Gyönyörű mészkősziklák, felejthetetlen kilátás

Csodálatos kilátást nyújtó, közepes hosszúságú, látványos kirándulás a Pilis-hegység legmagasabb pontjára, a 756 m magas, kilátótoronnyal koronázott Pilis-tetőre.A Pilis-tető kopár platóiról, vakítóan fehér mészkőszirtjeiről feledhetetlen kilátásban lesz részünk e könnyű körtúra során. Útközben a múlt érdekes emlékeivel is találkozhatunk, láthatunk egy hajdani titkos rakétabázist, és egy középkori apátság romjai mellett is elhaladunk. 2014 óta az építészileg is izgalmas Boldog Özséb-kilátóból élvezhetjük a parádés körpanorámát.

A túra hossza: 14,4 km

A túra időtartama: 4 óra, kényelmes tempóban

Szintkülönbség: 420 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont: Kétbükkfa-nyereg, a Pilisszentkereszt és Dobogókő közti műút melletti parkoló és pihenőhely, ahol az Esztergom felé és a Dobogókő felé vezető út találkozik. Autóbusz megállóhely a sűrűn közlekedő Pomáz-Dobogókő viszonylaton.

A túra jellegeKözepes hosszúságú túra, kevés emelkedővel, kitűnően jelzett, jól követhető turistautakon. Vízvételi lehetőség: Trézsi-kút és Klastrom-kút.

A kirándulás terepe nem kimondottan nehéz, de azért egy megfelelő lábbeli, mondjuk egy csúszásmentes talpú, strapabíró túracipő, a hozzá való profeszzionális, párnázott, a vízhólyagok képződését gátló túrazoknival tökéletes választás. Természetesen a jó minőségű, kis méretű hátizsákot se hagyjuk otthon.

 pilisteto-terkep1.jpg

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hg. 1:40 000 (Cartographia)

 

A túra leírása

A Kétbükkfa-nyeregből a zöld kereszt jelzésű turistaúton indulunk el. A széles, kényelmes, szintben haladó Hunfalvy út a Kis-Szoplák (686 m), majd a Nagy-Szoplák (710 m) oldalában hatalmas, bükkfák között megy keresztül, a Z∆ jelzésű út torkollik belé jobbról, melyen érdemes jobbra letérni a káprázatos kilátást nyújtó Fekete-kő (Hreben) (592 m) merészen a mélybe szakadó mészkőszirtjére. konkrétan a lábunk alatt terül el Pilisszentlélek kis falva, a horizonton a Börzsöny vonulata, és jól látszik Esuztergom is.

A szikláról a Z∆ jelzés jobb oldali ágát is választhatjuk visszaútnak, mely hamarosan egy erős lejtő után beletorkollik a a Pilis-nyeregből érkező Z jelzésű, mélyút jellegű turistaútba, balra térve egy rövid kaptatóval érünk vissza a Hunfalvy útra. Jobbra tartva, immár a Z jelzésen folytatjuk utunklat a Nagy-Szoplák oldalában. 15 perc kényelmes séta után balról találkozunk a piros kereszt jelzéssel, majd 200 méterre jobbra el is válik tőlünk a Simon halála nevű, egyáltalán nem rémisztő környéken.

A következő félóra végig szintben halad, a bükkös egyre inkább tölgyessé válik, ahogy fordulunk a Pilis-tető déli oldalára. Az út jobb oldalán lévő hegyoldal egyre meredekebbnek tűnik, majd a Z∆-el jelzett fánál ki tudunk menni a meredély szélére, ahonnan lenyűgöző panoráma vár ránk Piliscsév irányába.

Pár perc múlva kiérünk az Orosdy-rét nagy, gyönyörű tisztására 700 m magasságban, innen indul balra a Z∆ jelzésű ösvény a Pilis-tető (756 m) csúcsára, a kilátóhoz. Az út balra átvág a tisztáson, majd bebújik az erdőbe, majd egy kerítés mellett kapaszkodunk egyre feljebb, mígnem kibukkanunk a Pilis-tető széles, mészkősziklákkal pettyezett, kopár platójára. 2014 október végén nyílt meg az új, Boldog Özsébről elnevezett 17 m magas kilátótorony, melyet az egykori geodéziai betontorony átalakításával hoztak létre. A Z jelzés vezet a kissé megtisztított hajdani honvédségi területen lévő új kilátóhoz. A szélesen elterülő kopár platón számos rakétasilót találunk, a Pilis-tető is egyike volt a Budapest légterét védő rakétabázisoknak a nyolcvanas években.A kilátó mellett kulturált pihenőpadoknál, asztaloknál pihenhetünk meg.

