Pingvinséta és látványetetések

A rendkívül családias, barátságos jászberényi állatkert sztárjai egyértelműen a kis pápaszemes pingvinek, főleg ősztől tavaszig, mikor rendszeresen sétáltatják őket a látogatók között. A másik fő attrakció a napi többszöri látványetetés, amikor is az állatkert számos lakóját figyelhetjük meg lakomájuk közben szakszerű magyarázattal körítve.

A jászberényi állatkert lakói

A sors érdekes fordulata, hogy a Jászberényi Állat- és Növénykertet az egykori Lehel Hűtőgépgyár hozta létre, és jelenlegi legnépszerűbb lakói pedig a hidegebb tájakhoz szokott pingvinek.

Pingvinséta

A bohókás, pápaszemes pingvinek bemutatóhelyét közvetlen a bejárattól nem messze találjuk. A tágas terület két külső és egy belső medencéből áll, a külsőket egy mini vízesés köti össze. A kis, totyogó madarakat megfigyelhetjük a szárazföldön is, de a medencék üvegfalának hála, látjuk őket a víz alatt is, ahol igazán elemükben érezve magukat, szemkápráztató gyorsasággal úsznak, trükköznek a víz alatt.

Ősztől tavaszig a legnagyobb szenzáció a pingvinsétáltatás, amikor a pingvinek már rutinszerűen sétálják körbe az állatkertet, természetesen a szakgondozó vigyázó felügyeletével, a látogatók nagy örömére. Az időjárás melegebbre fordultával, a kis állatokra veszélyes betegségeket hordozó szúnyogfélék megjelenését követően, szünetel a séta, ekkor a speciális szúnyogháló alatt lévő lakóhelyükre húzódnak vissza a pingvinek.

Látványetetések

Az állatkertben egész évben minden nap tartanak látványetetéssel egybekötött bemutatót, ahol nemcsak behajítják az ételt a ketrecekbe, hanem a gondozók el is magyarázzák a látogatóknak mit miért tesz az állat, hogyan szerzi meg a táplálékot a természetes közegében. Az állatkerti szakemberek arra is törekednek, hogy az etetés során, kissé utánozva a természetes vadon állapotait, megdolgoztassák az állatokat a táplálékhoz jutásért, pl. magas fára kötik fel az oroszlánoknak a húst, vagy a vizesárokba dobják a medvék eledelét, onnan kell, hogy kihalásszák. Ezt láthatóan az állatok és a látogatók is nagyon élvezik.

Nagyvadak közül láthatunk oroszlánokat, leopárdot, medvéket, hiénákat, nagyon népszerű még a hatalmas területen szaladgáló gyűrűsfarkú maki kolónia, vagy az állatkert legidősebb lakója, Buci, a gibbon, aki sokévnyi magány után lelt társra, és már két kis kölykét is láthatjuk hajmeresztő mutatványaik közben. A mindig eleven szurikáta kolónia örök kedvenc, az ormányos medvéket és a vörös pandát is érdemes megnézni, feltéve, ha nem az ágak köztött bújnak meg.

A vízimadártóra épült, fából ácsolt pallósoron keresztül figyelhetjük meg a vizes élőhelyek növény- és állatvilágát. Személyes kedvencünk a bizarr kinézetű, mindig kíváncsi pelikán.

A bejárattól balra lévő éjszakai házban a sötétéség kreatúráit tanulmányozhatjuk, a legbizarrabb élőlényekből, a csupasz turkálókból több tucatnyit is láthatunk. Nem mindennapi élmény a kis, gyors mozgású, rendkívül furcsa állatkák megfigyelése.

Természetesen kisállatsimogató is van sokszor nagyon pici kecskegidákkal, és kiterjedt játszótéren utánozhatják a picik az állatok ugrándozását.

A bejárattól nem messze büfét is találunk székekkel, asztalokkal, barátságos árakkal.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Jászberény, Fémnyomó út 3.

Telefon: 06 (57) 415-010

Nyitva tartás:

ápr. – szept.: 09 – 18 (hétvégenként 19 óráig),

okt., márc. 09 – 17,

nov – febr.: 09 – 16.

Belépő:

Felnőtt: 1600 Ft, gyermek/diák/nyugd.: 1300 Ft, 3 év alatt, 75 év felett: 100 Ft

Megközelítés

Budapestről a 31-es úton 75 km-re fekszik Jászberény. A városba érkezés előtt a 31-es útról balra kell lekanyarodni az állatkert felé, táblák is jelzik az utat. Az út elhalad a Hűtőgépgyár mellett, majd a táblákat követve balra térünk le az állatkerthez. Az Állatkert előtt ingyenes parkoló várja az autóval érkezetteket.

Autóbusszal az Electrolux megállónál kell leszállni, onnan 2-3 perc séta.

http://www.jaszberenyzoo.hu