Autentikus falusi hangulat egy középkori templom árnyékában

Ócsa legidősebb része, az Öregfalu, közepén az Árpád-kori templommal, igazi néprajzi csemege. 1975-ben a területtel együtt helyezték védelem alá a 62 portából álló falurészt, melynek kétbeltelkes településszerkezete több száz éves. A védelemnek köszönhetően ma hat egyedi műemléki védelem alatt álló ház van az öregfaluban, megőrizve a kor alföldi építészetének sajátosságait.

A Tájház látogatása

2006-ban elnyerte az Év Tájháza címet is. Az épületeknek külön nevük van. A Tájházban és az udvarán lévő istállóban van a néprajzi gyűjtemény. A lakóházban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk.

A szomszédos telken egy annál szerényebb, kéthelyiséges zsellérház áll, ezt Melegedőnek hívják. Ebben az épületben láthatunk egy működőképes kemencét, egy csikótűzhelyt.

Mindenképpen érdemes megnézni a kenyérsütéshez használt eszközöket, a kenyérdagasztót és a búboskemencét, amely ma is működik. A konyhában levő csikótűzhelyet melegítésre és főzésre is használták.

A melléképületben és az udvaron a gazdálkodás eszközei találhatók, melyek közül különösen a mocsaras vidékhez kötődő tárgyak, szerszámok érdekesek.

A Tájház gyűjteménye 2008-ban tovább bővült - a környéken egyedülálló - Népviseleti Gyűjteménnyel, amely 19. és 20. századi eredeti ócsai öltözékekből áll. A kiállításon textilbabákon tekinthetők meg az ócsai, alsónémedi, sári, újhartyáni, ecseri, valamint néhány magyarországi és határon túli magyar népviseletünk.

A Turján Ház az Ócsa-környéki Turjánvidék különleges természeti kincseit mutatjuk be az eredeti stílusjegyeket megőrizve felújított nádfedeles parasztházban. A régi lakószoba helyén az Ócsa-környéki lápvidék minden élőhelyét, kialakulását és a természetvédelmi kezelés legfontosabb módszereit ismerheti meg a látogató.

A Turján Ház kertjében kemence, füstölő, zöldségtároló verem van, úgy ahogy az hagyományosan a paraszti udvarokban volt. A kertben gyógy- és fűszernövények teremnek.

Gyakorlati tudnivalók

Cím

Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.

Nyitva tartás

II.1 – XI. 26 K – P: 9-16, Sz-V: 10-17. Hétfőn zárva.

Belépő

Felnőtt: 950 Ft, kedv.: 600 Ft

3 év alatt ingyenes, családi kedvezmény van.

Telefon: 06/30/494-3368

Megközelítés

Budapestről az 5-ös útról Alsónémedi után jobbra térünk le Ócsa felé, majd a városba érve, a központban balra letérve találjuk a templomot. Táblák segítenek megtalálni a helyes irányt. Az M5 autópályáról is könnyen elérhető a templom, az ócsai letérőnél jövünk le, majd 5 km után érünk a központba, a kereszteződésnél egyenesen megyünk tovább a templomig. A Tájház közvetlenül a templom mellett van.

http://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/ocsai-tajhaz