Kápolnák, keresztek különleges sziklák közt

Budaörs két leghíresebb látványossága a meredek, kopár Kő-hegy mészkőtömbje a zarándokhely kápolnával és a kereszttel, ill. a mellette fekvő Kálvária-dombon épült romantikus Kálvária a szerpentinen lévő stációkkal. Mindkét hely könnyen megközelíthető Budaörs központjából, s mivel egymás mellett fekszenek, kis sétával mindkettőt meg tudjuk látogatni.

Kő-hegy

A hangulatos budaörsi Ófalu fölé magasodik a kopár, mészkősziklákkal tarkított Kő-hegy (235 m). A tetején lévő kápolnához és a kereszthez pár éve kiépült, kényelmes, hosszú lépcsősor vezet.

Megközelítés

A hegyre vezető lépcsősor a Kőszikla utcából nyílik.  Legegyszerűbb megközelíteni az 1-es főútról induló Kisfaludy utcáról, majd jobbra a Kőláb utcán át. Innen indul balra fel a Kőszikla utca.

A túra jellege

Rövid, könnyű séta, a Kő-hegyre hosszú lépcsősor vezet fel. Fent a hegyen sokszor fúj a szél, érdemes bedobnunk a túrahátizssákba egy szélálló, vékony softshelldzsekit. Egyik hegyen sincs árnyék, napos idpben gondoskodjunk fényvédelemről, egy kényelmes, könnyű, nyári kalap is jól jöhet.

budaors-ko-hegy-terkep.jpg

Térképkivágat: Budai-hegység 1:25 000 (Szarvas-Faragó)

Leírás

A hosszú lépcsősor pár kanyar után felér a kápolnához. A nemrégiben felújított, Mária-kápolna jobb oldalán egy Szentháromság-szobor, míg bal oldalán egy helyi szobrászművész által faragott Kőkereszt áll a megfeszített Krisztussal.

A kápolnát 1855-ben Wendler Ferenc építtette, miután azon a helyen álmában megjelent előtte Szűz Mária. Később, felesége halála után az 1870-es években saját maga is felköltözött a hegyre, mégpedig egy, a két kezével kiásott barlangba a kápolna mellé. A lezárt barlangot ma is láthatjuk a sziklafalban. Az egész környéken híressé vált, remeteként élő Wendlerhez és kápolnájához tömegesen zarándokoltak, elsősorban a környéken élő németek. Wendler Ferenc a hegyen halt meg 1897-ben, sírja a kápolna mögött található.

A két világháború között a Kő-hegy a Buda-környéki németség egyik legfontosabb zarándokhelyévé vált. Az 1946-os kitelepítéseket követően a kápolnát lebontották, köveit elhordták. 2003-ban hihetetlenül rövid idő alatt építették fel ismét a kápolnát, 2006-ban épült ki a hozzá vezető lépcsősor.

Jelenleg a kápolna nem látogatható, azonban a Kő-hegy páratlan környezetéért, a csodás kilátásért, a hely szinte misztikus hangulatáért mindenképpen megéri fellépcsőzni a hegyre.

A Kő-hegy (235 m) szinte teljesen tar sziklaplatóját érdemes körüljárni, a kilátás fantasztikus a városra, a Budaörsöt körülölelő Csíki-hegyek koszorújára.

A hegy platóján álló hatalmas sziklán egy nagy kereszt áll, melyet több mint 100 éve állítottak fel, majd az 1946-os kitelepítések után leromboltak, majd a rendszerváltás után a helyi német közösség támogatásával újra felállították, este pedig reflektorokkal világítják meg a látványos keresztet.

Kálvária

A Kálvária-domb egy szabályos alakú gejzírkúp Budaörs közepén, nem messze a Kő-hegytől. A domb aljában a keresztút kezdeténél találjuk a kis kápolnát. A keresztút stációi szerpentin úton tekerednek fel a domb tetején álló impresszív kereszthez és az oldalain álló Szűz Mária, ill. János evangélista fehér mészkőből faragott szobrához.

Az eredetileg 1817-ben épült kápolnát, és az utána kiépült stációkat 1945 után teljesen lerombolták. Az eredeti felvételek és rajzok alapján a budaörsi önkormányzat a helyi közösségek támogatásával 2002-ben építtette újjá.

Megközelítés

A Kálvária-domb az 1-es főúttól (Szabadság u.) 200 m-re északra a Kötő, Kálvária vagy Kisfaludy utcán át érhető el legkönnyebben.