld sáv és a Kék Mária-út turistajelzései egyértelműen a kerítésen túlra mutatnak, a zárt sorompón azonban egy barátságtalan ’Katonai terület, belépni tilos és életveszélyes!’ felirat riogatja az egyszerű kirándulókat.

A sorompót könnyen ki tudjuk nyitni kézzel, és tudjuk folytatni utunkat, de azért a békesség kedvéért hajtsuk vissza a kallantyút. A füves út jobbra kanyarodik, eleinte az erdő szélén, majd később az erdőben kalauzolnak a Z jelzések. Pár lépés után elágazáshoz érünk, jobbra a K+ jelzésű út torkollik be, itt fogunk majd visszajönni. Most a bal oldali Z jelzésű utat válasszuk, mely a Solymári-völgy szélén le-föl hullámozva tart északkeletnek. Szép fenyvesben, olykor hatalmas sziklák mellett gyalogolunk. Az egyik legérdekesebb alakzatra a Jenői-torony nevű sziklára külön jelzés is felhívja figyelmünket, bár az úttól kissé távolabbra esik a fenyőfák között.

Balra, az árkon túl a Honvédség Harcászati Bázisa látszik, a dzsungelszerű környezetben egy rozoga, lezárt függőhíd vezet oda a völgyön keresztül. Hamarosan megpillantjuk a fák között magasló Solymári fal sziklaalakzatot, majd kiérünk egy szintben futó széles keresztútra. A Z jelzések átvágva az úton egyenesen tovább meredeken tartanak a Kevély-nyeregbe, mi itt jobbra térünk a jelzetlen, de jól követhető dózerútra.

A következő elágazásnál a bal oldali vízmosásos földutat követjük hegynek felfelé, melyen kb. 300 métert haladva már megpillantjuk a cserjésben magasló műromokat. Az útról jobbra ágazik le a bekötőút az Egri csillagok c. kultikus film díszletéül szolgáló romokhoz. 1968 nyarán forgatták itt a Gárdonyi Géza regénye alapján, Várkonyi Zoltán által rendezett Egri csillagok c. film látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajeleneteit. A forgatások alatt a nagyrészt fából épült vár egy része leégett, melyet rögtön újjá is építettek. Sajnos a film elkészülte után a vár magára maradt, így az ember és a természet romboló hatása mára igencsak romossá tette. 2008-ban a várat és környékét a helyi önkormányzat rendbe hozatta, így ma is igen népszerű kirándulóhely.

Visszatérünk a széles földútra, mely egyre emelkedve éri el az erdő szélét, és ott betorkollik egy szintben futó széles útba, mely kerékpáros jelzéssel van ellátva. Jobbra fordulunk és pár lépés után balról hozzánk csatlakozik a Csobánka felől érkező Országos Kéktúra. Pár száz méter után figyeljünk, sajnos útjelzőtábla nem mutatja, hogy a Kéktúra vonala jobbra letér a széles, Pilisborosjenőre tartó útról. Amikor balról elérünk egy nagy, széles mezőt, ott kell lemennünk jobbra, átvágunk a tisztáson, és a következő K jelzést szemben meg is találjuk.

A mező végétől, ha lenézünk, már láthatjuk a Teve-szikla formációit. Rövidesen a keskeny ösvényre váltó Kéktúra kiér egy szélesebb keresztútra, innen jobbra tegyünk egy kis kitérőt a Teve-szikla környékének varázslatos világába. Igazi vadnyugati hangulatban lehet részünk, a főleg naplemente idején vöröses színben ragyogó bizarr sziklatornyok, függőleges sziklafalak nem mindennapi látványt nyújtanak. Az erodálódott dolomit-tornyok jellegzetes alakjuk miatt kapták a teve nevet, míg a függőleges sziklafalak és a bennük lévő üregek bányászat hírtanúi.

Visszatérve, jobbra kanyarodunk a Kék jelzéseket követve, vékony ösvény fúrja át a cserjést. Rövidesen egy legelő mellett balra megnyílik a táj, szép a kilátás a Kevélyek vonulatára. A pilisborosjenői tanösvény újabb táblája figyelmeztet a Vendel-hegyi Kálváriára, majd kiszélesedő utunk beér Pilisborosjenő házai közé. A Határ utcán, végig a falu szélén haladunk, majd jobbra térünk az Erdő utcába, amin pár méter után ösvényre vált a Kék jelzés és betér az erdőbe. 2017 tavaszán hozták létre az 5 állomásos Pilisborosjenői Köves-bérci tanösvényt, mely a Köves-bérc növény- és állatvilágát mutatja be infomatív és játékos formában.

Kényelmes utunk fiatal erdőben ér a Köves-bérc (274 m) elszórt sziklákkal borított tetejére, ahonnan egy jobb kanyarral ereszkedünk lefelé, az erősen lejtő úton egy elágazásnál jobbra a K+ jelzésen letérünk az OKT útvonaláról. Fiatalosban, szintben folytatjuk túránkat, később balra kanyarodó ösvényünk egyre vadabbul lejtve ereszkedik egy árokba, az utolsó métereket a Balázs-lépcsőnek nevezett földbe vájt fokokon tesszük meg. Keresztezzük az árkot, és szintén egy lépcsősoron ki is jövünk belőle. Drótkerítés mellett megyünk egyre feljebb az erdőben, majd egy pár nagy kanyar után egy elágazásnál balra fordulunk, és a szintben tartó út 500 m után betorkollik egy szélesebb útba, amin balra vezetnek a K+ jelzések. Egy kilométer kényelmes sétával érünk vissza a Zöld sáv jelzésű útra, amin balra fordulva érünk vissza kiindulási pontunkra.