Morvaország legizgalmasabb cseppkőbarlangja és egy gigantikus szakadék

A Brnotól közvetlenül északra terjedő erdővel borított, dimbes-dombos, barlangokkal pettyezett vidék, Morvaország első számú természeti turista látványossága, a Morva-karszt (Moravsky Kras). A tájvédelmi körzetté nyilvánított karsztvidék több száz barlangot rejt, melyekből öt látogatható, közülük messze a legérdekesebb és legnépszerűbb, a cseppkövekkel gazdagon borított Punkva barlangrendszer (Punkevní jeskynӗ), melynek egy részét a megnyíló föld felszínéről is láthatunk, a 138 m mély Macocha-szakadék felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak.

A barlang látogatása

A Punkva-barlang bejárata a völgyből nyílik, a vezetett túra két részből áll, az első, ún. száraz szektor 810 m hosszú, a másodikat, egy 440 m hosszú szakaszt egy földalatti patakon, elektromos hajtású csónakokban tesszük meg. Az első nagyobb terem, a már 1909-ben felfedezett elülső kamra, ahol sztalaktitok, sztalagmitok, sőt sztalagnátok elképesztő kavalkádja fogad, a terem őre egy 4 m hosszú függő cseppkő.

A következő nagyobb állomás a Tükör-tó, a hangulatos megvilágítású földalatti tavacskában tökéletesen tükröződik a cseppkövekkel borított mennyezet. A nevezetes cseppkőalakzatok, a hegyi kastély, az esernyő, a síró özvegy és két bagoly. A hajdani felfedezők útját követve jutunk az impozáns, földrengések által kialakított Reichenbach terembe, ahol az Ülő Nyúl, a Teve és a Rokokó baba cseppkőformációja kápráztat el.

Leereszkedünk a Csendes, vagy Hátsó-terembe, elmegyünk a Török Temető bizarr cseppkövei, majd a Snezkáról (Csehország legmagasabb hegye) elnevezett formáció mellett, és az egyik legnépszerűbb alakzat tűnik fel egy függő és egy álló cseppkőkompozíció, melyek tán évezredek múlva összeérnek, ez az Örök Szerelmesek párja. A , a Törpe és a Váza fantázianevű cseppkövek is itt vannak ebben a teremben.

Alagutakon keresztül érjük el az Angyal és a Függöny néven elhíresült cseppköveket, majd lassan elérjük túránk legmélyebb pontját, mely egyben a leglebilincselőbb látvány, kijutunk a szabad levegőre, felettünk a kék ég. A Macocha-szakadék aljáról pislogunk fel közel 140 méter mélységből, az óriási lyuk alján egy 49 m mély tó csillog. Lenyűgöző a látvány, jól lehet látni lentről az alsó és a felső kilátóplatformot is.

A szakadék aljától, visszatérve a barlangba elektromos hajtású csónakokba ülünk és megkezdődik a romantikus, nesztelen suhanás a tiszta vizű földalatti patakon. Az alattunk lévő víz mélysége változó, az 1 métertől a 40 méterig terjed. A vízzel teli termekben áthaladunk a négy Tündérmese nevű tavacskákon, a Sárkány Galérián, majd kiszállva a csónakokból, teszünk egy kis szárazföldi kitérőt, a barlang egyik leglátványosabb részébe, a Masaryk-terembe. Legjelentősebb cseppkőalakzatai, a lenyűgöző Bambusz Erdő, a Színes Vízesés, Husz János oszlopa és egy hegyi várkastély.

Visszatérve a csónakokhoz, pár perc alatt kicsorgunk a barlang kijáratához, a völgybe, nem messze a bejárati épülettől.

