Fehér mészkőszirtek, parádés kilátás, elbűvölő hegyi rétek

A Pilis hegység nyugati részén vezető körtúránk Klastrompusztáról, a hajdani pálos kolostor romjaitól indul a Pilis-nyereg érintésével a nevéhez méltó Sasfészek menedékházig, majd egy fantasztikus, dzsungelszerű erdőt átszelve jutunk ki az eszményi fekvésű, bájos falu, Kesztölc fölé magasodó sziklaszirtekhez. A gyalogtúra utolsó szakasza a Kesztölc feletti lélegzetelállítóan szép hegyi mezőkön, vadvirágos réteken vezet keresztül.

A túra hossza: 13 km

A túra időtartama: 4 óra

Szintkülönbség: 500 m fel, ugyanannyi le

Útvonal: Klastrompuszta – Vörös út – Klastrom-szirtek – Pilis-nyereg – Sasfészek kulcsosház – Róth út – Kétágú-hegy nyerge – Klastrompuszta

A túra jellege: Könnyű túra, néhol közepesen meredek kaptatókkal, jól jelzett turistautakon, nagyrészt széles, erdei utakon. A Sasfészektől a rövidebb, lefelé vezető út rendkívül meredek és csúszós, de ki lehet kerülni egy alternatív útvonallal. Vízvételi lehetőség nincs útközben.

Kiindulópont: Klastrompuszta, Kesztölctől egy meglehetősen kátyús úton 4 km-re. Parkoló a kolostrorrom mellett. Tömegközlekedéssel csak Kesztölcig lehet eljutni.

klastrompusztaterkep.jpg

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Klastrompusztáról indulunk a pálos kolostor romjai mellől, a sok jelzés között keressük meg a jelzésű utat, ezen hagyjuk el a házakat, és lépünk be az erdő fái közé.

A klastrompusztai kolostort Boldog Özséb, a környékbeli remetéket összegyűjtve, 1256-ban alapította. Innen indult el a magyar pálos rend sok évszázados gazdag története. Özsébet, a rend alapítóját is itt temették el. A hajdani gótikus templom és kolostorépület a török háborúk idején pusztult el. Jelenleg a jó állapotban fennmaradt, konzervált alapfalakat lehet látni.

Széles, egyre emelkedő úton jó negyedórás sétával érjük el a P jelzésű turistautat, melyen balra fordulunk. A jel innen a Csévi-szirtek sziklafalában megbújó két, a Legény- ill. a Leány-barlanghoz vezet. Az ösvény rendkívül meredek és csúszós, csak biztos járásúaknak ajánlott.

A P jelzésű, széles mélyutat Vörös útnak is nevezik, valószínűleg a vöröses színű talaj miatt. Az út kellemetlenül meredek kaptatóján 15-20 perc alatt szuszakoljuk fel magunkat a következő elágazásig, ahol a Z+ jelű ösvényre, balra térünk le. Figyeljük a jelzéseket, itt nincsenek túl sűrűn. A kényelmes, szintben haladó ösvényen 10 perc alatt egy kis leágazáshoz jutunk, ahonnan érdemes egy kis kitérőt tennünk balra egy csodaszép kilátóhelyre, a Klastrom-szirtek fölött. Szép kilátás nyílik Kesztölcre, a Dorogi-medencére és a távolban a Gerecse csúcsaira.

Visszatérve a Z+-re a lejtős úton 5 perc múlva elérjük a S jelzésű széles erdészeti utat, melyen jobbra fordulva 100 méter után találjuk a kis, rusztikus Kapisztrán-kunyhót, favágók pihenőhelyét. A hely erdészeti utak csomópontja, általában rengeteg elszállításra váró farönkkel. A Szénás útnak is hívott,  árokban vezető, enyhén, de folyamatosan emelkedő úton 15 perc alatt érünk fel a Pilis-nyeregbe (545 m).

A pihenőhellyel és világháborús emlékművel ellátott Pilis-nyeregben öt irányból találkoznak jelzett utak, mi a nyugati irányba tartó Z jelzésű széles erdészeti utat válasszuk. A simára dózerolt, szintben haladó erdészeti úton, a Fekete-hegy tetején viszonylag eseménytelenül, 1600 méter után érjük el a Fekete-hegyi turistaházhoz vezető Z□ jelzésű utat, melyen élesen jobbra kanyarodva pár méter után balra fordulunk egy gyalogolni rendkívül kellemetlen felületű, durva, fehér kővel borított széles útra, melyen 10-15 perc múlva jutunk el a Fekete-hegyi Sasfészek turistaházhoz.

Túlzás nélkül állítható, hogy a Berda Józsefről is elnevezett Fekete-hegyi Sasfészek turistaház a Pilis legszebb, legcsodálatosabb fekvésű turista létesítménye. A 2014 tavaszára teljesen felújított, jelenleg kulcsosházként működő Sasfészek teraszáról káprázatos kilátás nyílik Esztergomra, a Dunára és a távoli Gerecse hegyeire.

A háztól egy rendkívül meredek, csúszós, morzsalékos ösvény vezet le. Az út jelzései jelenleg (2014 május) átfestés alatt vannak, a térképeken még S□, de Z□ jelűre fog változni az útvonal. Egy alternatív útvonalon kikerülhető a nedves időben kifejezetten veszélyes útvonal, a háztól az északi irányba menő Z+ jelzésen kb. 100 métert menjünk, majd a balra leágazó S□ jelzésű szerpentinező ösvényen valamivel kényelmesebben tudunk leereszkedni.

Mindkét esetben a S+ jelzésű széles turistaútra érünk, melyen balra fordulva folytatjuk tovább utunkat a Róth úton, a térképeken még S+ jelzésű utat a tervek szerint még 2014 nyarán Z□ jelűre festik át.  A Róth út első szakasza nyáron egy bámulatosan buja, fülledt, nyirkos, dzsungelszerű, szépséges erdőn halad keresztül, majd egy mélyen bevágott mélyúton érjük el a Kétágú-hegy nyergét.

A Kétágú-hegy két csúcsa közti nyeregbe felérve találkozunk a Z jelzéssel, amin majd folytatjuk tovább lefelé utunkat. Itt szintén jelzésváltozás történt 2014-ben, a térképeken szereplő eddigi S+ jelzéseket festették át Z jelzésre. Mielőtt leereszkednénk, menjünk ki a nyereg mészkősziklatornyaira, pazar panoráma nyílik Kesztölcre és környékére, a Kétágú-hegy vakítóan fehér szikláira, a távolban a Duna szalagjára, a Gerecse hegyeire.

Meredek ösvényen ereszkedünk le a hegyről a Kesztölc feletti elbűvölő hegyi mezőkre. A gyepes területen a jelzéseket a földön fekvő sziklákon találjuk. Pár perc alatt leérünk a mező szélére, ahol a széles, füves útra fordulunk balra. Ez már az Országos Kék Túra útvonala, a jelzéseket fák hiányában itt is a földön találjuk. A falu feletti hegyi réteken a gyümölcsösök, szőlőskertek felett futó meseszép út a Sziklák alatti dűlő, túránk talán leghangulatosabb része. Balra a zöld, vadvirágos rét fölött hatalmas mészkősziklák kísérik utunkat.

Negyedóra séta után az út bevisz az erdőbe, majd egy kis kaptató után további 15 perc alatt érünk ki a Klastrompusztára vezető műútra, ahonnan még 1500 méter kiindulópontunk, a pálos kolostorromok.