Legendák, kopár bércek, szédítő mélységek

A Budai-hegység legdélebbi csúcsa, a Budaörs nyugati határában található, legendákkal övezett, kopár tetejű Törökugrató (249 m). A meredek, vakítóan fehér mészkősziklákból álló hegy könnyen megközelíthető, kitűnő kiránduló célpont, pazar kilátással, növényritkaságokkal és egy játékosan ismeretterjesztő tanösvénnyel.

Megközelítés

Autóval: Budaörs központjából az 1-es főúton a várost nyugat felől elhagyva a volt Csíki csárdánál balra a Törökugrató utcára, majd azon kb. 300 m után találunk egy parkolót. Itt kezdődik a tanösvény, tábla mutatja az utat.

Autóbusszal: Budaörsről a 88-as busszal a Csiki csárda megállóig utazunk, majd balra a Törökugrató utcán át közelítjük meg a tanösvény indulási pontját.

A túra jellege

Több helyen jól kiépített, biztonságos, kapaszkodókkal is ellátott lépcsősorok, néha sziklákon kell átlépdelni, gyerekekkel is nyugodtan jöhetünk, de azért fokozottan figyeljünk rájuk. A túra rövid, a talaj sok helyen köves, a legideálisabb, ha kellően bordázott talpú túracipőt viselünk. A sziklák tetején, hűvösebb időben sokszor kelelmetlenül metsző a szél, ilyenkor legjobb választás egy szélálló softshell dzseki.

A tanösvény hossza: 750 m

 torokugrato-terkep1.jpg

Térképkivágat: Budai-hg. 1:25 000 (Cartographia)

 

A túra leírása

A parkolótól pár méter egy nagy felhagyott kőfejtő. Innen indul a jól kiépített Naprózsa Botanikai Tanösvény. A kőbányából egy hosszú fém lépcsősor vezet fel a Törökugrató mészkőszikláira. A hegy kopár, vadvirágos tetején több tájékoztató táblát találunk a környék jellegzetes állat- és növényvilágáról, sőt még egy kis török kori csatajelenet is szórakoztatja elsősorban a kisebbeket. A Törökugrató város felőli, keleti oldala meredek sziklaletörésben végződik, a kilátás, mondanunk sem kell parádés. Sajnos a forgalom zaja igencsak felhallatszik, és a levegő tisztasága sem az igazi, de maga a hegy, főleg tavasszal eszményi kirándulóhely.

A tanösvény szinte végig korlátokkal van biztosítva, az információs táblák is viszonylag jó állapotban vannak, a panoráma tábla nem a legpontosabb, pl. az Odvas-hegyet rosszul jelzik rajta.

A kilátás elsősorban a Budaörsöt övező Csíki-hegyek irányába fantasztikus, és a Törökugrató kies, mészkősziklákkal tarkított vadvirágos sziklagyepe már-már egészen mediterrán hangulatú.

A kőbánya udvarából indul az új, 730 m hosszú Kövirózsa botanikai tanösvény, mely a Törökugrató nyugati oldalának lejtős sztyepprétjeinek értékeit mutatja be.

A Törökugrató legendája

Honnan ered e fura, kalandos név?

A történet szerint az 1686-os Buda várának visszafoglalásáért folyó ostrom ideje alatt, egy török sereg Budaörs felől akarta áttörni az ostromlók gyűrűjét, hogy segítsen a várban rekedt törököknek. A keresztények szétverték a török csapatokat, vezérük Szolimán pasa fejvesztve menekült fel a hegyen, amikor is útját állta a hegy meredek szakadéka. A bátor és meglehetősen vakmerő pasa nem akart fogságba kerülni, megsarkantyúzta lovát, és hősiesen leugratott a mélybe. Innen ered a hegy fura neve, a Törökugrató. A tanösvény legtávolabbi pontján, a sziklaletörésnél állva, tűnődhetünk a török pasa mártírsorsán.