Barangolás a Budai-hegység legtávolabbi szegletében

A Budai-hegység kevéssé látogatott, de csodaszép északnyugati szegletét fedezzük fel a Nagykovácsiból induló változatos, kilátásban gazdag körtúránkon. A faluból mászunk fel a hegység legkülönlegesebb és legjobban védett hegyére, a füves tetejű, parádés panorámát nyújtó Nagy-Szénásra. A Kutya-hegyen, mesebeli tisztások során keresztül, a Zajnáti-hegyek kopáros oldalain át ereszkedünk le a Mária-völgybe, ahonnan jelzetlen ösvényen kapaszkodunk fel a Meszes-hegy jellegzetes, kereszttel koronázott tetejére, a Budai-hegység északnyugati őrszemére. Kényelmes utakon vándorlunk vissza a festői fekvésű Nagykovácsiba. Erősen ajánlott túra a szép kilátások, a mesés tisztások, a csendes vidék kedvelőinek.

A túra hossza: 15,9 km

A túra időtartama: 5,5 óra

Szintkülönbség: 460 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Nagykovácsi, községháza, a falu központja, Kossuth Lajos utca. Kocsival az út menti parkolóhelyeken tudunk megállni, nem fizetős. Tömegközlekedés: 63-as BKV busz, Hűvösvölgyből indul.

A túra jellege:

Közepesen nehéz, viszonylag hosszú gyalogtúra többségében jól jelzett turistautakon, ösvényeken, kocsiutakon. A Meszes-hegyre jelzetlen, meredek kaptató vezet. Jó térkép, GPS fontos! Útközben forrás, vízvételi lehetőség nincs, kellő mennyiségű folyadékot vigyünk magunkkal, nyáron megfelelő napvédelemről gondoskodjunk, az útvonal nagy része napos.

 nagykovacsi-meszes-hegy-terkep.jpg

 Térképkivágat: Budai-hegység 1:25 000 (Szarvas-Faragó) 

A túra leírása

Nagykovácsiból, a falu központjából indulunk, a polgármesteri hivatal épülete mellett, az Antónia utca sarkán jelzőtábla oszlop áll, a Piros és a Zöld sáv jelzéseket kövessük, a Nagy-Szénás felé. Az utca végén, a temetőnél balra, majd egyből jobbra fordulunk és a temető mellett megyünk felfelé a Bánya utcán. A következő Y alakú elágazásnál a Zöld sáv jelzések a jobb oldali úton folytatódnak a Zsíros-hegy felé, mi maradunk a Piros jelzésű úton, a bal oldali ágon, a Szeles utcán. A falu házai között emelkedünk egyre magasabbra az aszfaltos úton, majd az utolsó háznál kissé jobbra térünk be az erdőbe, a Fokozottan védett természeti terület és egy információs táblánál. Lépcsősoron kezdjük meg kapaszkodásunkat a Nagy-Szénásra.

Piros sáv jelzésű ösvényünk közepesen meredeken kapaszkodik fel a hegy ritkás erdővel fedett, tisztásokkal tarkított oldalában. Visszatekintve egyre szebb kilátás nyílik a budai hegyek irányába, rövidesen fel is érünk a Nagy-Szénás füves, gyephavas jellegű, hullámzó vonulatára. Fák híján néhol oszlopokon vagy a földre festett jelzések segítségével tudunk tájékozódni, célozzuk be a balra látható legmagasabb kúpot, az a Nagy-Szénás (550 m) teteje. Túránk itt áttér az Országos Kéktúra útvonalába, a Piros sáv jelzésű ösvény egyenesen megy tovább, át a hegy északi oldalába. Jobbra, kissé lejjebb egy eszményi fekvésű pihenőpad hívogat, piknikezésre kiválóan alkalmas pont, a hegytető sokszor szeles és csak a földre tudnánk telepedni.

Felmászunk a széles, kerek hegytetőre, ahonnan káprázatos panoráma nyílik az egész Budai-hegységre, még a Gellért-hegyet is látjuk a Dunával. Északra a Pilis és a Visegrádi-hegység, nyugatra a Gerecse vonulata húzódik. A csúcsról délnyugati irányban jövünk le a nyílegyenesesen lefelé vezető Kéktúrán, a jelzéseket inkább a földön heverő sziklákon keressük, egy köves, kijárt résznél jobbra fordulunk, és Kék sáv jelzésű ösvényünk pár méterre, befúrja magát az erdő fái közé. Hamar kibukkanunk a Kutya-hegy nyergénél fekvő, hosszúkás alakú, csodaszép tisztáson, széles, kényelmes szekérúton nagyjából szintet tartva vágunk át a mesés réten, egy kis erdős szakasz után újabb tisztásra érünk.