Macocha-szakadék

A közel 140 m mély szakadék tulajdonképpen a barlang tetejének beszakadásával jött létre, nevének eredete egy népszerű legendából származik, miszerint a közeli Vilémovice faluban élő fiút mostohaanyja bedobta a szakadékba, azonban a fiú szerencséjére, egy ágon fennakadt, és élve kecmergett vissza a faluba, ahol szétkürtölte a gyalázatos esemény hírét, mire a mostoha (cseh nyelven „macecha”) a megtorlástól való félelmében belevetette magát a szakadékba.

Az örökké félhomályban lévő szakadék mohalepte falai meredeken szakadnak le a mélybe, a barlangtúrán résztvevők alulról is megcsodálhatják a szakadék vadságát. A szakadék felső részén két kilátó platformot is építettek a mélység csodálására, mindkettőt legkönnyebben a fenti parkolóból tudjuk elérni, a Macocha turistaház (Chata Macocha) mellől pár perces sétával, táblák mutatják az irányt. A középső kilátóhoz lépcsőznünk kell.

A barlang és a szakadék látogatásához nincs szükségünk speciális ruházatra, de jóval komfortosabban érezhetjük magunkat, ha egy csúszásbiztos talpú, kényelmes, strapabíró túracipőt választunk, a barlangban nyáron is hűvös van, vigyünk magunkkal egy melegen tartó polárdzsekit, mozgásunkat nagyban megkönnyíti, pl. a kis hajóba való be- és kiszálláskor, ha kezeink nem foglaltak, egy kis méretű hátizsákban kényelmesen elférnek a rövid kiránduláshoz a dolgaink. 

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

A Punkva barlangot kétfelől közelíthetjük meg, a völgyön keresztül, a Skalní Mlyn látogatóközpont felől, 2 km (30-40 perc) kényelmes sétával forgalomtól elzárt aszfaltos úton, vagy felülről a Macocha turistaháznál kialakított hatalmas parkolóból. A Macocha-háztól vagy lanovkán ereszkedünk le a völgybe, vagy a jelzett turistaúton ereszkedünk le kb. félóra alatt. Mindkét látogatóközpontnál nagy, ingyenes parkoló van.

A Macocha-ház Vilémovice falutól 2 km-re fekszik, Brnóból a 373-as úton jutunk a faluba, 30 km. A Skalní Mlyn látogatóközpontot a Brnóból északi irányban kivezető 43-as autóúton, majd jobbra a 379-esen Blansko felé érjük el. A Macocha-házat is meg tudjuk közelíteni Blansko felől.

Nyitvatartás

Április – szeptember: H 10.00-16.00, K – V 08.20 – 16.00, október: K-P 08.40-14.00, Szo-V 08.20-16.00, november-március: K-V 08.40 – 14.00

Belépő (2022)

A belépőjegyeket két helyen lehet megvásárolni, a Skalní Mlyn, ill. a Macocha látogatóközpontban. Mivel a barlang népszerűsége óriási, főleg a nyári hónapokban előfordulhat, hogy egyáltalán nem kapunk már aznapra helyet valamelyik csoportban, érdemes korán érkezni, A jegyre ráírják, hány órakor kezdődik a vezetett túra, mi is választhatunk az időpontok közül, de vegyük figyelembe, hogy a barlang bejáratához legkevesebb félóra alatt juthatunk el mindkét irányból. Mivel a nyári hónapokban rengetegen vannak, érdemes, akár több héttel előre is megvenni a belépőket online! Ezen az oldalon lehet foglalni. (angolul)

Árak: felnőtt: 280 Kč, kedv.: 230 Kč, gyerek: 150 Kč, 3 év alatt ingyenes.

Lanovka

Retúr: 90 Kč, egy út: 70 Kč, kedv.: 70/50 Kč

A kényelmesebbek Skalní Mlyntől az aszfaltúton közlekedő kisvonattal is elérhetik a barlangot, retúr 80 korona, egy út 70 korona.

Részletes és aktuális információk a barlang hivatalos honlapján.

Felső fotó: I, Prazak, commons.wikimedia.org, CC BY 2.5