Az egyik legszebb magyar templom

A Budapesttől északnyugatra, a Gödöllői-dombság peremén található 19 ezres lakosságú kisváros elsősorban gyönyörű, monumentális római katolikus templomáról ill. kastélyáról ismert.

Római Katolikus templom

A város jelképe, Magyarország talán legszebb temploma, Ybl Miklós nagyszerű alkotása.

1854-re készült el gróf Károlyi István megbízásából a kis dombon álló, impozáns romantikus stílusú templom, amely a maga nemében egyedülálló az országban.

Két oldalról lépcsősoron közelítjük meg a homlokzati bélletes főkaput, felette nyílik a hatalmas rózsaablak, a 45 m magas tornyok közötti részben pedig egy hatalmas Szűz Mária szobor helyezkedik el.

A templom belső tere is egységes képet mutat, háromhajós, világos, bazilika elrendezésű tere fölött gyönyörű, aranyozott, kazettás mennyezetet látunk.

Érdemes megnézni a két mellékhajót lezáró oltárokat és a gazdagon megmunkált szószéket.

Az altemplomban látogatható a Károlyi család kriptája is. Itt áll a templom egyik legértékesebb művészeti emléke, a firenzei nemeskő- és márványberakásos intarziával készült oltár. Hátul a rács mögött sorakoznak a Károlyi család tagjainak koporsói.

A templom bal oldalán áll a szintén romantikus stílusban, bizánci és mór elemeket is mutató plébánia épülete. Ide kell mennünk, ha a templomot meg szeretnénk nézni belülről is.

A templom jobb oldalán pedig a hasonló stílusú egykori zárda épülete látható.

Érdemes a templomot körüljárnunk, rendkívül fotogén több szögből is az épület.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás: H-P: 14 – 17.30, Sz,V: 9 – 17.30 (csak vezetéssel, a plébánián kell csengetni)

Belépődíj: 350 Ft/ 300 Ft az altemplommal együtt, 250 Ft-csak a felső templom.

http://www.templom.hu/phpwcms/index.php?id=14,11,0,0,1,0

 

Károlyi kastély

A hatalmas területű egykori Károlyi kastély a templom előtti tér túlsó oldalán a főútról nyíló kapun át megközelíthető nagy kiterjedésű parkban található.

Az eredetileg itt álló szerényebb udvarházat az 1840-es években alakították át Ybl Miklós tervei alapján gróf Károlyi István megbízásából. A reformkorban illusztris vendégei között előfordult Széchenyi, Kazinczy, de Ferenc József és Sisi királyné is.

1957-ben nyílt itt meg a Fóti Gyermekváros, Magyarország legnagyobb ilyen célú létesítménye. Jogutódja ma is itt van, azonban már nem a kastélyban, hanem a parkban elszórtan álló épületekben kapnak helyet a gyerekek. A kastély meglehetősen lepukkant állapotban van, egyik részében étterem üzemel, dísztermét ki lehet bérelni rendezvények, esküvők részére, de a hazatért Károlyi László gróf is bérel itt néhány szobát.

Ha a kastélyba nem is tudunk bemenni, érdemes egy rövid sétát tenni a védett kastélypark hatalmas fái között.

 

Fóti Somlyó

A Fót mellett magasodó Somlyó-hegy (288 m) a Gödöllői-dombság legkeletibb nyúlványa egyedi flórája mellett különleges lepkefaunája miatt védett természeti értékünk.

2003 óta tanösvény keretében látogatható a szigorúan védett hegy, amely a varázslatos, vadvirágos rétjeiről nyíló csodálatos panorámájáról híres. Sajnos a tanösvény nem túl informatív, csupán egyetlen tájékoztató táblájukkal találkoztunk a présház mellett, ahonnan indul a körtúra. A stílszerűen lepkét ábrázoló turistajelzést viszont az elmúlt években újra festették, így már könnyen, az eltévedés veszélye nélkül járható végig. A lényeg, hogy a Fáy-présház mellett induló úton elindulva túlnyomórészt homokos ösvényeken egyre feljebb menjünk, a fennsík egy hatalmas, vadvirágos rét kergetőző pillangók tömegeivel. A kilátásért is megéri feljönni, 20-25 perc alatt, még kis eltévedést kalkulálva is fent vagyunk. A jelzett tanösvény nagy kanyarral, kényelmes, széles, homokos úton ér fel a füves platóra, a sietősebbek a balra, közvetlenül a korláttal ellátott fennsík peremhez egy merdekebb ösvényen is felmehetnek, levágva a tanösvény nagy kanyarját.

A fennsíkról tovább tudunk menni a tényleges csúcs felé, de onnan a fák miatt nincs kilátás. A mérőkővel jelzett csúcstól néhány métert visszagyalogolva jobbra indul egy kis vékony ösvény, amin le tudunk jönni a hegyről, beérünk a szőlők közé, majd balra tartva visszaérünk a présházhoz.

A Fáy-présház mellett találjuk a nádfedeles Vörösmarty-kunyhót, amit csak kívülről tudunk megnézni.

A túra hossza: 3,2 km

Időtartam: 1-1,5 óra a teljes kör.

Szintkülönbség: 90 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont: Fáy-présház, nagy parkolóval

Fáy-présház

A szépen helyreállított 1837-ben épült présház Fáy András borháza volt, sok illusztris kortárs művész borozgatott itt, leghíresebb talán Vörösmarty Mihály, aki itt írta híres Fóti dal c. költeményét. Sőt, ha hihetünk a népszerű legendának itt találták ki a fröccsöt is.

A lényeg, hogy a környék legszínvonalasabb éttermét találjuk itt manapság a nagyon hangulatos présházban, nyáron hatalmas terasz alatt hűsölhetünk fröccsünket iszogatva, gyönyörű kilátás mellett.

Nagyon gazdag kínálatú étlap főleg magyaros ételekkel, nem utolsó sorban 10 féle fröccs közül válogathatunk.

Nyitva hétfő kivételével minden nap 12-23 óráig.

http://faypreshaz.hu/