Gyepes aljú utunk egy jellegzetes, magányos fenyőnél elágazáshoz ér, az Országos Kéktúra útvonala jobbra kanyarodik el, mi egyenesen megyünk tovább a Kék + jeleket követve. Ismét erdős szakasz következik, enyhén emelkedve megyünk fel a Kutya-hegy (559 m) fákkal borított, jellegtelen teteje felé, az út jobbról kerüli meg a legmagasabb pontot, mely egyben a Nagy-Kopasz mellett az egész hegység legmagasabb csúcsa. Eszményi szépségű réteken, ligetes, vadvirágos mezőkön keresztül ereszkedünk le a hegyről, utunk egy erdő- és vadvédelmi kerítésnél ér véget, melyen létrán és forgóajtón is át tudunk menni. Információs táblán olvashatjuk el mi célt is szolgálnak az ilyen kerítések. A keresztező, Sárga sáv jelzésű széles erdészeti úton jobbra fordulva folytatjuk túránkat.

Pár lépés után balra ágazik le az egyelőre tervezett Sárga+ jelű út, mely összeköttetést jelent a Nagy-Kopasz térségével. Széles, erdészeti kocsiúton haladunk tovább egyenesen, újabb gyönyörű tisztáson átvágva, majd egy üres táblánál, az Y alakú elágazásnál a jobb oldali ágat válasszuk, az a Sárga sávval jelzett turistaút, melynek következő szakaszát Fehér útnak is nevezik, a másik ágon, mely a kerékpáros útvonal hálózat része, fogunk majd visszajönni. Mindjárt az út bal oldalán, egy kis kúpon áll a három község, Nagykovácsi, Budajenő és Perbál határát jelző oszlop. Pár lépésre egy kis ösvény vezet balra, a füves hegyoldalban lévő szép kilátópontra, ahonnan remekül rálátunk következő úti célunkra a Meszes-hegy jellegzetes, füves, kereszttel koronázott csúcsára. A Sárga sáv jelzésű, széles Fehér út a Szerdahelyi-vágás ligetes részein, tisztásokon vezet keresztül, szép kilátóhelyeket érintve, nagyjából szintet tartva gyalogolunk.

Az egyik pontról különlegesen megkapó panoráma nyílik az előttünk lévő Zajnáti-hegyek kopár, erodált oldalaira és a Meszes-hegy is egyre közelebb kerül. Később mélyúton ereszkedünk le a Zajnát-hegy oldalából, egy keresztező, széles erdészeti útra, melyen balra fordulunk, a Sárga sáv jelzések jobbra kanyarodva mennek tovább Perbál felé. Kb. 500 métert teszünk meg a kerékpáros jellel is jelzett kocsiúton, majd a következő elágazásnál, a balra tartó úton megyünk tovább, de pár lépés után jobbra egy kis jelzetlen, alig észrevehető ösvényre kanyarodunk le, mely bevezet az erdő fái közé. A keskeny kis csapás aztán hirtelen nagyon meredeken emelkedni kezd, kiér a fák közül, a Meszes-hegy (381 m) füves, ligetes nyugati oldalában kapaszkodunk fel a csúcson álló nagy keresztig.

A kerek, lapos, kopár hegytetőről fantasztikus körkilátás nyílik, a Budai-hegység legtávolabbi szegletében, északnyugati végében vagyunk, előttünk a Zsámbéki-medence, a horizontot nyugatra a Gerecse sziluettje zárja. Keleti irányba, a jelzetlen, széles, füves aljú, jól követhető úton megyünk tovább, gyönyörű ligetes, ritkás erdőn vágunk át, mindig a széles szekérutat követve először szintet tartva, majd kissé emelkedve érünk ki a völgyben elhagyott, kerékpárútként jelzett kocsiútra, melyen jobbra fordulva folytatjuk túránkat. A közepesen emelkedő úton pár perc múlva, a hármas határkő közelében csatlakozunk be a Sárga sáv jelzésű útba, és jobbra tartva gyalogolunk a már ismert szakaszon Nagykovácsi felé. A vadvédelmi kerítés forgóajtójánál egyenesen megyünk tovább a Sárga jelzéseket követve a köves kocsiúton hangulatos, ritkás erdős részen keresztül, tisztások során átvágva. Egy sorompó után lassan leérünk a falu határában fekvő kiterjedt földek szélére. A kényelmes dűlőútról remekül rálátunk a balra magasló Nagy-Szénás tömbjére, utunk pedig lassan beér Nagykovácsi szélső házai közé. Jobbról becsatlakozik hozzánk a Telkiből érkező Zöld sáv jelzés és a Mária-út, majd a Kossuth Lajos utcán az Ófalu rendezett házai között, a templom mellett érünk vissza kiindulási pontunkhoz, a falu központjába.