Látványos sziklaformációk a Budai-hegység peremén

A budai hegyek dombokká szelídült délnyugati szélén, a Biatorbágy felett sorakozó sziklaalakzatok, az erózió formálta, impozáns Nyakas-kő és a hosszan elhúzódó Madárszirt hazánk egyik legkülönösebb vidéke. Körtúránkon felmászunk a Nyakas-kő jellegzetes tornyához, majd a sziklafal tetején sétálunk tovább, végig remek kilátást élvezve. Zártkertes övezet után érünk az erdőben megbújó Szily-kápolnához, ahonnan a hajdani rakéta bázisnak helyet adó Iharos-hegyet megkerülve, az Ürgehegyen át gyalogolunk vissza kiindulási pontunkra.

A túra hossza: 8,1 km

A túra időtartama: 3,5 óra

Szintkülönbség: 330 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Nyakas-kő parkoló, Biatorbágytól délre, a Sóskút felé vezető országúton, a falu szélétől kb. 1 km-re, Alsómajor után balra fordulunk egy bekötőútra, az út szélén van egy pár parkolóhely. Tömegközlekedéssel, Biatorbágy, Alsómajornál szálljunk le az autóbuszról, az országúton Sóskút felé indulunk, majd kb. 200 m után, egy hídon átkelve, balra kanyarodunk be egy bekötőútra, mely a parkolóhoz, ill. a túraút kezdetéhez vezet.

A túra jellege:

Könnyű gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken csekély szintkülönbséggel. A Nyakas-kő tetejére a biztos lépésű, nem szédülő túratársak fel is mászhatnak, de fokozott óvatosság szükségeltetik. A sziklatornyot balról kerüli meg teljesen veszélytelenül a jelzett turistaút. A Madárszirt tetején is figyelmesen sétáljunk, védőkorlát nincs. A legnehezebb szakasz a Nyakas-kő és a Madárszirt közti árokból a sziklafal tetejére vezető, meredek, homokos, morzsalékos talajú ösvény.

A túra leírása

A parkolóból indulunk, az út melletti grafikai térképes információs tábláról jól át tudjuk tekinteni a közeli nevezetességeket, látnivalókat. Nyakas-kő, Ürge-hegy feliratú táblák kalauzolnak a fiatalos erdőbe bújó széles földútra. Pár perc múlva elérjük a Piros jelzésű túraútvonalat, melyen kissé balra tartunk, útjelzőtábla erősít meg a döntésben. Egy hívogató erdei pihenőhely után kibukkanunk az erdőből és előtűnik a Nyakas-kő bizarr sziklatornya. A jelzett turistaút kényelmesen, balról kerüli meg a sziklákat, a Nyakas-kő szikláját jelzetlen ösvény célozza meg, mely a sziklaalakzat jobb oldalán kapaszkodik fel meglehetősen veszélyesnek tűnő, morzsalékos, meredek terepen. Ez a csapás végül a Nyakas-kő mögötti részre ér fel, ahonnan kis sziklamászással tudunk felmenni a gomba formájú torony széles, lapos tetejére.

A Nyakas-kő és a környék sziklaszirtjei jellegzetes alakját az erózió, főként az uralkodó északnyugati szél alakította, a keményebb mészkőbe rétegződött puhább, homokos üledékeket nagyobb mértékben erodálta, így lett nyaka a kőnek. Az üledékes kőzetekben gyakran találnak Pannon-tenger kori fosszíliákat is. Ha nem is mászunk ki a szikla tetejére, érdemes, óvatosan, kissé feljebb kapaszkodni, ahonnan bámulatos panoráma nyílik a Nyakas-kőre, a szomszédos Madárszirtre és Biatorbágy környékére. A Buda környéki hegyek egyik leglátványosabb pontja ez, kétségtelenül. Miután kiélveztük a nem mindennapi hely varázsát, induljunk el a Madárszirt felé, óvatosan ereszkedjünk le a két sziklát elválasztó árokba, ahol ismét találkozunk a Piros jelzésű turistaúttal. Morzsalékos, homokos, nehezen járható, meredek kaptatón, néhol lapos sziklákon lépdelve mászunk fel a Madárszirt déli végére, a Piros jelzéseket követve. Látványos utunk a sziklafal pereme közelében fut, lélegzetelállító kilátást élvezve a Biai-tavakra, a Zsámbéki-medencére, gyalogolunk tovább. Visszapillantva a Nyakas-kőre, új perspektívából csodálhatjuk meg az innen különösen impozánsnak ható képződményt.

