Komor erődtemplom nádfedeles házikók közt

A Budapesttől délre 30 km-re fekvő kis, falusias jellegű városban, Ócsán találjuk Magyarország egyetlen háromhajós, kereszthajós, tornyos, román kori bazilikáját. Az Öregfalu közepén álló, XIII. század elején épült premontrei bazilika románkori építészetünk egyik legszebb erődtemploma.

 

A templom története

Az eredeti templom a XIII. században épült, román stílusban, valószínűleg II. András alapította. Az itt letelepedett premontrei szerzetesek építették Boldogságos Szűz Mária tiszteletére. A tatárjárás hatalmas pusztításokat okozott az épületben, melyet a IV. Béla által visszatelepített premontreiek építettek újjá, koragótikus stílusban. Így került Ócsára a csúcsíves stílus. Többek közt ekkor épült a kereszthajó is.

A török időkben, a XVI. század közepén török mecsetként használták. A meglehetősen rossz állapotba került, romos épületet 1560-ban a református egyház vette birtokába. A templom mellé, attól elkülönülten álló kolostort is építettek a premontre-iak.  A kolostorépület nem vészelte át az évszázadokat, mára már nyomát sem leljük.

A fedetlenül álló, rogyadozó templomot a teljes pusztulás elől végül is gróf Teleki József mentette meg, támogatásával helyreállították és át is építették a templomot, melyet 1777-ben szenteltek fel a reformátusok.

Az utolsó nagyszabású munkálatok az 1990-es évek első felében történtek, amikor is 1995-ben Európa Nostra díjat kapott az alapos helyreállításnak köszönhetően.

A templom leírása

A templom stílusára nagy hatással bírt az esztergomi királyi kápolna. Háromhajós, keresztházas bazilika, nyugati oldalán két toronnyal, nagy főhajóval.  A templom keskeny ablakai román stílusúak, a párkányok alatt néhol gótikus, néhol román ívsor húzódik, rajta itt-ott állat- és emberfejek látszanak. A templomba az északi és a déli mellékhajókba nyíló kapukon keresztül lehet belépni.

A templombelső legértékesebb része a bordás boltozatú főszentély, melyben a templom építésével egyidős (1275-1300 körüli) freskók kerültek felszínre. A reformátusok a kálvinista szokásoknak megfelelően ezeket lemeszelték, s csak a későbbi tatarozások folytán bukkantak rájuk. A feltárt freskók Árpád-kori falfestészetünk kiemelkedő alkotásai. A szentélyben a Maiestast körülvevő apostolok láthatók, az azt elválasztó hevederíven pedig Szent Miklós és Szent György alakja, a presbitérium északi falán Szent László és Szent Margit legendájából elevenednek meg részletek. Vele szemben az Utolsó ítélet ábrázolását láthatjuk.

A gyönyörű műemléket nemcsak turisták látogatják, vasárnap délelőttönként a misére rendszeresen megtelik a templom a református hívőkkel.

A templom mellett álló Tájház épületegyüttesét is érdemes meglátogatni.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Ócsa, Békési Panyik Andor utca 9.

Telefonszám:

(29) 378 285

Nyitva tartás:

IV.1.- X.31 K – V: 9-17, XI. 1 – III. 31: Csak előzetes bejelentkezés alapján

Belépő:

Felnőtt. 500 Ft, diák/nyugd.: 300 Ft

Megközelítés

Budapestről az 5-ös útról Alsónémedi után jobbra térünk le Ócsa felé, majd a városba érve, a központban balra letérve találjuk a templomot. Táblák segítenek megtalálni a helyes irányt. Az M5 autópályáról is könnyen elérhető a templom, az ócsai letérőnél jövünk le, majd 5 km után érünk a központba, a kereszteződésnél egyenesen megyünk tovább a templomig.