Hangulatos, látnivalókban gazdag falu a Budai-hegység szélén

A Budai-hegység nyugati lábánál, a Zsámbéki-medence keleti részén elhelyezkedő Budajenő, két domb között futó patak mentén elterülő és ezekre a magaslatokra felnyúló település. Budajenő egynapos kirándulás-, könnyű séta keretén belül, néhány óra alatt kényelmesen körül járható hangulatos kis falu, minimális szintkülönbséggel, számos érdekességgel, látnivalóval és egy családbarát, árnyas tanösvénnyel.

 

Budajenő történelme

Régóta lakott terület, a legkorábbi leletek 3500 évesek. A mai település ősének, Jenőnek neve- mely törzsi névre utal- 1225-ben fordult elő először írásos formában. A török időkben teljesen elpusztult. Az 1800-as években a skót bencések Budajenőt tették központjukká és megkezdték a németajkúak betelepítését. A II. világháborút követően a német lakosság kitelepítése, a székelyek meghonosítása jelentett fordulatot a nemzetiségek megoszlásában. A nemzetiségi múlt nyomai fellelhetők nemcsak a kulturális örökségben, hagyományokban, hanem a településkép is híven szemlélteti védett ófaluja rendezett sváb portáival.

Budajenő látnivalói

Budajenő számos épített örökséggel rendelkezik.

Magtár: Késői barokk stílusban épült. Az épület 2018-ban elnyerte az “Év homlokzata- díjat, műemlék kategóriában.

Földszintjéncsehsüveges boltozatos teret alakítottak ki, mely rendezvényteremként funkcionál.

Az első emeleten található fafödémes térben ifjúsági- és zarándokszállás várja a pihenni vágyókat 32 ágyas hálóteremmel, vizesblokkal és minden igényt kielégítő teakonyhával.

(Elérhetőség: Radics Margit tel: 0670/850-8797, e-mail: szervezes@budajeno.hu)

A második emeleten és a padlástérben a „Kárpát-medencei nemzetiségek zarándok- és kegyhelyeinek állandó kiállítása került kialakításra, mely az év minden napján várja az érdeklődőket előzetes bejelentkezés alapján.

(Elérhetőség: Király Eszter tel: 0670/850-5560, e-mail: kiallitas@budajenő.hu)

Az épület mellett egy szökőkutas dísztó teszi kellemesebbé a környezetet, melynek partján egy stilizált csónaktípus került bemutatásra- tisztelegve a nemzetiségi múlt előtt-, az egykori német telepesek közlekedési eszköze, az ulmi skatulya.

Megközelítés: a faluközponton áthaladó Kossuth Lajos útról lekanyarodva a legegyszerűbb. Cím: Magtár u. 5.

Ó-temető: a Kálvária közelében lévő régi, szabálytalan négyszög alakú temető-síremlék együttese, mely a XVIII-XIX. század folyamán alakult ki. Gondozott, de mégis ódon hangulatot árasztó terméskő fejfái közül -fotósok számára- művészi rálátás nyílik az Öregtemplomra.

Szent Mihály Öregtemplom: Feltevések szerint a kápolna, egy korábbi XII. századi félköríves templom romjaira épült, gótikus stílusban a XIV. században. Az épület puritán egyszerűségében is megkapó. Itt kapunk választ az őrző táltos személyének és a fényírás jelenségének mibenlétére.

(Elérhetőség: Sey-Pacor Ferenc tel: 0630/737-4415)

Megközelítés: a Kossuth útról lefordulva, a Petőfi utcán végig haladva a Kálvária-domb tetején található.

Szent Péter és Pál Templom: A barokk stílusú Főtemplom Oraschek Ignác tervei alapján 1756-59 között épült egy Árpád-kori eredetű templom romjaira. Védőszentjei neve napjához kapcsolódó Búcsú és Falunap a település életében a legjelentősebb hagyományos ünnep.

Cím: Kossuth út 21.

Volt Skót Bencés Főapátsági Rendház épületegyüttese: A kezdetben barokk stílusú épület a XVIII. században épült. A XIX. században emeletet és tetőszerkezetet kapott. Ekkor alakult ki a jelenlegi koraklasszicista jellege. Napjainkban itt működik a település oktatási és igazgatási központja. Látogatható része a Polgármesteri Hivatal Díszterme.

