A Királyi Kastély városa

Gödöllő a fővárostól 30 km-re északkeletre fekvő egyetemi város, az agglomeráció 33 000 fős tagja, kitűnő megközelíthetőséggel (HÉV, M3 autópálya).

Látnivalók

A város legismertebb nevezetessége a Királyi Kastély, más nevén Grassalkovich kastély.

Amennyiben a kastély meglátogatása után marad még egy kis időnk, benézhetünk a város főterére, amit a HÉV megálló mögött találunk. Szépen karbantartott, parkosított tér sok pihenőpaddal, szökőkúttal. A modern téren, érdekes látnivalók híján a legjobb program egy fagyi a Sulyán Cukrászdában, vagy egy jó kávé az egykori községházában lévő Erzsébet Királyné Kávézóban.

Ínyencek figyelmébe ajánljuk az innen nem messze lévő, az ország egyik legnívósabb delikátesz üzletét, a Budapesten is boltot üzemeltető Sonkást.

Petőfi tér 4-6., hétköznap 07.00-18.00, szombat 07.00 – 13.00

http://sonka.hu/

 

Máriabesnyő

A város keleti szélén fekvő településrész ad otthont Magyarország második leglátogatottabb Mária-kegyhelyének.

A kastélyt is építtető Grassalkovich Antal tervezett ide egy kápolnát építeni, azonban a munkálatok közben találtak egy pici, csontból faragott középkori eredetű Mária szobrocskát.

A csodás körülmények közt talált Mária-szobor zarándokok ezreit vonzotta ide, ezért a főúr pár év múlva kibővíttette az épületet egy alsó- és egy felsőtemplommal 1768 és 1771 között.

A felsőtemplom főoltárában található az ország legkisebb kegyszobra. Az alsótemplomból nyílik a Grassalkovich család kriptája.

A templom mellett a már az egyház tulajdonába visszakerült kapucinus rendház látható.

A kegytemplom 2008-ban basilica minor rangot kapott.

Máriabesnyő ma is a környék legnagyobb búcsújáró helye, egyházi ünnepek idején óriási tömegek zarándokolnak ide.

Egyéb időben általában a felsőtemplom nyitva van, az alsótemplomba pedig a bejárati rácson át lehet benézni.

Vezetett túra keretében lehet megtekinteni az egész épületegyüttest, csak előzetes bejelentkezéssel a plébániahivatalnál, tel: 06/28/414-425

Belépő: 500 Ft, min. 3 fő.

http://mariabesnyo.vaciegyhazmegye.hu

 

Gödöllői-dombság, Margita

A Gödöllő környékén elterülő tájvédelmi körzet nem kényezteti el a túrázót változatosságával, de amennyiben egy újabb csúcstrófeát akarunk elkönyvelni, meghódíthatjuk legmagasabb csúcsát a 344 m magas Margita nevű hegyet.

Megközelítés:

Személygépkocsival (tömegközlekedéssel elég nehézkes)

Gödöllőt Szada község irányába hagyjuk el a Vác felé tartó műúton. Amint beérünk Szada községbe, hamarosan felérünk az emelkedő tetejére. Miután elkezd lefelé lejteni az út, az első jobb oldali utcára a Csapás utcára kanyarodjunk be, majd ezen egyenletesen felfelé haladva menjünk egészen addig, amíg a kövezett út már földúttá válik, ez már a Szurdok utca.

A túra leírása

Miután letettük a kocsit, menjünk tovább a Szurdok utcán, jobbra elhagyjuk a betorkolló Erdő utcát, majd szintén a jobb oldalon elhaladunk egy lovas pálya mellett. Utána kétszer is elágazik a széles földes út, tartsunk mindig balra a drótkerítés mellett, innen már jelzett úton a piros jelzésen tudunk tovább menni. Enyhén emelkedő, kényelmes ösvényen megyünk tovább, hamarosan elfogy a bal oldalról a drótkerítés, néha kibukkan a fák közül az ígéretes kilátás.

10 perc múlva felérünk a Margitára, itt egy nagyon csúnya, viszont kellően magas egykori földmérő betontornyot találunk. A vakmerőbbek szigorúan csak saját felelősségre, a belépni tilos és életveszélyes felirat ignorálásával, vaslétrákon mászhatnak fel a torony tetején lévő kilátószerű részbe.

A panoráma lélegzetelállító, szinte a teljes Gödöllői-dombság a lábunk előtt hever. Távolabb a Budai-hegység látszik a jól kivehető János-heggyel, Hármashatár-heggyel. Az egész Pilist látjuk a Dobogó-kővel a Visegrádi-hegységgel, a Börzsöny előterében a Naszály jellegzetes tömbjével, a másik oldalon pedig a Mátra hegyei kéklenek. Jó időben Szlovákia hegyei is láthatóak. Üdvözítő lenne, ha felújítanák a kilátót, mindenki számára élvezhetővé tennék e csodás panorámát, és nem kéne bűntudatunkkal küzdve tilosban járni.

Visszafelé legegyszerűbb ugyanazon az úton visszatérni.

Menetidő: 30 perc, oda-vissza.