Fantasztikus körpanoráma, varázslatos, kopár hegyoldalak

A Budai-hegység legmagasabb pontja, a Nagy-Kopasz (559 m) tetején álló, óriási vitorlára emlékeztető, modern Csergezán Pál-kilátóból parádés panoráma nyílik a környező tájra. A hegy déli oldalában, a Tarnai pihenőnél pedig elragadóan szép dolomitgyepes környéken csodálhatjuk a meseszép kilátást.

A túra hossza: 12,2 km

A túra időtartama: 4 óra

Szintkülönbség: 340 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Széles, kényelmes, jól jelzett turistautak, a Tarnai pihenőhöz rövid, közepes emelkedő. Vízvételi lehetőség útközben nincs, vigyünk magunkkal kellő mennyiségű folyadékot. Egy közepes méretű hátizsákba könnyedén bele tudjuk pakolni az inni- és ennivalót, hűvösebb napokon pedig még egy meleg polár felső is jól jöhet. Egy mozgást nem akadályozó, strapabíró, kényelmes, funcionális túranadrágban pedig igazán jól érezhetjük magunkat a kiránduláson. 

Kiindulópont:

A Budakeszit Telkivel összekötő országút mellett újonnan kiépült Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely és Parkoló. A Telki felé tartó autóbuszok is megállnak itt.

nagykopaszterkep1.jpg

Térképkivágat: Budai-hg. 1:25 000 (Cartographia)

 

A túra leírása

A túra első fele megegyezik a Hidegvölgyi parkolótól Nagykovácsiig futó Sisakvirág tanösvénnyel. Aki autóbusszal jön, rövidíthet Nagykovácsi felé. Az új, szépen rendben tartott Hidegvölgyi Erdei Pihenőhelynél kialakított parkolóból indulunk, a pihenő mellett erdei játszóteret alakítottak ki. A Z∆ jelzésű széles szekérúton gyalogolva pár perc után jobbról csatlakozik hozzánk egy hosszú nyiladékból a Zöld Mária-út, majd nemsokára egy újabb nyiladékban, ezúttal balra távozik is, Itt kezdődik a Sárga kereszt jelzés is, ezen fogunk majd visszajönni.

Egyenesen továbbhaladva széles utunkról már egyre jobban látszanak a Tarnai pihenő fehéren csillogó dolomit hegyoldalai. Néhány nagy kanyar után közepes emelkedővel felkapaszkodunk a kopár hegyoldalra. A Nagy-Kopasz meredek déli, délnyugati oldalán a gyep és a felszínre bukkant fehér dolomit alkotja az ún. nyílt dolomit sziklagyepet. A varázslatos, vadvirágos Tarnai pihenőtől fantasztikus kilátást élvezhetünk a minden irányban megnyíló tájra.

A pihenőtől ismét északra forduló szekérutunk megtépázott fenyvesen vezet keresztül, majd rövidesen egy elágazáshoz érve, melynél jobbra ágazik le a Piros ∆ és a Zöld + jelzésű út, mi továbbra is a bal oldali ágon, a Zöld ∆ jelzéseket követve enyhén emelkedve a ritkás erdőben közelítjük meg a Nagy-Kopasz ligetes, cserjés fennsíkját.

A Budai-hegység legmagasabb pontját, a Nagy-Kopaszt (559 m) túlzás lenne csúcsnak nevezni, széles kiterjedésű, lapos fennsíkján hamarosan kibukkan előttünk a modern, 2006-ban átadott, jellegzetes, óriási favitorlára hajazó Csergezán Pál-kilátó. A fából ácsolt kilátó felső szintje 18 méter magas, a pontosan 100 lépcsőfokon elérhető magasságból térképszerűen rajzolódik ki a környező táj. Az egyedülálló körpanoráma tiszta időben magában foglalja az egész Budai-hegységet, jól látható a Pilis, a Gerecse, de még a Mátra és a Börzsöny hegyvonulata is kirajzolódik.

Tovább a Z∆ jelzéseket követve, a tanösvényen könnyű, háromnegyed órás sétával jutunk le a Nagy-Kopaszról a Nagykovácsi feletti ligetes részre. Útközben az újonnan kialakított (2012) Kék kereszt jelű utat is keresztezzük. Egy elágazásnál utunk beletorkollik a falu felől érkező Zöld sáv jelzésű erdészeti kocsiútba. Aki nem autóval jött, itt rövidíthet Nagykovácsi felé, jobbra fordulva a Zöld jelzésű útra 2 km a falu központja, ahonnan BKV járattal is vissza tudunk menni Budapestre, de még a kereszteződés előtt kb. 600 méterrel tér le az útról a Tanösvény, azt követve még rövidebb úton juthatunk le a faluba.

A kereszteződéstől szép kilátás nyílik a Szénások tömbjére és a Pilisre. Balra fordulunk a Zöld sáv jelzésen vissza a parkoló felé, a jelzett út a murvás erdészeti úttal párhuzamosan az erdőben vezet. Félóra alatt a Zöld jelzésen érjük el a szép környezetben lévő Anna-vadászlakot, mellette a Csergezán Pál-síremléket.

Csergezán Pál festőművész (1924-1996) lelkes természetjáró, elsősorban az erdő vadjait ábrázoló festményei révén vált ismertté, élete vége felé Telkiben lakott, műterme a Budakeszi Erdőgazdaságban volt. Hamvait is itt az erdőben, az Anna-vadászház mellett helyezték el.

A vadászház előtt a Zöld jelzés jobbra tér el Telki felé, mi maradunk a széles erdészeti úton, melyet a Zöld + jelzések követnek tovább. Hosszú kerítések mellett kanyarog széles, kényelmes erdészeti utunk a Telki feletti erdőben, majd félóra séta után egy elágazásnál balra térünk a Sárga + és a Zöld Mária-út jelzéseit követve. Hamarosan feltűnnek a Tarnai pihenő környéki ismerős kopasz hegyek, majd a nyílegyenessé váló út beletorkollik a már ismert Zöld ∆ jelzésű széles szekérútba, melyen jobbra kanyarodva pár perc alatt visszaérünk kiindulási pontunkhoz, a Hidegvölgyi pihenőhöz.