Források, bizarr sziklaalakzatok, pazar panoráma, autentikus turistaház

Népszerű gyalogtúra a bővizű Lajos-forrástól, az elbűvölő környezetben fekvő Csepel-forrás és a Vasas-szakadék érintésével a barátságos turistaházáról és jellegzetes sziklaformációiról híres, megkapó panorámát nyújtó Kő-hegyre.

A túra hossza: 8,1 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 270 m fel, ugyanannyi le.

A túra jellege:

Könnyű, rövid gyalogtúra kevés, nem megerőltető szintkülönbséggel jól járható turistautakon. A visszafelé vezető széles erdészeti út gyakran sáros. Három forrást is érintünk és a turistaházban is találunk vizet, sőt meleg ételeket. A rövid kirándulásra akár túracipőben is vállalkozhatunk és egy kis méretű hátizsák is megfelelő lehet, hisz a Kő-hegyi turistaház konyháját melegen ajánljuk, nem kell sok elemózsiát bepakolni. A zsákba pedig be tudjuk tenni kulacsunkat, kipróbálva a kellemes, friss források vizét.

Kiindulópont: Lajos-forrás, megközelíthető autóval Szentendre felől egy elég kátyús aszfaltúton. Parkolóhelyek vannak.

lajosforras-ko-hegy-terkep-cart.jpg

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia), http://www.cartographia.hu/pilis-es-visegradi-hg-turistaterkep-16.html 

A túra leírása

A Pilis és a Visegrádi-hegység egyik legbővizűbb forrása a Bölcső-hegy oldalában fakadó Lajos-forrás, mely nevét báró Podmaniczky Lajosról kapta. Az 1908-ban foglalt forrás és környéke a legenda szerint Nagy Lajos királyunk kedvenc helyei közé tartozott. Mellette évtizedekig üzemelt a Ságvári Endre turistaház, amely már sajnos évek óta zárva tart.

A forrás környékénél nem kevesebb, mint 8 turistaút találkozik, mi a S jelzésen, a betonúttól balra lévő pihenőkkel, tűzrakóhelyekkel gazdagon ellátott tisztáson vágunk keresztül. Beérünk az erdőbe, majd keresztezzük az aszfaltos utat, és enyhén lejtő úton hamarosan a S+ jelzésű út ágazik le balra a Cseresznyés-völgy irányába. Maradunk a kényelmes, hangulatos S jelzésű ösvényen, melyről egy bal kanyar után SO jelzésű letérő kínálkozik a Csepel-forrás felé.

Ne hagyjuk ki a lehetőséget a két percre fekvő, varázslatos környezetű forrás elérésére. Hatalmas bükkfák és zöld óriás zsurlók közt egy árokszerű mélyedésben fekszik a gyér vizű Csepel-forrás. A név a csepeli vasgyár gyakran erre kiránduló munkásai emlékét őrzi már az 1930-as évektől. Visszatérve a S jelzésű útra pár perc múlva elágazáshoz érünk, innen érdemes egy újabb kitérőt tenni a jelzésen a 3 percre lévő Vasas-szakadék nem mindennapi látványáért.

A 8 m magas vulkáni andezittufa képződmény úgy néz ki, mintha a hegyoldalt kettévágták volna. A név a Vasas turistaszakosztályától ered, érdekes, hogy a Csepel-forrásnál és itt is tele vannak a bükkfák a zömmel az 1970-es években belekarcolt feliratoktól. Menjünk vissza a S jelzésű út elágazásához, és folytassuk tovább utunkat a Kő-hegy felé az enyhén emelkedő ösvényen.

A Kő-hegyi tanösvény útvonalán járunk, felérve a Kő-hegy széles, lapos fennsíkjára, balra láthatjuk a meglehetősen elmocsarasadott, kiszáradt Kő-hegyi tavat. A ligetes platón kibukkanunk egy nagy tisztásra, melynek bal oldalán áll a Czibulka János-turistaház, pont a Kő-hegy (366 m) Szentendre felé meredeken leszakadó szélén. A nagymúltú, közkedvelt turistaház 1933 óta szinte szünet nélkül látja szívesen a kirándulókat. Szálláshely és meleg konyha is van. Az épület előtti padoktól nagyszerű kilátás nyílik Szentendre felé.

Átvágunk a tisztáson a pihenőpadok és tűzrakóhelyek közt a Z jelzéseket követve. Keresztül megyünk az alacsony, girbe-gurba fákkal benőtt fennsíkon, kijutva a hegyoldal meredek szakadéka peremén épült Petőfi-pihenőnél és egy karcsú zászlórúdnál. A szinte függőleges sziklafal és környéke rendkívül gazdag vulkáni sziklaformációi között a legérdekesebb egy nagy „kalapos kő”, melyet a köznyelv Napóleon kalapjának nevez. Több sziklatornyot, oszlopot, gomba-sziklát is láthatunk itt, és a kilátás is remek.

A Z jelzésű ösvény először enyhén, majd egyre jobban lejtve kanyarog le a Kő-hegyről. Leérünk egy keresztben futó széles erdészeti útra, melyen balra kanyarodunk, de pár lépés után, a sorompó előtt jobbra letérünk egy árnyas völgybe, melynek mélyén gyéren csorgadozik a szép fekvésű János-forrás vize. Kijövünk az árokból, és az elágazásnál jobbra térünk a K+ jelzésű turistaútra. Széles szekérutunk sokszor meglehetősen sáros, ezért talán szerencsésebb az út jobb oldalán futó, kijárt csapáson gyalogolni. Az amúgy nyílegyenesre váltó, folyamatosan, de enyhén emelkedő út eléggé egyhangú.

Egy újabb nyiladéknál a K+ jelzések jobbra, majd hirtelen balra mutatnak, majd pár perc múlva elérjük a balról csatlakozó S+ jelzést, és hamarosan kiérünk kiindulási pontunkhoz, a Lajos-forráshoz.