Cím: Fő u.1-3.

XIX. századi Pincesor: A pilisi és váci járások hegyes-dombos vidékein a községek fő jövedelmi forrása a szőlőtermesztés volt. A pincesor 1829 és 1866 között épült ki. Napjainkban a minden évben megrendezésre kerülő Szüret és Bornapok hangulatos helyszíne.

Megközelítés: Kossuth út mentén található.

A község védelem alatt álló lakóépületei stílusjegyeikben hűen őrzik a régmúlt idők paraszti-, polgári hangulatát. Felújításuk szigorú szabályokhoz kötötten folyik, kizárólag korabeli építészeti technikák alkalmazásával, eredeti stílusjegyek megtartásával.

Megközelítésük: a Kossuth út, a Fő utca és a Petőfi utca mentén találhatók.

 

Öreg Tölgy Tanösvény

Az Öreg Tölgy Tanösvény Budajenő és Telki határán indul a Rozmaring utca folytatásaként. Névadója egy mintegy 250 éves molyhos tölgy (Quercus pubescens) hagyásfa. Az ösvény kiinduló pontjától északi és keleti irányban a Budai-hegység erdős tömbje terül el, déli és nyugati irányban pedig a Zsámbéki-medencére nyílik szép kilátás. Az útvonal kb. 2,9 km hosszú, a szintkülönbség 150 m, bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe. A tanösvény Budajenő és Telki környékének természeti értékeit mutatja be: bővelkedik természeti látnivalókban, az odúlakó madaraktól a tarka rovarvilágig, a tölgyesek növényeitől a gombákig sokféle élőlénnyel találkozhatnak a kirándulók. Felfedezése, megismerése igazi élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.  Állomásait tájékoztató táblák és jelzőoszlopok jelölik.

Vendéglátás

A Budajenőre érkezőket a Gyárfásbolt Falatozó (Budajenő, Kossuth Lajos u. 1.,  tel: 0626/371-290, 0630/692-3229, e-mail: bartosgyarfas@gmail.com ), nagyobb létszámú csoportokat az Öregház Étterem várja tradicionális ételeivel, melyeket kellemes környezetben fogyaszthatnak el vendégeik. (Budajenő, Kossuth Lajos utca 59.,  tel: 0626/369-334, 0630/560-8833, e-mail: oreghaz.e@freemail.hu
Mindkét vendéglátóhelyen- előzetes bejelentkezés alapján- napi menüből is választhatnak az idelátogatók. A Sercli Café  kávéspecialitásokkal, kézműves süteményekkel, kovászos pékáruval szolgálhat. (Budajenő, Fő tér 11, , tel: 0630/475-8271, e-mail: serclicafe@gmail.com)

 

Népszerű rendezvények

Január utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre a Falu disznótora, ami egy igazi falusi rituálét elevenít meg, ahol a falu apraja-nagyja és az idelátogatók kivehetik részüket a közös munkából és az azt követő lakomából.

A farsangi időszakot záró évtizedes hagyomány a Téltemetés és a farsangfarka felvonulás, ahol minden résztvevő jelmezbe bújva kedvére bolondozhat.

Június 29-éhez az aratás kezdetéhez kötődik a Falunap és búcsú, amihez mindig kapcsolódik egy színvonalas ünnepi műsor és az elmaradhatatlan vásári forgatag. Nagy népszerűségnek örvendő rendezvény, amire az egész országból érkeznek látogatók.

Szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre a Szüret és Borünnep, ami a helyi és környékbeli gazdák bormustrájával egybekötött szüreti felvonulással, kirakodó vásárral színesíti a látogatók mindennapjait.

November 11-én a helybéli családok kedves, megmozgató eseménye a közös Márton-napi lámpás felvonulás, Az óvodás gyerekek soraihoz egyre több felvonuló csatlakozik, megemlékezvén a régi idők gazdasági munkálatainak, azaz a paraszti évnek a végéről, a téli évnegyed kezdetéről, az újborról.

 

További információk a község hivatalos honlapján.

Budajenőről még egy kisfilmet is megnézhetünk ide kattintva.