A legangolabb magyar kastély

Egy darabka Anglia elevenedik meg Martonvásáron, az angol-neogót stílusú Brunszvik-kastélyt és elképesztően szép parkját látogatva.

A fantasztikus, hófehér falú Tudor stílusú kastélyban egy érdekes kiállítás is várja a vendégeket, a kastély leghíresebb vendége, Beethoven emlékmúzeuma. A legnagyobb attrakció pedig kétségkívül Magyarország talán legszebb kastélyparkja.

A kastély története

Gróf Brunszvik Antal 1783–85-ben építtette a kezdetben fölszintes, barokk kastélyt, amelyet 1830-ban klasszicista stílusban építtetett át Brunszvik Ferenc, majd fia, Brunszvik Géza az 1870-es évek elején angol neogótikus stílusban átalakította. 1893-ban a Brunszvik család eladta a birtokot és egy rövid ideig József főherceg birtokában is volt, majd 1898-tól Dreher Antal sörgyárosé lett a kastély és a birtok. Az épületen az 1920-as években kisebb átalakítások történtek, a Dreher család egészen 1945-ig birtokolta. A háborús károk után pedig az 1970-es években Budai Aurél tervei szerint állították helyre, az 1953 óta a Tudományos Akadémia kezelésében lévő épületet.

A kastélyban jelenleg az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja működik.

A kastélypark

A kastély építésével együtt kezdték el telepíteni az angolparkot. Brunszvik Ferenc paradicsommá varázsolta az addig kietlen pusztaságot, amely ma is az egyik legszebb kastélyparkunk. Fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrányfenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park központjából kifelé haladva eredeti kőris-éger láperdőt, tölgy-kőris ligeterdőt, törpe mandulásokat is telepítettek.

 A 70 hektáros, lejtős térszintű, gyönyörű park közepén átfolyó Szent László-patak vizének felduzzasztásával kis tavat alakítottak ki, benne sziget, hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal. Romantikus sétaút és kis fahíd vezet a szigetre, ahol egy hatalmas hangversenykertet alakítottak ki. A színpad fölé Beethoven hatalmas mellszobra emelkedik. A szigetet a mezei juhar, a mézgás éger és a magas kőrisek hatalmas példányai teszik árnyassá. Az itt lévő mocsári ciprus törzskörmérete meghaladja a 4 métert. A park minden évszakban más arcát mutatja, elbűvölőek a tavaszi, kora nyári, virágba borult rétek, a harsogóan zöld, nyári, leheveredésre csábító pázsit, az ősz vadító színkavalkádja. Télen a jégbe fagyott tó, a zúzmarás ágak varázslatos látványáért érdemes meglátogatni az arborétum szerű, szépen gondozott parkot.

FIGYELEM: A kastélypark átépítése befejeződött, a Magyar Tudományos Akadémia agrárkutatásait bemutató új látogatóközpont, az AGROVERZUM is fogadja már a látogatókat.

Az Agroverzum bejárata egyben a Beethoven Emlékmúzeum és a kastélypark közös bejárata!

Kiállítások

Az egyemeletes kastélyépület szabálytalan alaprajza, vakítóan fehér, szikrázó homlokzata, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt. 

Beethoven Emlékmúzeum

A nagy német zeneszerzőt a környezet szépsége mellett, elsősorban a Brunszvik-család hölgytagjaihoz, különösképpen Jozefinhez fűződő barátsága vonzotta Martonvásárra. A nagy zenekedvelő Brunszvik-család a XIX. század első éveiben többször is vendégül látta a zeneszerzőt, több műve is itt született, többek közt az Appassionata szonáta.

A kastély épületében lévő kis múzeum legérdekesebb látnivalója Beethoven zongorája, ill. személyes levelezése a Brunszvik családdal.

Óvodamúzeum

A kiállítás névadója, Brunszvik Teréz nemcsak a magyar, de az európai óvodaügy egyik úttörője is volt. A kiállítás az első magyar óvoda megnyitásától a hatvanas évek napközi otthonos óvodájáig mutatja be a magyar óvodatörténetet korabeli tárgyak, játékok és dokumentumok segítségével.

Az Óvodamúzeum 2014 szeptember közepétől új helyszínen látogatható, a kastélytól nem messze, az országút túloldalán lévő új épületben!

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Martonvásár, Brunszvik u. 2.

Óvoda Múzeum: Martonvásár, Dózsa György út 13., Emlékezés tere (A kastélypark bejáratával szemben)

Parkolás: A park főbejáratától balra eső, Kodály Zoltán utcában és a COOP szupermarket mögötti, Rákóczi utcában lehet ingyenesen parkolni. Amennyiben itt sem találunk helyet, hétvégén, szép időben előfordulhat, akkor menjünk végig a fő úton, a Brunszvik utcán, és a vasútállomás mellett találunk még ingyenes parkolóhelyeket. A Brunszvik úton tilos megállni, büntetik az itt parkolókat!

Nyitva

Kastélypark: minden nap,ápr. 1 - okt. 31: 9-18, nov. 1 - márc. 31.: minden nap: 10 – 16 óráig

Agroverzum és Beethoven Múzeum: ápr. 1 - okt. 31: 9-18, nov. 1 - márc. 31.: szerda - vasárnap: 10 – 16 óráig
                                     

Martonvásár, Információs Pont:Martonvásár, Dózsa György út 13. 
(Bejárat az Emlékezés tere felől.) Nyitva:  K - P : 10-18, Sz - V : 11-17 

Belépő

Az aktuális jegyárakat a hivatalos honlapon találjuk.

Telefonszám: Martonvásár, Információs pont:+36 22 460 065, kastély: 06/22/569-500, Óvoda múzeum: 06/22/460-065

Részletes és naprakész információkért katt a hivatalos honlapra!