Furcsa formájú népi műemlék pincesor a homoki szőlőkön

A Budapesttől délre található Ócsán, a középkori templom megtekintése után érdemes ellátogatni a páratlan Öreg-hegyi pincesorra, ahol a nádtetős, különös formájú mintegy száz pince látványa egészen meghökkentő, példátlan élmény.

A pincefalu története

A szőlőkultúra a középkori Magyarország e sík vidékén is megkapaszkodott.
A hagyomány szerint Ócsán a XIII. század elején Franciaországból ide települt premontrei szerzetesek honosították meg a szőlőművelést, s ezzel együtt megjelentek a feldolgozás és tárolás épületei is. Az Öreghegy ma már megritkult szőlőinek környezetében szokatlan szerkezetű építményeket látunk. Mint hosszában megnyúlt szalmakalapok, nádtetők sűrű sora guggol egymás mellett.
Közelebbről megnézve a tetők földbe vájt pincéket takarnak, melyek hazánkban egyedülálló mezőgazdasági műemlék együttest alkotnak.

A pincefalu

A mintegy száz földbe vájt pince műemléki jelentőségű terület. Az ollóágas, nyeregtetős, nádfedeles pincék közt háromszáz éves is akad. A nádtetők olyanok, mint egy-egy különleges műgonddal megformált, konttyal lezárt, művészi frizura.

Az oromzatok néhol kovácsoltvas díszítő elemekkel tarkítottak. A gádorok („hordógurító pincetorok”), a pincebejáratok, akárcsak a pinceágak nem túl szélesek, 1-1,5 méteresek. A menetesen lefelé süllyedő pincetorkot mindenhol ajtó választja el az azt követő anyapincétől. Helyenként korláttal is ellátták, hogy a felfelé botorkáló vendég útját megkönnyítsék. A „fejlettebbek” gádorát pedig egy rácsos ajtó zárja, hogy azzal tartsák távol a betolakodókat. A pincék tulajdonosai szívesen mesélnek a helyről, nyugodtan elegyedjünk beszédbe a helyi gazdákkal, a végén még kóstolót is kaphatunk.

Gyakorlati tudnivalók

A pincesor szabadon látogatható.

Megközelítés

Ócsán, az Inárcs felé vezető Kiss János úton haladva a falu végénél, még mielőtt átmegyünk a síneken, jobbra fordulva egy homokos földútra, 100 méter után egy nagy bal kanyarban látjuk meg az első pincéket.

http://ocsapincesor.hu/