Hajdani főúri kastélyból vadászati élményközpont

A gyönyörűen felújított, hatvani Grassalkovich-kastély ad otthont a 2014-ben nyílt Magyar Vadászati Múzeumnak, mely egyedülálló, modern, látogató- és gyerekbarát kiállításaival, a kastélyparkban létesített élményelemekkel igazi élményközponttá varázsolja a város közepén álló létesítményt.

A kastély rövid története

A ma is látható kastélyt a nagyhatalmú Grassalkovich Antal gróf építtette 1754-63 között az egykori hatvani vár romjain. Az épületet nem lakókastélynak, hanem a gazdasági uradalom központjának szánták. A család a gödöllői kastélyban tartózkodott leginkább.

Az építtető gróf unokája Grassalkovich III. Antal herceg halála után a hatvani uradalmat báró Sina György és fia, Simon vásárolta meg. 1867-ben a birtok nagy része az igen rossz állapotban lévő kastéllyal együtt Deutsch Ignác terménykereskedőhöz került. Az első évtizedek alatt a Deutsch-család még nem lakta a kastélyt. Cukorgyáruk felépülte után, 1890 körül Hatvany-Deutsch József unokatestvére, Sándor kezdte használni. Először csak a keleti szárny néhány szobáját rendezték be, majd megkezdték az épület felújítását és a park kialakítását. Az 1910-es években neobarokk stílusban alakították át a kastélyt.

A gyönyörűen kiépített kastélyparkot 345 szobor és 13 faragott kőpad és szökőkút díszítette. A kastély fénykora a második világháborúval ért véget. A gazdátlanul maradt kastélyban a németek Gestapo-központot rendeztek be, a jelentősebb műkincseket, berendezési tárgyakat elrabolták. Ami megmaradt, azt a szovjet csapatok vitték el vagy pusztították el, az utolsó darabokat a helyi lakosság hordta szét.

A kastélyt középiskolának, majd körháznak használták, a park fáit kivágták, végül 1979-ben a kastélyt életveszélyessé nyilvánítva bezárták, a rendszerváltás után a homlokzat egy részét renoválták ugyan, de egészen a 2010-es évek elejéig nem sok minden történt a kastéllyal. A 2014-es nyitás egy EU pályázat és az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult teljes körű felújításnak köszönhető.

A kastély látogatása

A kastély ma a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak ad otthont, mely 2014 tavaszán nyílt meg a gyönyörűen felújított épületben. A Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő, hangzatos nevű múzeum több részből áll, a kastély épületében lévő kiállításokból, a kastélyparkban épült, modern épületekben található Élménytérből, játszóházból, étteremből és a 2015 tavaszán nyíló, Zagyva parti vadasparkból.

A város közepén álló, copf stílusba hajló, késő barokk stílusú egyemeletes kastély főhomlokzatának közepén nyílik a Grassalkovich-család címerével díszített főkapu, melynek két oldalán egy-egy korinthoszi oszlop áll, rajtuk egy-egy félalakos atlasszal, amik egy baluszteres erkélyt tartanak.

A főkapu a kertbe vezető átjáróba nyílik, balra találjuk a múzeum pénztárát a ruhatárral és az ízléses ajándékbolttal. Innen indul a nagyszabású vadászati kiállítás, mely főleg diorámákkal, rengeteg kitömött állattal kalauzol végig a Kárpát-medence élőhelyein és különböző állatfajain. Számos interaktív elem, játék igyekszik a kicsik figyelmét fenntartani. Míg a földszinti rész elsősorban a flóráról és faunáról szól, addig az emeleti részen már a vadászmesterség bemutatásáé a főszerep, trófeák, régi vadászati tárgyi emlékek, korabeli fotók teszik plasztikussá a mai átlagembertől kissé távolálló világot. A kastély eredeti berendezéséből konkrétan semmi sem maradt meg, kastély életérzést ne várjunk a látogatástól, azonban a szépen felújított, stukkódíszes emeleti dísztermet látva kaphatunk egy kis képet a kastély eredeti pompájáról.

Az emeleti termekben Széchenyi Zsigmond emlékszobát is berendeztek, és többek közt megtudhatjuk, miként kell elbírálni egy muflonszarvat. Visszatérve a földszintre, érdemes lenézni az egykori borospincében kialakított vadászati és halászati kiállításra, ahol a vadászmesterség, a halászat és a horgászat történetét ismerhetjük meg. A számtalan műanyag hal és kitömött vad mellett négy akvárium élő, lubickoló halai dobják fel a látványt.

A kertbe vezető átjáró másik oldalán, a szerény választékú büfé melletti három teremben a kastély és birtokosainak történetéről tudhatunk meg érdekes dolgokat. Ugyanebben a szárnyban rendeztek be egy barokk vadászkonyhát és az időszaki kiállítások helye is itt van.

A kastélykertet részlegesen állították helyre, a díszlépcsőt visszaépítették, a kastély szárnyai által közrefogott díszudvar közepén jó időben szökőkút vize csörgedezik, a kertben egy régebbi, felújított gazdasági épületben étterem kapott helyet, a két modern épületben pedig a múzeum Élménytere és játszóháza működik.

A vadászati játszóházban a klasszikus játszószoba mellett a gyerekfoglalkoztatóban rendszeresek a különböző, elsősorban a vadászati témakörbe vágó foglalkozások. Az Élménytér jó ötletnek tűnik, lézerpuskával lehet magaslesről, erdőt imitáló környezetben vadászni, bár ott jártunkkor fájóan kongott az ürességtől, elsősorban a magas belépő áraknak köszönhetően, szerény véleményünk szerint.

Az Élménytérhez tartozik még egy magas torony is, melyről egy csúszda zárt csöve kanyarog le. Meglehetősen ijesztőnek tűnik, a felirat is arra figyelmeztet, hogy csak saját felelősségre csússzunk le.

Összegezve, a hajdani Grassalkovich-kastély makulátlanul néz ki, látogatása kastélyélményt nem ígér, ellenben egy félnapos családi programnak, elsősorban a rengeteg interaktív elemnek, játéknak köszönhetően kiváló választás.

Bónuszként a Zagyva túlpartján, 2015 tavaszán hivatalosan is megnyíló kis vadaspark, állatsimogatóval további vonzerőt jelent a kisgyerekes családoknak.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Hatvan, Kossuth Lajos tér 24.

Megközelítés: a kastély a város főterén áll, parkolásra sok lehetőség van a kastély körüli tereken, utcákban, azonban hétköznap a parkolás fizetős.

Nyitva tartás: K-V: 10.00-18.00

Belépő:

Állandó kiállítás: 1600 Ft, kedv.: 800 Ft, 6 év alatt, 70 felett ingyenes.

Élménytér: 1600 Ft, gyerek (3-18): 800 Ft

Különböző családi és kombinált kedvezmények vannak, minden hónap első vasárnapján családi nap, 26 év alattiaknak és két szülőnek ingyenes.

http://vadaszatimuzeum.hu/