Séta Olmützben, Morvaország egykori fővárosában

Morvaország hajdani fővárosa, Olomouc (Olmütz) Csehország egyik legszebb városa, fallal körülvett nagy kiterjedésű óvárosával, számtalan gyönyörű templomával, hangulatos tereivel, barokk szobraival, szökőkútjaival. Gyönyörű főterén a Világörökség részeként számon tartott Szentháromság-oszlopa, impozáns városházája a kuriózum csillagászati órával és gótikus templomai elsőrangú turisztikai látnivalók.

A város látnivalói

Fő tér (Horní Námӗsti)

Olomouc főtere a szabálytalan alakú Horní Námӗsti közepén tornyosul a város büszkesége és jelképe a gigantikus, 35 m magas barokk Szentháromság-oszlop. Az 1716 és 1754 között épült, állítólag Közép-Európa legnagyobb barokk szoborcsoportja az UNESCO Világörökség része. A tizenkét apostol és néhány más szent aranyozott rézszobra díszíti, a talapzatába még egy kis kápolna is befért.

A tér közepén az 1378-ban, gótikus stílusban épült városháza impozáns épülete áll reneszánsz loggiájával, kapuzatával. Homlokzata ma a barokk és neogótikus elemek ötvözete. Legnépszerűbb látnivalója a magas tornyának oldalában lévő csillagászati óra, az Orloj, mely a híres prágai óra mintájára készült. A második világháborúban elpusztult figuráit az 1950-es években szocialista realista stílusban alkották újra, így már nem apostolok és szentek, hanem proletárok és parasztok masíroznak óránként körbe-körbe.

A téren még két szép barokk kutat találunk a Herkules- és a Caesar-kutat, az utóbbi Olomouc legnagyobb kútja.

A tértől egy sarokra északra az Opletalova utcában tornyosodik komor erődszerű falaival a különös formájú, gótikus Szent Móric-templom. Az 1412 és 1540 között épült magas hajójú templom két csonka tornya közül az egyik a jóval korábban épült várfal egyik bástyája volt. A toronyba fel is lehet menni, a kilátás fantasztikus a városra. A templomban Morvaország legnagyobb orgonáján szeptemberben rendezik a nemzetközi orgona fesztivált.

Dolní Námӗsti

A város másik nagy tere az Alsó tér, a Dolní Námӗsti, melynek közepén egy barokk Mária-oszlop áll, és két barokk kori kutat, a Neptun és a Jupiter-kutat találjuk még itt az üzletekkel és éttermekkel szegélyezett enyhén lejtő, hangulatos, macskaköves téren.

A Dolní Námӗsti-től a Panská ulicán érünk a Žerotinovo Námӗsti-re, ahol két barokk szakrális épület is fogad minket, a kívülről szerény, de belül barokk tobzódású Szent Mihály-templom és a Jan Sarkander-kápolna pici, kerek épülete.

Szent Vencel-székesegyház

A Václavské Námӗsti a város bölcsőjének színhelye, itt volt 1000 évvel ezelőtt az olmützi vár, melynek alapjait láthatjuk a templom melletti káptalanházban lévő múzeumban. Az Arcidiecézni muzeum érdekes, modern, jól felépített kiállítása végigkalauzolja a látogatót a város ezeréves történelmén.

Az érseki székesegyház eredetileg román stílusban épült a XII. század elején, azonban számtalanszor átépítették az éppen divatos stílusnak megfelelően, mai formája és 100 m magas tornya nagyrészt az utolsó, neogótikus átépítés eredménye. A templom belsejében a falak és az oszlopok a román stílusnak megfelelően vannak festve, a hajó tágas és világos, legértékesebb része a gótikus Szent János-kápolna. Érdemes lenézni a kriptába is.

http://tourism.olomouc.eu/ magyar nyelven is