Sisi királyné kedvenc magyar kastélya

Magyarország egyik legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya Budapest környékének legérdekesebb látnivalója, történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő értéke.

A kastély rövid története

Építtetője, a 18. sz. egyik legtekintélyesebb magyar főura, Mária Terézia kancelláriaminisztere, Grassalkovich Antal. A család férfiágának kihalása (1841) után a kastélynak több tulajdonosa is volt, majd egy belga banktól 1867-ben, a kiegyezés örömünnepe alkalmával, a kincstár megvásárolta a kastélyt, hogy mint királyi pihenőkastélyt Ferenc József és Erzsébet királynő rendelkezésére bocsássa.

A királyi pár gyakran tartózkodott a kastélyban, különösen Sisi királyné kedvelte Gödöllőt.

A két világháború között Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt. A II. világháború után szovjet laktanya és szociális otthon működött benne, s ez az épület lassú pusztulásához vezetett.

Az 1990-es években szinte a romokból kellett újjáépíteni, felújítani az egykori fényűző kastélyt és parkját.

A kastély látogatása

Történetének korszakait a kastély múzeumának állandó kiállítása mutatja be, a 19. sz. végén uralkodó divatnak megfelelőn berendezett lakosztályokban, a barokk kori Grassalkovich időszakot, a királyi család gödöllői tartózkodását, néhány, elsősorban Sisi királynéhoz köthető személyes tárggyal, valamint a XX.sz. méltatlanabb korszakát, a szovjet katonai jelenlét emlékeivel idézi fel.

Említésre méltó még a gyönyörűen karbantartott kastélykertből nyíló bejáraton megközelíthető barokk kori, 1785-ben épült kastélyszínház, amely Magyarország egyetlen megmaradt kulisszás rendszerű színháza. Csak külön jeggyel, vezetett túrával tekinthető meg.

A közelmúltban új látnivalók sorával gazdagodott a múzeum, látogatható a Horthy-bunker, elkészült a lovarda és a barokk istálló lovaskultúránk kiállításával, megnyílt a 3D vetítő, és megújult a kastélykert is.

Az északi szárny (az egykori fürdőépület és az Orangerie) még mindig vörös pányva alatt van, tervek szerint szállodának alakítják át.

A kastélyban találunk egy kávéházat is, ahol jó időben akár a kastély udvarán is sütizhetünk.

A park távolabbi részén az egykori pálmaházban ma egy szerényebb kertészeti üzlet található. Szabadon látogatható.

A kastélyparkba jegy megváltása nélkül is bemehetünk.

 

Gyakorlati tudnivalók


Nyitvatartási idő:            

ápr. 1. – okt. 31. 10.00 – 18.00 minden nap (pénztárzárás 17.00) 

nov. 1 – márc. 31. 10.00-17.00 minden nap (pénztárzárás 16.00)

Belépő:          

 

Állandó kiállítás

3D Mozi + Főúri és királyi lovaskultúra

Barokk Színház

Horthy-bunker

Listaár felnőtt

2500,- Ft

1400,- Ft

1400,- Ft

700,- Ft

Listaár diák

1250,- Ft

700,- Ft

700,- Ft

350,- Ft

Listaár családi

5200,- Ft

 

 

 

Kiegészítő jegy felnőtt

 

1000,- Ft

1000,- Ft

550,- Ft

Kiegészítő jegy diák

 

500,- Ft

500,- Ft

300,- Ft

 

A színház és a bunker csak vezetéssel látogatható, az előbbi csak hétvégén, a bunkerba hétköznap is van vezetés.

A 3D vetítés és a lovas kiállítás csütörtöktől vasárnapig látogatható.

 

Megközelítés, parkolás

HÉV: Gödöllő, Szabadság tér megállóhelyen kell leszállni, onnan már látható a kastély a forgalmas főút túloldalán.

Autó: a 3.sz. főút mellett a város központjában találjuk a kastélyt, amennyiben Budapestről jövünk, vegyük figyelembe, hogy az M3 autópálya az M0 csomóponttól már fizetős, az M3-asról Gödöllőnél letérve a központ felé menjünk, majd a HÉV sorompó után a 3-as úton túl jobb oldalra találjuk a kastély előtti fizetős parkolót. Minden nap, óránként 250 Ft-ért tehetjük itt le a kocsit. Költségkímélés szempontjából a nem messze lévő művelődési ház parkolójában is megállhatunk, itt is fizetni kell, de az első 90 perc csak jelképes 10 Ft.

 

http://kiralyikastely.hu/