Könnyű, változatos tanösvény

A népszerű, könnyű körtúrával bejárható Jági tanösvény az Európa Diplomás Nagy-Szénási fokozottan védett terület északi részén, Pilisszentiván határában található.

A tanösvény hossza: 4,3 km

Időtartam: 2 óra

Szintkülönbség: 90 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Könnyű erdei séta, jól jelzett, kényelmes erdei utakon,, ösvényeken, minimális szintkülönbségekkel. Kisebb gyerekekkel is bevállalható.

Hűvösebb időben vigyünk magunkkal egy puha, kellemes tapintású, melegen tartó polárdzsekit, melyet el is tudunk tenni egy közepes méretű hátizsákba, melybe könnyedén beleférnek az esetleges piknikezéshez szükséges dolgaink. Még ezt a kis könnyű erdei sétát is nagyban megkönnyíti az alkalomhoz illő lábbeli, azaz egy lábat jól tartó, kényelmes, profi talpú túracipő.

Kiindulópont:

Pilisszentiván, sportpálya melletti parkoló a Villa Negra büfé előtt. Pilisszentiván főutcájáról, a Szabadság utcáról a Sport utcára kanyarodva 100 méter a parkoló. Autóbusszal: 830-as Volánbusz járat Budapest, Árpád-hídtól. A Szabadság út 126. nevű megállótól a piros kereszt jelzést követve a kálvária mellett 15 perc alatt érünk a sportpályához.

jagi-tanosveny-ujterkep.jpg

Térképkivágat: Budai-hg. 1:25 000 (Cartographia)

Leírás

2019-ben a tanösvényt felújították, kicserélték a táblákat, kijavították a korlátokat, hidakat, és még két új állomást is kialakítottak a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei. A tanösvény jelzése az itteni erdők egyik gyakori fajának, a kislevelű hársnak a levele, viszonylag sűrűn találunk jeleket a fákon, eltévedni szinte lehetetlen. A felújítás során, az állomásokon új, rendkívül informatív információs táblákat helyeztek le, a tanösvény tájékoztató füzetét pedig innen lehet letölteni.

A parkolóból széles erdészeti úton indulunk el nagy tölgyfák árnyékában, majd balra, a jelzéseket követve térünk le a murvás útról egy kis ösvényre, mely egy kis homokkőfejtőt érint. Visszatérve a széles útra, hamarosan az út legromantikusabb részéhez, a Jági-tóhoz érünk. Idáig akár babakocsival is eljöhetünk.

A békáktól hemzsegő tó és környéke nagyon hangulatos, kissé feljebb egy kulturált pihenőhelyet is találunk. A tavat megkerülve a tanösvény jobbra fordul, majd egy akácoson átvágva, végig egy árok mellett haladva, a felújított, romantikus fahídon átkelünk az Aranyhegyi-patakon. Kiérünk egy keresztező útra, melyen balra fordulva megyünk tovább. Az ösvény egy nagy jobb kanyart vesz, és enyhén emelkedve elérjük a tanösvény legmagasabb pontját (290 m), ahol az egykori kis kilátónak már csak a maradványait láthatjuk.

A kiszélesedő utat rövidesen balra elhagyjuk egy kis ösvényre térve, amely keresztülvisz a vadvédelmi kerítésen egy érdekes csapóajtón át.

Hangulatos erdőben lejt a jól követhető út a már kiszáradt Hársas-forrás környékén lévő pihenőig, innen az új útvonalon folytatódik a tanösvény, kicsit zavaróan a régi jelzések még láthatóak a jobbra tartó egykori útvonalon, az új szakasz élesen balra fordulva folytatódik, a jelzések itt elég egyértelműek. Rövidesen elérjük az egyik új állomást, egy régészeti feltárást, egy kétezer éves település néhány épületének alapjait láthatjuk.  A következő állomás az Ökörkút nevű gémeskút, itt itatták meg a csordát a legelőre menet útközben, innen a név. A kút után az újabb vadvédelmi kerítésen, egy csapóajtó segítségével jutunk át, majd a sűrűn jelzett tanösvény a kerítés mellett folytatódik. Jobbra az út szélén egy érdekes emléket ún. kép-követ találunk, amelyek állítása jellemző volt Pilisszentiván német lakosai körében. Emlékhelyként vagy imádkozó helyként szolgáltak a kőből faragott, kereszttel koronázott, és szentképpel díszített kis oszlopok.

A tanösvény utolsó szakasza a Vadász-rét falu felőli szélén vezet, a volt legelőt benőtte a hatalmas cserjés, az út szinte alagútként fúrja át a kökény, galagonya, csipkebogyó bokrok sűrűjét. Ősszel roskadoznak a bokrok a különböző, jórészt ehető bogyók súlya alatt.

Pár perc alatt elérjük a falu szélső házait, és kiindulási pontunkat.