Funkcionalista építészeti csoda, a Világörökség része

Az UNESCO Világörökség részévé választott, a modernkori cseh építészet leghíresebb épülete, a Ludwig Mies van der Rohe által tervezett Tugendhat Villa, 2012 óta teljes pompájában várja látogatóit. A funkcionalista stílusban a két világháború között, Brno zöldövezetében emelt lenyűgöző épület megsínylette az elmúlt évtizedek történelmi viharait, de a felújítás óta a város egyik legnépszerűbb látványossága, olyannyira, hogy hetekkel előre kell helyet foglalni a vezetett túrákra.

A villa története és látogatása

Az épület névadója-tulajdonosa Fritz Tugendhat textilgyáros megbízásából, a család birtokában lévő területen építi az épületet 1928 és 1930 között, a világhírű Ludwig Mies van der Rohe a német származású amerikai autodidakta építész. Tulajdonos és építő, valamint a ház sorsa egyaránt hányatott. A modern épület kényelmét csak 8 évig élvezheti a család, mivel a zsidó származású Tugendhat család 1938-ban elhagyni kényszerül Csehországot, emigrációban egészen Venezueláig jutnak el.

Már a II. világháborúban komoly sérüléseket szenved a ház, ezután sportiskolai és kórházi funkciója sem kedvez állagának. 1980-ban kerül a város birtokába, a városi igazgatás erőfeszítéseket tesz felújítására, előkészítve műemlékvédelmi óvás alá helyezését. 1994-ben a Városi Múzeumhoz tartozó épületet megnyitják a közönség előtt, 2010 és 2012 között pedig az örökösök nyomására az erősen korrodálódó épület teljes felújítását végzi el a brnói városi önkormányzat. Miroslav Ambroz művészettörténész váratlan felfedezéseket is tesz a munkálatok során, így kerül vissza korabeli állapotába az ebédlő ébenfa fala, a kertben megtalálják az elveszettnek hitt fürdőszoba kádjának szétszórt darabjait is. A kétmilliárd forint értékű beruházás régi fényébe állította vissza az épületet, a felújítás során a bútorzatot is az eredeti 1930-as állapotnak megfelelően gyártatták újra.

A Tugendhat-villa a múlt század elejének legmodernebb anyagainak és egy nagyívű elgondolásnak a végeredménye, az alacsony, nagy alapterületű épület krómozott acélvázas szerkezetébe a padlótól mennyezetig érő üvegtáblákat ágyaztak, így szinte benne él a körülvevő parkban, természetben. Magát a bútorzatot is Rohe tervezte, korszakalkotó módon klímaberendezés is beépítésre került a nyári hűtést biztosítva. A széleskörű szakmai idegenvezetés bemutatja a maga korában világszínvonalú technikai vívmányokkal felszerelt impozáns épület egészét, de a bővített nyitva tartással működő komplexum időszaki kiállításoknak, filmvetítéseknek, komolyzenei előadásoknak, szakmai konferenciáknak is helyet biztosít.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Vila Tugendhat, Černopolní 45, Brno

Megközelítés: a belváros felől a 3, 5, vagy a 11-es villamossal a Černopolní utcáig, majd gyalog 300 méter.

Nyitva tartás: K – V: 10.00 – 18.00, jan-feb: Sze – V: 10-18. A csoportok óránként indulnak.

Belépő:

A villa csak vezetett túra keretében látogatható, a nagy érdeklődésre való tekintettel, érdemes már hetekkel a tervezett látogatás előtt telefonon vagy e-mailben bejelentkezni.

Két túra van, egy rövidebb (60 perc) és egy hosszabb (90 perc) variáció, az utóbbin a technikai berendezésekkel is megismerkedhetünk az alagsorban.  

Árak: I.túra: 300 Kč, kedv.: 180 Kč, II.túra: 350 Kč, kedv.: 210 Kč

Ha nem sikerült helyet kapni valamelyik túrára, a kerteket 50 koronáért a nyitva tartási idő alatt egyénileg is látogathatjuk.

Telefon: +420 515 511 015

E-mail: info@tugendhat.eu

http://www.tugendhat.eu/

Felső fotó: Daniel Fišer, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0