Balra, a beszédes nevű Százlépcső útvonal ágazik le, pár méterrel utána ismét nagyszerű kilátóponthoz érünk, majd a Piros sáv jelzéseket követve, ösvényünk kissé beljebb folytatódik a sziklafal peremétől, fiatalos erdőben, régi, elhagyott pincék mellett haladunk észak felé. Egy, meglehetősen furcsamód, fára szegezett utcanévtáblánál, Juhfark köz, érünk ki az erdőből, majd gyalogolunk tovább a széles földúton. Átvágunk egy mezőn, visszatekintve szép kilátás nyílik a lenti, hullámos síkságra. A sűrűn festett Piros sáv jelzésű útvonal jobbra-balra kanyarodik a Szarvashegy zártkertes részén, majd az Öszvér utcába balra bekanyarodva lépünk újra az erdő fái közé. Az Iharos-hegy északnyugati oldalában haladó Piros jelű turistautunk rövidesen elágazáshoz ér, szemben, balról csatlakozik hozzánk a friss felfestésű Piros Kápolna jel, majd a két jelzés hamarosan leér a fák között megbújó Szily-kápolna kör alakú, klasszicista stílusú épületéhez.

A XIX. század elején épült, Szent Vendelnek szentelt kápolna építtetője Szily József udvari tanácsos volt. Az egykori berendezés sajnos elpusztult, jelenleg a belső teljesen üres, a padlózaton Szily Antal sírlapja emlékeztet arra, hogy egykoron itt volt a család sírboltja, melyet később kifosztottak, szerencsére a kápolna elég jó állapotban van még mindig. Az épület melletti pihenőpad remek hely elemózsiánk elfogyasztására. Az épület mögötti keskeny, meredek, Sárga kápolna jelű ösvényen indulunk tovább (ez egy új jelzés, a régi Piros + jel még áthúzva látszik néhol),  kis csapásunk csak az elején meredek, később kényelmes, nagyjából szintet tartó ösvényként halad az Iharos erdős északi oldalában. A hegy tetején volt a Budapestet védő légvédelmi gyűrű egyik rakétabázisa, ma már elhagyatottan áll.

Jelzett utunk egy tarvágás szélére ér, ahol találkozunk a Sárga sáv jelzéssel, melyen egyenesen folytatjuk túránkat. Szép kilátást élvezve a budaörsi hegyekre ereszkedünk be végül az erdőbe újra, majd az erdő szélére érve a keresztező széles kocsiúton jobbra fordulunk. Utunk nyílegyenesen haladva keresztezi a rakétabázisra vezető régi honvédelmi betonutat, egy jobbra fekvő, újabb tarvágás szélén bandukolunk hegynek fel, majd a következő kereszteződésnél véget ér a Sárga jelű út, a balról becsatlakozó Piros sáv jelű úton, egyenesen megyünk tovább. Széles utunk nyílegyenesen szeli át a Dobogó-hegy fiatalos erdővel benőtt, lapos tetejét, majd egy kereszteződésnél a jelzések balra mutatnak, itt levághatjuk az utat az egyenesen továbbhaladó jelzetlen úton, mely leereszkedik az erdő szélén futó, keresztező Piros kereszt jelzésű útra, melyen jobbra kanyarodunk.

Az Ürge-hegy zártkerti övezetének felső szélén haladunk, a következő kereszteződésnél egyenesen folytatjuk utunkat a Piros kereszt jelű, az erdő szélén futó úton. Rövidesen beérünk az erdőbe, elmegyünk néhány romos pince mellett, jobbra nagy, lapos sziklaképződmények állnak kissé benőtt kilátással, hangulatos fekete fenyő ligetben, majd egy híd romjánál csatlakozunk bele a Piros sáv jelű turistaútba, melyen kissé jobbra tartva gyalogolunk néhány alacsony sziklaformációt érintve. Pár perc múlva, az elágazásnál bezáródik körtúránk, balra fordulva a jelzetlen, de már ismerős úton érünk vissza kiindulási pontunkra, a parkolóba.