Ugyanazon az úton megyünk vissza az Orosdy-rétre, a Z jelzéshez, útközben, ahol a kerítést egy részen letaposták, érdemes egy kis kitérőt tennünk egy perc sétával egy fantasztikus kilátást nyújtó üde tisztásra érünk, a siklórepülők, ernyősök kedvenc starthelyeként szolgáló rét széle meredeken szakad le nyugat felé, ahonnan parádés panoráma nyílik Pilisszentkereszt és Pilisszántó irányába. Jó időben egész a Dunáig elláthatunk. Visszaérve az Orosdy-rétre balra fordulunk a Z jelzésű turistaútra.

A túra következő szakasza, az ún. Grófi út a nagy tisztástól, leglátványosabb része utunknak. Az erdő egyre ritkásabbá válik, kivillannak a mészkősziklák, és a kilátás is fantasztikus az enyhén lejtő szerpentinúton. A meredek, kopár hegyoldal is ideális siklóernyő starthely, főleg hétvégén láthatjuk a vakmerő rugaszkodásokat a mélységbe.

A széles, kanyargó úton egyre lejjebb ereszkedünk, majd egy szépséges kilátóhelynél az út szinte 180 fokos fordulatot téve bemegy az erdőbe, ahol rövidesen elérünk egy sorompót, ami alatt átbújva egy kereszteződéshez érünk. A zöld kör jelzésű ösvény jobbra ágazik le, érdemes ezen egy kis kerülőt tennünk a kitűnő, bőséges vizű Trézsi-kúthoz, amit a lefelé kanyargó úton pár perc alatt elérünk.

A kút szépen kiépített környéke a Mária zarándokút állomása, pár méterre felfelé láthatunk egy kis barlangban, egy Lourdes-i mintájú szentélyt is, feltéve, ha van mivel bevilágítanunk.

A kúttól széles erdészeti úton kisvártatva elérünk egy kereszteződést, ahol egy kicsit balra fordulunk a zöld jelzésre, majd hirtelen jobbra be egy, a cserjésbe vezető vékony ösvényre, amelyet sárga kereszttel jelölnek. A cserjés miatt a jelzés jó darabig nem látható, de aggodalomra nincs ok, ez az egyetlen járható út a cserjésen keresztül, és hamarosan egyre gyakoribbak lesznek a sárga keresztek.

Az út végig szintben halad egy hatalmas mező szélén, szép kilátással Pilisszentkereszt házaira jobbra, és a Pilis-tetőre balra, előttünk a Dobogó-kő (700 m) széles vonulata.

Kb. 800 méter után, egy jobbra vezető jelzetlen úton, (ahonnan rálátunk a faluszéli sportpályára) tehetünk egy kis kitérőt a frissítő vizű Klastrom-kút felé, ahonnan egy-két perc alatt a Mária úton, kiérünk egy tisztásra, az egykori Cisztercita apátság romjaihoz.

A XIII. században épített hatalmas templomból mára már alig maradt valami, a romjaiban is gigantikus oszlopok vastagságából kiindulva óriási lehetett az apátság. A megmaradt oszlopokat fedővel borított faépítmények védik a további pusztulástól. A kolostor környékén gyilkolták meg a Bánk bán című drámából ismert Gertrudis királynét, II. András király feleségét az elégedetlenkedő magyar főurak.

A romoktól visszamegyünk a forráshoz, majd a Mária út kivezet a zöld jelzésre, amin balra kanyarodva visszaérünk a sárga keresztre.

Innen a lakott terület szélén, kerítések mellett bandukolunk tovább, egy  kis kecskenyájat érintve, a kecskéket kerülgetve érünk vissza az erdőbe, ahol is hamarosan megpihenhetünk a Mária-pad környéki pihenőhelyen.

Tovább folytatva utunkat a zöld sávval és a sárga kereszttel jelzett széles erdészeti úton egy út menti kereszt után a bal oldalon egy hatalmas szikla oldalában pillantjuk meg a mély Ördög-lyukat.

Nem messze innen a sárga kereszt jobbra leválik rólunk, mi a zöld jelzésen maradva a közepesen emelkedő széles, erdészeti úton 10 perc alatt kiérünk a forgalmas műútra, kiindulási pontunkhoz, a Kétbükkfa-nyereghez.

 

Ajánlott turistatérkép: A Pilis és a Visegrádi-hegység 1:30 000 (Szarvas-Faragó)